suyun sıcaklığını sabit tutmak

mehmet_ist

Üye
Katılım
9 Şub 2010
Mesajlar
231
Puanları
0
Yaş
42
Merhaba arkadaşlar ,
Hemen hemen herkes evlerin damlarındaki güneş enerjisiyle su ısıtmayı bilir yada görmüştür.Benim sıkıntım şu bir havuz düşünün ama yüzmek amacıyla değil, güneş enerjisiyle ısınan su bu havuza gelicek , fakat ısınan su yaklaşık 50 60 derece havuza 30 derece olarak gelmesi lazım , tabiki bunun için havuza soğuk su basan baska bi motor olucak . Havuza ne koyabilirmki suyun sıcaklığını algılasın ve hem sıcak su hemde soğuk su gelişini kessin yani motorları durdursun.
Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
 
havuza 30°C su gönderebilmek için ısınmış suyu soğutmak yerine eşanjör kullanman daha doğru olur. tabi gelen soğuk suyun başka bi fonksiyonu yoksa. birde önemli olan havuza gönderilen suyun sıcaklığı mı? yoksa havuz suyunun sıcaklığı mı?
 
havuza 30°C su gönderebilmek için ısınmış suyu soğutmak yerine eşanjör kullanman daha doğru olur. tabi gelen soğuk suyun başka bi fonksiyonu yoksa. birde önemli olan havuza gönderilen suyun sıcaklığı mı? yoksa havuz suyunun sıcaklığı mı?

Havuz sıcaklığının devamlı 30 derecede kalması gerekiyor , suyu baska bir nokta 30 dereceye cevirip havuza öyle basmak istiyorum ama daha kolay bi yolu varsa fikirlerinize acığım . bide esanjör ne acaba biraz daha detaylı anlabilirmisiniz lütfen .bu arada sunuda ekliyim havuzun suyu devamlı sirkülasyon olucak aynı havuz içinde .
 
havuz kapalı alanmı açık alanmı ne amaçla kullanıcan ne kadar açık sorarsan okadar cok yorum yada cevap alırsın
 
arkadaşımızın dediği gibi eşanjör sistemi kapalı çevrim ve de bunu kontrol eden emniyetli olması amacıyla pt 100 lü sıcaklık koontrol rölesi koyarsan.işini görür galiba .
 
Sayın mehmet ist !
Ben sizin ne yapmak istediğinizi çok iyi anladım.
Kapalı bir yüzme havuzunun suyunu 30 derecede tutmak istiyorsunuz ve bu ısıtma işini kalorifer kazanında ısıtılan su ile değilde güneş enerjisi ile yapmak istiyorsunuz.
Sayın sambay'ın dediği gibi tesisatta bir eşanjör olmalı. Eşanjör nedir bilmiyorum demişsiniz. Eşanjör 2 devreli kapalı bir sistemdir. Güneş panelinden gelen 50-60 derecelik su içinden geçerken havuz sirkülasyon tesisatından gelen başka bir tesisattaki su bu sıcak su ile ısınıyor.

Büyük ihtimalle havuzun suyu sirküle edilirken denge tankına akıyor ve denge tankından çıkıp, dezenfekte edilip, pompalarla tekrar havuza basılıyordur. Size elektronik bir termostat lazım. Termostatın sensörünü pompa çıkışında bir yere monte ediyorsunuz. Sıcaklık ayarınıda minimum 29, maksimum 30 dereceye ayarlıyorsunuz. Termostat çıkış rölesini de güneş panelinin boylerindeki pompaya bağlıyorsunuz.

Havuz sıcaklığı 30 dereceyi bulduğunda boyler pompası stop ediyor, 29 dereceye düştüğünde tekrar pompa çalışıyor ve eşanjör içinden geçen havuz suyunu ısıtıyor.

Ben de bir sitenin teknik servis şefiydim. Bizde de kapalı havuz vardı ve bakımını ben yapıyordum. Önceden analog bir termostat vardı ve havuz sıcaklığını ayar yapamıyorduk. Ben daha sonra dijital termostat taktım su sıcaklığı sabit kaldı.
Yalnız şu konuyuda hatırlatmak isterim. Kapalı yüzme havuzlarında su sıcaklığı 28 derece olmalı. Daha yüksek sıcaklıkta bakteri üremesi fazla oluyor.

Biraz uzun oldu, anlayamadığınız yer varsa tekrar anlatabilirim.
Kolay gelsin.
 
sayın mehmet ist öncelikle havuzun kaç metreküp su alıyor onu bilmelisin yani ısınacak suyun toplam miktarı suyu hangi zamanda ısıtacaksın kış aylarındamı bulunduğun yer neresidir bunları bilmen gerekli buna göre hesaplamaları var normal şartlarda 1 güneş paneli 1,85 m2 ve selektif yüzeyli olursa 150-250 litre sıcak su alabilirsin ortalama 60-30 derece su sıcaklığını bulur bunlar tesisatın izolasyonuna ve güneş gördüğü aya göre değişir plakalı eşanjör kullanılmalı boyler havuz suyu için mantıklı bir çözüm değil havuz içerisine atılan kimyasallar boylere zarar verir ömrü kısa olur
 
Havuz suyu kontrolünde 3-yollu vana kullanmanda fayda var.Kontrol cihazı 1 Ad.Sıcaklık Sensörü 1 Ad.ve 3-Yollu Motorlu Vana ve Plakalı Isı Eşanjörü İşini Görür.Tabi cihaz parametreleri girilmesi var.Çalışma prensibi eşanjör devresinin primer bölgesinde 3-Yollu vana sekonder devresinde sıcaklık sensörü set ettiğin değere göre 3-Yollu vana oransal bir şekilde çalışır.Sistem sabit debili olduğu için sirkülasyon pompanda invertörlü olmaz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,194
Mesajlar
915,742
Kullanıcılar
449,970
Son üye
Liliane

Yeni konular

Geri
Üst