ecoterm

Üye
Katılım
5 Kas 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Konum
İzmir
Foruma şöyle bir göz gezdirdiğimde kombileri doğru ve ekonomik kullanmak için gerekli bilgilerin dağınık olarak birçok yerde parça parça bulunduğunu fark edip, konuyu bu başlık altında toparlamaya çalıştım.

Kombilerin sıcaklık ayarı hem konfor şartları açısından, hem de enerji ekonomisi açısından önem arz eder. Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 15°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 20°C, banyo için 24°C’dir (Bkz. Makina Mühendisleri Odası Yayınları-Kalorifer Tesisatı Kitabı Yayın No: 352). Evin ısıtma tesisatı projesi bu sıcaklık değerlerine göre yapılır ve buna göre radyatör boyu belirlenir. Doğru projelendirilen ve her mahal için doğru radyatör seçimi yapılmış bir evde kombinin, evin salonunu 20°C sıcaklıkta tutması hedeflenir. Salon 20°C’ye ulaştığında, diğer odaların da projelendirilen sıcaklık değerlerine ulaşması gerekir. Bununla birlikte bazı kullanıcılar için bu konfor sıcaklığı 22°C veya hatta 24°C’ye de çıkabilir. Ancak unutulmamalıdır ki her 1°C oda sıcaklık artışı, yaklaşık % 6 fazla yakıt tüketimi anlamına gelmektedir. Buna rağmen kullanıcı için konfor daha önemliyse talep ettiği sıcaklık o kullanıcının konfor sıcaklığıdır. Kombi kullanıcıları için soru şudur; salonu 20°C sıcaklıkta tutmak için kombinin kalorifer suyu (kazan suyu) sıcaklığı ne olmalıdır? Enerji ekonomisi açısından bakıldığında bu sorunun cevabı “olabilecek en düşük sıcaklık”tır.

Aynı güçte kombisi olan ve aynı büyüklükte iki farklı dairenin birinde radyatör boyut veya kapasiteleri diğerinden daha küçük ise bu durumda ilk daire 60°C kombi kalorifer suyu sıcaklığı ile evi 20°C sıcaklığa ulaştırırken, daha küçük boyutlu veya görünümü aynı olmakla birlikte daha düşük ısıl kapasiteye sahip ucuz bir radyatör kullanılan evde ancak 65°C veya 70°C ile ev ısıtılabilecektir. Bu da, daha fazla doğal gaz tüketimi ve sonuçta daha yüksek doğal gaz faturası anlamına gelir. Kombilerin evi 20°C’de tutması için, hava soğuduğunda kombinin ısıtma sıcaklığının arttırılması, hava ısındığında ise düşürülmesi gerekmektedir. Eğer, kullanıcılar kendilerini her koşulda garantiye almak için kombiyi yüksek sıcaklıkta çalıştırırlarsa bu durumda daha ılık sıcaklıklarda kombi kalorifer suyu gereksiz olarak fazla ısıtılacak, ortam sıcaklığı 20°C’ın üzerine çıkacak ve böylece enerji kaybı yaşanacaktır. Kombi sıcaklığı düşük olursa, çok soğuk havalarda kombi gerekeli ısıyı üretemeyeceği için evde konfor sıcaklığı sağlanamayacaktır.

Bu durumda çözüm; kablolu oda termostatı kullanıyorsak, evin salonuna (yaşama mahalline) konulacak bir oda termostatı ile, kombiyi hedeflenen ev sıcaklığına göre otomatik olarak çalıştırmaktır. Örneğin salonun 20°C olması isteniyorsa oda termostatı 20°C’ye ayarlanır. Kombi, oda 20°C’ye ulaştığında “on-off” çalışan bir oda termostatı tarafından kapatılır. Böylece kombi dış hava sıcaklığına bağlı olarak su sıcaklığını otomatik olarak düşürür veya yükseltir. Yani hava ısındığında kombiyi kısmak, soğuduğunda açmak artık gereksiz olur. Bir kablosuz oda termostatı kullanılması durumunda ise, oda termostatı herhangi bir mahalle sabit olarak bağlanmadığından, evinizin sadece salonunda değil siz nerede bulunuyorsanız oda termostatını da oraya götürmek suretiyle, kombinin o mahallin sıcaklığına göre çalışması sağlanmış olacaktır. Kullanılacak programlanabilir özellikli bir oda termostatı; evi istenilen gün ve zaman aralıklarında istenilen sıcaklıklarda sabit tutar.

Evin konfor sıcaklığını sağlayacak en düşük sıcaklıkta çalıştırılması esasıyla en ekonomik çalışan ve en az gaz faturası getiren kombi tipleri yoğuşmalı kombilerdir. Tam yoğuşmalı kombiler 50°C ve altındaki kombi sıcaklıklarında baca gazındaki gizli ısıyı yoğuşturup konvensiyonel (geleneksel) kombilere göre % 20-30 oranında, 50°C üzerinde ise % 5-9 aralığında daha yüksek verime ulaşırlar. Kısaca çok daha az yakıt tüketimi için yoğuşmalı kombi önerilir. Ancak yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için yukarıda bahsettiğimiz gibi su sıcaklığının yaklaşık olarak 50°C üzerine çıkmaması gerekir. Bir evi örneğin 70°C kalorifer suyu sıcaklığı üreten konvensiyonel bir kombi ile ısıtmak için gereken radyatör miktarı ile, 50°C kalorifer suyu sıcaklığında ısıtmak için gereken miktar farklı olacağından radyatör seçiminde bu dikkate alınarak yoğuşmalı kombi kullanımında sürekli yoğuşma yani sürekli en yüksek verim, en az tüketim için daha geniş veya daha uzun radyatör kullanılmalıdır.

Uyurken kombi kalorifer suyu sıcaklığı kaç derece olmalı? Ekonomi sıcaklığının, konfor sıcaklığının altında, yaklaşık 15-18°C civarlarında olması normaldir. Eğer ısıtılan evin ısı izolasyonu iyiyse, gece yatarken kombi tamamen kapatılsa dahi evin sıcaklığı sabaha kadar ekonomi sıcaklık değerine düşmeyecektir. Ancak ısı izolasyonu olmayan ya da yetersiz olan evlerde kombi gün sonunda kapatılırsa, ev gece boyunca çok ısı kaybedecek, hem sabah soğuk bir eve kalkılmış olunacak, hem de bu durumda evi tekrar konfor sıcaklığına getirmek için çok fazla yakıt harcanacaktır.

Sonuç olarak önerimiz, kombilerin gece tamamen kapatılmamasıdır. Gece, kombisi tamamen kapatılan bir evin, gündüz istenilen konfor sıcaklığına gelmesi için harcanacak enerji, gece, evin ekonomi sıcaklığında tutulması için harcanacak enerjiden daha çok olacaktır. Yapılması gereken, yatarken kombinin kısılması ya da en ideali, programlanabilir bir kablosuz oda termostatı alınarak her şeyin onun kontrolüne bırakılması, böylece hem konforlu, hem de ekonomik çalıştırmanın sağlanmasıdır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Isıtma sistemlerinde konfor ve tasarruf için öncelikle ısı yalıtım sarttır. Isı yalıtımlı bir daire için kesinlikle oda termostatı kullanmak gerekir.
 
Her şeyden önce yapılması gereken tabiiki ısı yalıtımı, aksi durumda tasarruf ekipmanlarının sağlayacağı fayda sınırlı kalacaktır.
 
Alacağım Oda Termostatı Kombimle uyumlumudur ?
Oda Termostatı ve Kombi Uyumu

Oda termostatı almak istiyorum, ancak alacağım oda termostatı kombim ile uyumlu mudur?
“Alacağım oda termostatı kombimle uyumlu değilse, kombime zarar verir mi?”
Tüketicilerin oda termostatı alırken en çok sordukları ve yanıtını bilemedikleri için tereddütte kaldıkları konuların nedeyse en başında geliyor bu sorular. Peki nedir bu uyum; gerçekten de kombilerle oda termostatları arasındaki ilişkide(!) bir uyum olmalı mıdır veya bir uyumsuzluk sorunu yaşanabilir mi?
Soruların yanıtlamaya geçmeden önce, burada söz konusu edilen oda termostatlarının “on/off” özelliklli yani “aç/kapat” şeklinde çalışan analog ve dijital oda termostatları olduğunu belirtelim. Oda termostatının görevi; bulunduğu mahalden (sıcaklığını kontrol ettiği ortamdan) aldığı sıcaklık bilgisini kombiye ileterek kombinizi durdurmak veya çalıştırmaktır. Oda termostatı üzerinden oda sıcaklığı değerini 22 dereceye ayarladığınızı ve kullandığımız oda termostatının da yarım derece hassasiyetli bir dijital oda termostatı olduğunu varsayalım. PLUSSMART HT350 SET Kablosuz veya PLUSSMART HT350 Kablolu oda termostatları bunlara örnek verilebilir..

Mahal sıcaklığı 21,5 dereceye düştüğünde, oda termostatı kombiye bilgi göndererek, aç/çalış komutunu verir ve kombiniz çalışır, oda sıcaklığı 22,5 dereceye geldiğinde ise yine kombiyi uyararak kapat/dur komutu gönderir ve kombinizi kapatır. Aslında böyle tarif edildiğinde, oda termostatının; kombinizi açıp kapatma görevi yapan sıcaklığa duyarlı bir anahtar olduğu da söyleyebiliriz. Aynı her gün evlerimizde parmağımızla açıp kapattığımız aydınlatma anahtarlarımız gibi.
İşte tam bu noktada, başta sorduğumuz ikinci sorunun yanıtını hemen verebiliriz; görüldüğü gibi oda termostatının kumanda ettiği devre, kombinizin üzerindeki açma/kapatma düğmesinin bağlı olduğu bir anahtar devresi olup, kombinizin elektronik kart devresiyle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Yani kombinize bir zarar vermesi kesinlikle söz konusu değildir ve söz edilebilecek en olumsuz durum, oda termostatının kombiye kumanda etmemesidir.
Tekrar dönelim “uyum” meselesine; burada sözü geçen uyumu öncelikle tarif etmek gerekir. Bizim uyum dediğimiz şeyin teknik olarak tanımı; 220 Volt On/Off kuru kontaktır ve piyasadaki tüm oda termostatlarının %99’u bu prensibe göre çalışmaktadır. Yani, biraz önce yukarıda sözünü ettiğimiz anahtar devresinin voltajının 220 Volt olması ve kuru kontak yaparak kapanması veya açılmasıdır. Yine aynı evlerimizdeki aydınlatma anahtarlarımız gibi, aradaki tek fark aydınlatma anahtarımızı biz elimizle açıp kapatırken, kombimizin anahtar devresini, oda termostatımız açıp kapatmaktadır.
Sonuç olarak; kombinizin açma kapatma devresi 220 Volt ve kuru kontak ise (ki piyasadaki kombilerin %99’u bu prensibe göre çalışmaktadır) yine bu prensibe göre çalışan tümoda termostatları“uyum” içerinde sorunsuz olarak çalışırlar.
PLUSSMART HT220 Kablolu Oda Termostatı PLUSSMART 220SET Kablosuz Oda Termostatı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,184
Kullanıcılar
449,826
Son üye
SK.

Yeni konular

Geri
Üst