Solar panellerde kullanılan aküyü nasıl hesaplıyoruz?

üstatlar benim anlamadığım şey ise 10 tane akü kullanacaksınız. kaç adet güneş paneli kullanacağınız da kayıp, şarj devresini de kendiniz yapacaksınız peki o zaman niye 12 V ye takılıp kalıyorsunuz.

12 V de kablo kalınlığının çok fazla olması gerekmez mi? sonuçta 12 V ve nereden baksanız 100 amper geçecek bir kablonun kalınlığının ne kadar çok olması gerektiği ve 12 v de kayıpların fazla olduğu bir gerçek değil mi?

bence 10 taneyi seri bağlarsanız 120 Volt edecek. akımda mesela 1 amper olsa çok kalın olmayan bir kablo ile daha az ısı enerjisine dönüşen elektrik kaybı ile iletim sağlıyabilirsiniz. hatta 10 yerine 20 kullanın direk 240 volt dc olsun. ac ye de çevirdiniz mi inverter da ihtiyaç dışı olur.

niye böyle düşünülmüyor onu çok merak ettim. bunun dez avantajı ne olabilir?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Aslında Türkiyede güneşlenme süresini 8 saat olarak düşünmek biraz iyimser oluyor bence. Mesela biz yıllık ortalamaya göre düşündüğümüz için genelde günlük 5 saat tam kapasite güneş ışığı olarak düşünüyoruz (güney kesimlerde daha fazla olur tabi). Bunun dışında bu hesaplamaların dışında harcama profilinin de dikkate alınması gerekir. Eğer üretilen enerji belirli bir oranda harcanıyorsa (tüm üretimin bir kısmını harcama bir kısmını da yedek enerji olarak düşünmek daha mantıklı bence) akü kapasitesi düşürülebilir. Yani 7kw bir sistem kurulacaksa harcamanın da buna orantılı olması gerekir ki hem boşuna fazladan akü masrafı çıkmasın hem de aküler bile yetmediğinde üretilen elektrik boşa gitmesin. Aslında ideal olanı sistemi öyle bir ayarlamak lazım ki akülere çok fazla gerek kalmadan üretilen elektrik büyük oranda kullanılmış olsun (Elbette yedek enerji payından bahsetmiyorum). Biz müşterilerimize eğer Şebeke elektriği varsa çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi sistemlerin güneş paneli sisteminden hariç tutulmasını tavsiye ediyoruz. Bu tür cihazları dahil etmek hem panel hem de inverter maliyetlerini arttırır. Oysaki aydınlatma, buzdolabı gibi cihazları dahil etmek yenilenebilir enerji sistemlerine daha uygundur.
 
Çamaşır makinesini ve bulaşık makinesini dahil etmek neden maliyeti artıyor güçleri digerlerine kıyasla yüksek olduğu için mi?
 
Çünkü içlerinde elektrik motorlu tambur,pompa devresi yanında çekilen gücün anlık olarak ısıtma modlarında çok artmasından asıl sorumlu olan rezistanslar vardır.Yani gücün fazlalığından bunlar direk sorumludur.Elektrikli fırınlar,elektrikli şofbenler,elektrikli ocaklar,tost makinesi,vb.omik yüklü bu aşırı akım çekebilen yükler ayni şekildedir.Çünkü güneş sisteminde direk kullanılmasını da bırakın,normal şebekede bile elektriği (Sigortayı) çok fazla zorlayıp çok fazla amper geçmesine bu yükler bir sebeptir.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,778
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst