Solar inverter verimi hak.

fatatug

Üye
Katılım
27 Haz 2010
Mesajlar
124
Puanları
1
Yaş
47
Piyasalarda bir sürü inverter var yerli yabancı Çin-Avrupa. Tabi bunlarda modifiye, pure sine, trafolu, trafosuz. Kafanız mı karıştı. İlk önce inverter nedir tanıyalım. İnverter DC'yi belli verimle AC'ye çeviren cihazdır. Çok nadir durumlar dışında her solar panel kullanıcısı almak zorunda. On grid ve Off grid olanları var. On grid Şebeke hattına bağlanarak çalışır. TEDAŞ'a elektrik satacaksanız bunu almak zorundasınız. Eğer satmayacaksanız ve alıp kullanmışsanız elektrik faturanız artar. Offgrid olanları ise şebekeye bağlanmayan dahili hatlar için kullanılmaktadır. Bu sistemi kullanmak için kapalı elektrik kablo sistemi çekmeniz gerekmektedir. Akülü veya aküsüz kullanabilirsiniz. Ne için kullanacaksanız ona göre akü alıp almamaya karar verirsiniz. Gelelim trafolu veya trafosuz olanlara. Trafosuz olanlar elektroniktir. Bozulma ihtimali daha yüksektir. Trafolu sistemde ise inverter oldukça ağırdır. Ancak tecrübeme dayanarak kullanış olarak trafosuz almanızı öneririm. Sonuçta trafolu sistemdeki elektronik devre de kolaylıkla bozulabilmektedir. Modifiye sistemler ise ucuz olmasına rağmen kullandığınız cihazlar normalden daha fazla elektrik harcar. Isınır ve titreşim yaptığı için cızırtı şeklinde cihazlarınız ötmeye başlar. Tam sinüs (pure sinüs) olanlar ise şehir şebekesinden daha fazla kaliteli elektrik verir. Cihazlarınızın daha az elektrik harcamasını sağlar ve cihazla dosttur, zarar vermez. Şimdi gelelim verimlere. 2 adet invertera verim testi yaptım. Birincisi yerli malı trafolu modifiye sinüs 300 watt sistemdi. İkincisi ise Alman malı Tommatech tam sinüs 600w'lık sistem. Kullanılan solar panel 250 watt'lık panel. Yerli malı inverter tam randımanda çalıştırıldığında %70 verim vermektedir. Alman malı Tommatech ise yaklaşık %9 randımanda %68 verim vermiştir. Alman malı inverter tam kapasitede çalışırsa %90 verim taahhüt etmiştir. Bilindiği üzere kullanım güç oranı arttıkça inverterde verim hızlı bir şekilde artmaktadır. Gördünüz üzere eğer yerli inverter düşük randımanda çalıştırılırsa verim oldukça düşmektedir. Çinli üreticilerde ise şöyle bir sorun vardır. Verimi yüksek derler. Gerçek verimi düşük çıkar. Sonuçta emin olduğunuz yerden inverter alınız.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhaba.Solar panellerde kullanılan inverterler genellikle (Sıklıkla satılıp da tercih edilenleri) smps tipindedir.Bunlar normal inverterlerdeki silisli saçlı,ağır,hantal klasik trafolar gibi 50 hz. de değil, çok yüksek frekanslarda çalışan smps trafolarını kendi içinde içerirler diye biliyorum,çok yanlış da bilmiyorsam. Ancak bu trafolar devre kartında (pcb) üzerinde çok fazla da dikkat çekecek kadar hemen göze çarpıp da görünmeyebilir. Yüksek frekanslarda çalıştıkları için bunların çalışma elektrik verimi normal 50 hz.lik frekansla çalışan klasik trafolulara göre çok daha yüksektir,bir tercih sebepleri de aslında budur.Pc psu'larındaki,ayni kaynak makinelerindeki gibi cihazın bu iç devre kartı ve elemanlarının soğutma işine yardımcı olacak fırçasız bir fan motoru inverter içindeki bu ısınmış havayı dışarıya tahliye eder.

Eğer solar bir sistemi kendi evimde kurmak isteseydim ben de bu tiplerini hiç düşünmeden tercih ederdim. Yüksek frekansla 12/24 volt dc olarak düşük voltajla alınan bu akü akımından elde edilen, hem çok yüksek frekanslı hem de daha yüksek voltaj değerlerinde olabilen bu ac akım, daha sonra iç elektronik yollarla, çıkıştaki prizine tam verilmeden önce yine 50 hz.; 220-230 vac haline,yine evdeki tüm alıcılarla kullanılacak şekline (Tam (pure) sinüs veya modifiye (yalancı) sinüs şeklinde) cihaz içinde olan son bir değişimle otomatik olarak dönüştürülür. Solar sistemlerde tercih edilip kullanılanların bu çalışma prensibi, nette forumlardaki bazı yazılardan tam olarak da bu şekliyle diye hatırlıyorum.

Benzetmek gerekirse bir pc psu'sunun iç çalışma prensibine çok benzer çalışıyor,ama giriş ve çıkışta bazı küçük farklar da bulunarak.Girişteki dc.; 12/24 volt dc. zaten hazır olduğundan doğrultulmadan direk alınıp, çıkışta 220 vac şeklinde iç dönüüşümlerle kademe kademe bu durumuna geçtikten sonra dışarıya akım olarak bırakılıyor.Psu'da ise 12,5,3.3 volt dc,vb. gibi çıkan değişik dc voltajlarındaki gibi hiç doğrultulmadan direk çıkışa verilmiş oluyor.Yani iç yapıda hem smps trafosu,hem de dc-dc konverterlerde (Buck-boost) kullanılan indüktörler (Bobinler) mutlaka da kullanılmış olması lazım.Açıp içini henüz de inceleyemedim,ama tahmini olarak kendi fikrimi belirtiyorum.Başka türlü çıkışta 220 vac'nin kendiliğinden düzenlenerek bu cihazdan dışarıya verilmesi kendi kanımca imkansız olmalıdır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Piyasalarda bir sürü inverter var yerli yabancı Çin-Avrupa. Tabi bunlarda modifiye, pure sine, trafolu, trafosuz. Kafanız mı karıştı. İlk önce inverter nedir tanıyalım. İnverter DC'yi belli verimle AC'ye çeviren cihazdır. Çok nadir durumlar dışında her solar panel kullanıcısı almak zorunda. On grid ve Off grid olanları var. On grid şebeke hattına bağlanarak çalışır. TEDAŞ'a elektrik satacaksanız bunu almak zorundasınız. Eğer satmayacaksanız ve alıp kullanmışsanız elektrik faturanız artar. Offgrid olanları ise şebekeye bağlanmayan dahili hatlar için kullanılmaktadır. Bu sistemi kullanmak için kapalı elektrik kablo sistemi çekmeniz gerekmektedir. Akülü veya aküsüz kullanabilirsiniz. Ne için kullanacaksanız ona göre akü alıp almamaya karar verirsiniz. Gelelim trafolu veya trafosuz olanlara. Trafosuz olanlar elektroniktir. Bozulma ihtimali daha yüksektir. Trafolu sistemde ise inverter oldukça ağırdır. Ancak tecrübeme dayanarak kullanış olarak trafosuz almanızı öneririm. Sonuçta trafolu sistemdeki elektronik devre de kolaylıkla bozulabilmektedir. Modifiye sistemler ise ucuz olmasına rağmen kullandığınız cihazlar normalden daha fazla elektrik harcar. Isınır ve titreşim yaptığı için cızırtı şeklinde cihazlarınız ötmeye başlar. Tam sinüs (pure sinüs) olanlar ise şehir şebekesinden daha fazla kaliteli elektrik verir. Cihazlarınızın daha az elektrik harcamasını sağlar ve cihazla dosttur, zarar vermez. Şimdi gelelim verimlere. 2 adet invertera verim testi yaptım. Birincisi yerli malı trafolu modifiye sinüs 300 watt sistemdi. İkincisi ise Alman malı Tommatech tam sinüs 600w'lık sistem. Kullanılan solar panel 250 watt'lık panel. Yerli malı inverter tam randımanda çalıştırıldığında %70 verim vermektedir. Alman malı Tommatech ise yaklaşık %9 randımanda %68 verim vermiştir. Alman malı inverter tam kapasitede çalışırsa %90 verim taahhüt etmiştir. Bilindiği üzere kullanım güç oranı arttıkça inverterde verim hızlı bir şekilde artmaktadır. Gördünüz üzere eğer yerli inverter düşük randımanda çalıştırılırsa verim oldukça düşmektedir. Çinli üreticilerde ise şöyle bir sorun vardır. Verimi yüksek derler. Gerçek verimi düşük çıkar. Sonuçta emin olduğunuz yerden inverter alınız.


Sayin fatatug

Bu yapmis oldugunuz olcumleri nasil yaptiniz ? Hangi olcum aletlerini kullandiniz? Neden esdeger yuklerde esit sartlar altindaki esit kapasitelerdeki inverterleri test etmediniz? Test ettiginiz inverterlerin biri 600 watt digeri 300 watt bu bile yapilan testin saglikli sonuc vermesini saglamaz kanimca.

Kolay gelsin.
 
Maalesef elimdeki bütçe ile test işlemi gerçekleştirdiğimden dolayı farklı oldu. Ölçümler ise bu iş için kullanılan özel wattmetre ile gerçekleşti.
 
Psu (power supply) yani güç kaynağı sistemlerinde trafo (transformatör) vardır.100 watt'lık 1200 watt pik gücü komprasöre ait su sebilini 12V'luk aküden bu PSU kullanarak çalıştırdım. Kaliteli PSU'lar inverterdan daha iyi çalışıyor.
 
Merhaba. UPS (kesintisiz güç kaynağını) söylemek (kastetmek) istediniz herhalde. Anlatığınız bu özellikler ağır, trafolu pc ups'lerinde mevcut olup da vardır çünkü. Çok kaliteli UPS''ler çok kalitesiz inverterlerden daha da iyi çalışabilir,sizin ayrıca belirttiğiniz gibi. Kolay gelsin.
 
Sayın @binbaşı bey sizi burada yakalamışken birşey soru cam
Gitti gidiyor da solar panel şarj regulatoru gördüm 20w lik digital ve PWM özelliği var birde 10w lik solar panel var birde 2adet 12v 7 a lik akü var bu sarj regulatorunun gucu 20w ya şimdi anlamadigim yer 7amperlik aküden başka ilave takviye yapsam ak uye 3.akü baglasam sarj regulatoru ne zararı olurmu amacım gündüz sarj akşam lamba yakmak dc12volt 15wat lamba sarj regulatoru alican onun için tereddüte düştüm.fikrinizi almak istiyorum.
 
Şef112 size yardımcı olabilirim. PWM muhtemelen 12/24 volttur. Siz voltajı değiştirmeden aküyü arttırmaya çalışıyorsunuz. PWM akü akımından etkilenmez. Solar panelin akımı ile ilintilidir. Dijital demişsiniz. Oradan akü kapasitesini girerek değiştirme yapabilirsiniz. Ancak şunu söyleyim PWM ile %30-40 verim alırsınız. Şarj regülatörleri ile bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz. https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/solar-şarj-kontrol-regülatör-cihazı.108695/
 
Ben kendi şarj kontrolüme 100A'lik akü bağladım. Hiçbir sorun yok.
 
pwm sarj regulatoru o kadar düşük verimli olamaz bi yanlışlık var orda.

pwm sarj regülatörünün verimi mptt ye yakın olmalı.

akü -solar panel seçimi yanlışsa dediğiniz durum oluşur. küçük akü büyük solar panel. ki o durumda mpttde çok fazla durumu değiştirmez.

NOT: Akü Kapasitesi < Solar Panel Kapasitesi ise linear şarj regülatörü ( akü kapasitesini sağlayabilen sıradan bir şarj regülatörü iş görür)
Akü Kapasitesi >= Solar Panel Kapasitesi ise PWM veya MPTT şarj regülatörü seçilmesi uygun olur. PWM şarj regülatörü ile MPTT şarj regülatörü arasında ki fiyat farkı, MPTT nin sunduğu fazla verime değer mi ? Bizzat deneyip görmediğim için bilemiyorum ama kişisel fikrim buna değemeyeceği yönündedir. Tabi küçük panellerden bahsediyor isek. 20-30 watt fazla enerji alacagım diye MPTTye 200 lira fazla para vermektense gidip 200 liraya 70 watt panel almak daha mantıklı.(yer sorunu yok ise tabi)
Panellerimiz çok yüksek wattlı ise arada yüzde 2-3 verim farkı bile olsa çok güç edeceğinden o zaman MPTT seçilebilir gibi.
Kendi yorumumdur.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,751
Kullanıcılar
449,973
Son üye
sfc16

Yeni konular

Geri
Üst