Siemens Organizasyon Blokları Yardım?

kesimal

Üye
Katılım
12 Tem 2008
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaşlar siemens s7-300 de OB 35 vs gibi cycle interrupt ne demek bu değerleri neye göre şeçiyoruz?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
OB35, OB32 ya da cyclic interruptlar, belirli aralıklarla çalıştırmamız gereken işlemler için kullanılacak organizasyon bloklarıdır. Bu bloklar OB1'den bağımsız olarak çalışırlar, çalışmaları için OB1'in yaptığı işlemi beklemezler bunları tetikleyen şey sadece belirlenen sürelerinin gelmesidir.
Mesela bir PID bloğumu 20ms'de bir çağırmanız gerekir, bunu OB35 ya da OB32 vb. blok içerisinde yazar cycle time değeri için de 20ms olarak belirlersiniz. Böylece CPU run konumunda olduğu sürece her 20ms'de bir PID bloğu işletilir.
 
sayın Titus burdan anladığım ob1 deki işlemin taraması önemli olmadığı,bu ob32..35 vb. blokların belirlenmiş olan cycle süreleri ile tetiklenirler bu da mesela 20 ms olan bir kesmede bir pıd blogunun çıkışları da 20 ms saniyede bir güncelleniyor mu demek ?
 
Sorunuza şöyle yorum yapayım:
Eğer PID bloğu çıkışında bir internal worde değer yazıp, bu değeri OB1'de işliyorsanız her 20ms'de bir çıkış güncellenmez, OB1'e bağlı olarak güncellenme zamanı değişir.(Örn. MW100'e yazıp, gidip bu değeri de OB1 içerisinde PQW300'e move ediyorsanız)
Eğer PID bloğu çıkışında doğrudan adreslere yazıyorsanız (Örn: PQW300 vb.) her 20ms'de bir çıkış güncellenir.(tabi bu süre tam olarak 20ms değildir, tam zaman değeri için PID bloğunun işlenmesi için geçen süreyi de hesaba katmak gerek)

Bir hatırlatma bu adreslerin Proces İmageler(PI) olduğunu varsaydım eğer Process Image Partitions (PIP) ise çıkışları güncellemek için SFC27 bloğunu koşturmak gerek. Bu bloğu koşturduğunuz sıklıkta çıkışlar güncellenir.
 
öncelikle teşekkürler sayın Titus kafamda olan bazı parçalar birleşti sayenizde. plc kafa yormaya yeni başladığım için bazı noktalarda tıkanıyorum.mesela bu organizasyon blokları ile ilgili ing kaynak buldum ama artık temel mi yom diyelim ceviri yapabilmeme ragmen anlmakta zorlanıyorum. bunun için bir öneriniz varmı?

ayrıca şöylede bir sorum olacak çalıştığım yerde su gelişini kesmek ve açmak için kapaklar mevcut bağlı oldukları motor ile açılığ kapanıyorlar.Plc ile kumanda ediyoruz.Program scl dili ile yazılmış ve motoru kumandası kaç saniye açılşacağı yada full aç full kapa gibi işlemler var bunlar 0B 35 kullanılmış 100 ms neden bu süreyi şeçmiş yani bunu neye göre belirlemiş olabilir? Sizin örneğinizde bir PID 20 ms neye göre belirlesiniz?
 
Takıldığınız yerlerde size yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. Öneri isteğinize gelince, aslında Siemens'in kendi helpi oldukça güçlüdür(tek kötü yanı birşey ararken içerisinde kayboluyor olmanız.) Bu help dosyalarına bakıp, elinizde de CPU varsa bol bol deneme yapmanızı öneririm.

İlk olarak şunu söyleyeyim 20ms değerinin bir önemi yok, aklıma ilk gelen sayı oydu, o yüzden onun üzerine gittim hep.

Çalıştığınız yerdeki duruma gelince de sanırım orada belirli debi değerine göre açıklık kontrolü yapılıyor, yoksa doğrudan vana on/of çalışılacaksa PID ve OB35'e pek gerek olmaz. Bu katsayıların nasıl belirlendiğine gelince de, genelde tercih edilen yöntem deneme yanılmadır. Ben ilk mezun olduğum yıllarda sistemi Matlab ile modeller PID katsayısı bulurum diye tahmin ediyordum, ama sonra gördümki bu işlem hem zor hem de vakit kaybı oluyor. (Tabi kullandığım yol doğru demiyorum, birkaç firmada sistem modelleyip katsayı ve çağırılma süresi hesabı yapan kişilere de rastgeldim)
 
Gerçketen sağolun önerileriniz dikkate alacam elim de 312c cpu var inşallah belirli bir seviyeye gelirim.Sorumdada su seviye kontrolü yapılmıyor sadece aç kapa ,tam aç kapa belirli zamanlarda aç kapa. Program SCl dilinde yazılmış CFC ile oluşturlmuş o CFC bloklarının üzerinde 0B 35 yazısı bulunuyor.SCL biraz bilmeme rağmen programın içinde 0B 35 eser yok ama öyle gözüküyor.Yani gerek varmı onu da bilmiyorum.Scada üzerinde kontrol edilen bir program..
 
Eğer PID mantığı kullanılmadan on/off çalışan bir vana ise, OB35 vb. cyclic interrupt kullanmanın bir avantajı olabilir. O da şudur:

Kötü senaryoyu ele alalım, OB1 içerisinde program çalışıyor. Bu programın belirli bir tarama zamanı olur. Ama dış etkenlerde, programcılık hatasından vb. durumlardan dolayı program bir boşluğa düştü. Siz watchdog'ta kullanmıyorsanız program orada takılır kalır. CPU üzerinden STOP'a alıp tekrar Run yaparsınız. Böyle bir durumda OB35 vb. interrupt blokları içerisine yazılan program herzaman çalışır(PLC Stop'a düşmediği sürece). işte tek artısı budur.
 
Anladım tekrardan teşekkürler verdiğiniz bilgilerden ötürü zaman zaman sizi tekrar rahatsız edebilirim umarımmanlayışla karşılarsınız
 
Arkadaşlar merhaba

FB 41 ile SFB 41 blokları arasında önemli bir fark varmı? İkiside pid bloğu ancak hangi durumlarda fb 41 hangi durumlarda sfb 41 bloğu kullanılmalıdır?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,325
Mesajlar
916,720
Kullanıcılar
450,164
Son üye
4234

Yeni konular

Geri
Üst