PLC'nin Fiyatı ve Gereksizliği

Nikolai II

Üye
Katılım
29 Ağu 2022
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
22
Arkadaşlar bildiğiniz gibi PLC'ler mikrodenetleyici tabanlı bir cihaz. Aslında bir STM32 alıp içine 24v giriş çıkış modülleri, ethernet girişi vs. ekleyerek kendi PLC'mi yapmak yerine neden pahalı olan Siemens s7-1200'ü tercih edeyim ki? Mikrodenetleyiciyi bir plastik kap içerisine sokarak, uygun giriş çıkış bağlantısıyla montajlayarak; ısı, nem, toz gibi faktörlerden korunacak bir sistem yapılabilir.

Ladder derleyecisine gelince böyle hazır yazılımlar var. Programı ladder ile yazıp C diline derleyip STM32'ye gömebiliyoruz. Yine STM32 ile HMI panel bağlantısı da yapılabilir. Benim sorum şu: Siemens PLC ile benim yapacağım bu sistemin farkı nedir? Ne gibi dezjantajlar yaratır? Fiyat farkı göze alındığında PLC kullanmak mantıksız değil midir?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
yapmana engel olan şey ne? sen yap kullan ve piyasaya sür, biraz da sen ekmek ye.
Yapanlar var zaten hocam. Benim kaçırdığım, göremediğim bir nokta mı var? Bunu soruyorum. Siemens S71200 PLC'nin mikroişlemci+ethernet+giriş çıkış modüllerinden ibaret değil mi? S71200 içindeki PCB profesyonel olarak mı dizayn edilmiş? Pahalılığının sebebi bu mu? Merak ettiğim bu. S71200 içini biraz inceledim. Fazlaca entegre var. Acaba o ayarda bir PCB yaratmak çok mu zor? Mesela aşağıdaki fotoğraf çok basit bir yapıyken S71200 içi çok daha karmaşık:
 

Ekli dosyalar

  • Plc-programlanabilir-mant-k-denetleyicisi-tek-kartl-plc-FX2N-30MR-online-monit-r-plc-STM32-MCU.jpg
    Plc-programlanabilir-mant-k-denetleyicisi-tek-kartl-plc-FX2N-30MR-online-monit-r-plc-STM32-MCU.jpg
    644.4 KB · Görüntüleme: 45
1- hoca camide
2- elektronikçi değilim, sadece tamirciyim, devreden, tasarımından ve plc den hiç anlamam.
3- o gördüğüm pcb öyle 2 günde, 2 haftada, 2 ayda, 2 yılda hazırlamış olduğuna inanmıyorum. hele hele bir kişi tarafından yapıldığını hiç sanmıyorum.
4- satılan teknoloji asla malzeme parası değildir bunu sakın unutma.
5- işin yazılım kısmı var, zamanlama kısmı var, girişler çıkışlar beklemeler kısmı var, okuma kısmı var. var olup ta benim bilmediğim bir yığın kısmı var.
6- yukarıda da dedim sana engel olan yok. otur yap piyasaya gir sen ekmek ye. ben burada nerede miyim?
sizler tasarlar yaparsınız. kullananlar bir şekilde bozar. ben de tamir ederim. benim için ne iş yaptığı değil. çalışma voltajı, giriş/çıkış ve üzerindeki elemanlar/bileşenler önemlidir.
 
Cok detaylı bilgim olmasa da bir kaç neden yazayım.

Mesela markanın dizayn ettiği kartlarda elektromanyetik testleri yüksek sıcaklık yüksek gerilim testleri gibi bir çok testleri yapılır. Sizinde saydığınız şu nem toz gibi etkenlerden geçmesi de var.

Mesela çok önemli bir proses isliyordur bu proseste gecikme olmamalı yanlış olcum olmamalıdır. Olası hatalar çok büyük maliyetlere neden olabilir.

Yine bir prosesin işletmesinde bu bir fabrika olsun üretimin tam ortasında cpu kilitlenmesi yada programın çökmesi olmaması lazımdır.

Bunları sizde yapamazsınız değil yapabilirsiniz ancak bu noktada markalar bunları yüzlerce binlerce test ve saha uygulamasından geçirmiş olup bir çok revizyon yapmıştır.

Daha sayamadığım bir çok etken vardır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst