SF-6 Gazlı kesici patladı

ayildiz

Üye
Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
177
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar SF-6 gazlı kesiciyle ilgili deneyimi mi sizlerle paylaşmak istiyorum
Bundan yaklaşık 6-7 ay önceydi. 2300 metrelik özel O.G havai hattımız var hat başında da Tedaşın kök hücresinde SF-6 Gazlı kesicimiz mevcut o zaman malum kış mevsimi. belirli aralıklarla sürekli enerjimiz kesiliyor
Tedaşla irtibat kuruyoruz ve bizim hattımızda sorun olduğunu dolayısıyla Şehir şebekesini açtırdığını söylüyorlar.Tabi sonuç itibariyle bizim hat başındaki kesicimizi açarak şehir hattını tekrar besliyorlar.
Arıza bizde olduğu söylendiği için biz başlıyoruz hat boyunca arıza aramaya.Arıza arama çalışmalarımız sona eriyor ve herhangi bir arızaya meydan verebilecek bir durum bulamıyoruz.Tekrar Tedaş arıza ekibiyle temasa geçerek hattımızda sorun olmadığını ve hattımızın tekrar beslenmesini istiyoruz.Tabiki tekrar beslenince hattımız tutuyor. Bu durum aynı şekilde belirli aralıklarla 3-5 günde bir tekrarlıyor.Artık tedaş arıza ekibiyle ipleri germe noktasına geldik.
Yine birgün sabah mesaiye gelir gelmez küt enerjimiz yine gitti.Araştırdık sorduk aynı problem.
Bakladık hat boyunca arıza aramaya hattın geçtiği arazinin de dağ ve ormanlık olması işin en zor tarafı
Çalışma sonucunda yine birşey bulamıyoruz ve tedaş ekibine besleme yaptırıyoruz.Bu defa gerçekten tutmadı
1,2 defa deneme yine tutmuyor belliki biryerde gerçekten sorun var. (beslemeyi tedaş ekibi yapıyor bizde nezaret ediyoruz)
Başladık düşünmeye hat üzerinde ayrı bölgelerde 3 adet trafo mevcut ona bak, buna bak,parafudurları devre dışı bırak,izalatörleri,atlamaları kontrol et,hatta trafolar bile devrede değil.Tedaş ekibiyle tekrar diyalog kurarak hattımızın boşta beslenmesini istiyoruz.ekip besleme yapıyor sonuç yine aynı şehir hattını komple açtırıyor.
Çıldıracağım ne olabilirdi bakmadığım yer kalmadı.Aklımda Zayıf bir ihtimal olan birşey kalmıştı hatbaşındaki SF-6 gazlı kesicinin çıkış ayırıcısını açarak kesiciyi boşta denemek.
Tedaş arıza ekibiyle tekrar görüşerek denemek istediğim son düşüncemi aktardım.Onlarda gönülsüz çünkü sürekli şehir şebekesini komple açtırıyor.
En sonunda Tedaş ekibini ikna ederek Kök Hücresine araçla yanımda bir arkadaşımla beraber gittim.Hücrenin anahtarını önceden almıştım.
Girdim hücreye arkadaşım kapıda bekliyor SF-6 Gazlı kesicinin çıkış ayırıcısını ayırdım.Başladım kesiciyi kurmaya (kesicinin uzaktan kumandası ve sekonder koruması yok) yay tık etti kurulu Start butonuna yetişebileceğim kadar kendimi kenarıya doğru siperleyerek butona basmamla bir patlama ortalık toz duman ben 2-3 metre yuvarlandım hiçbiryer görünmüyor yüzümde bir acıma hissi arkadaş kapıdan beni çağırıyor tabi içeri giremiyor ne yapacağını o da şaşırdı. Yavaş yavaş toz duman azalınca yüzümü tutarak dışarı attım kaendimi.o patlama sesiyle çevrede ne kadar insan varsa toplandı.2 km uzaktaki arkadaşlar patlama sesini duydular o derece, kesici SF-6 Gazlı kecicini iki tüpü resmen infilak etti.Yüzüme gelende onun parçaları,kesicinin önünde tel kafes olmasına rağmen. Beni yaralandığım için hemen Hastaneye acil servisine götürdüler.

Tedavim bitip iyileştikten sonra yaptığım ilk iş tabiki Yeni bir SF-6 gazlı kesici,uzaktan kurmalı kumanda ve Sekonder koruma panosu montajı yapmak oldu.
Son olarakta artık hattımızla ilgili sorunumuz kalmadı.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sn. ayildiz Büyük geçmiş olsun. Uzaktan kumanda ve sekonder koruma için daha önce bulunmayan ödenek böyle bir kaza sonrası çıkmış olmasıda güzel.Allah korumuş.
 
Sayın ayildiz ! Çok büyük geçmiş olsun. Galiba elektrikçilerin kaderi bu. Ellerinde ya da yüzünde yanık izi olan birini görsem (elektrik yanığı kendini belli eder) hemen elektrikçi olduğunu anlarım. Tedaş çalışanlarında da çok sık görürüm. Ellerde veya yüzlerin bir bölümü beyazlar. Bende bir keresinde panoda enerji varken kablo bağlamaya çalışırken 2 boy NH bıçaklı sigortayı patlattım. Hemde fazlararası kısa devre. Bir ay kadar istirahat aldım. Ellerimi kullanamadım, yemeğimi bile eşim yedirmişti. (haklarını nasıl ödeyeceğiz) Arkadaşlar bağlantı yaparken enerjiyi lütfen keselim. Enerjiyi kesersem fabrika çalışmaz demeyin. Bende öyle düşünmüştüm, ama fabrika daha uzun süre elektriksiz kaldı.
 
Çok geçmiş olsun. Benim de benzer bir olay geldi başıma .1991 yılları gibi bizim kabinlerde daha D.C. koruma ve uzaktan kumanda yoktu.Gece elektrik kesintisi ile beraber kabıne gittik.kesicinin açmış olduğunu gorunce o.g. eldivenleri taktım kesiciyi kurdum ben hemen. Bi deneyelım diye.O zaman daha yeni işe başladığımdan hem aceleci hem de tecrubesizliğimden olsa gerek; kesicinin onunde durup enerjı vereceem ., sağolsun o zaman kı ustam hemen aldı benden eldıvenleri benı kapının yanına gonderdi.Enerjiyi vermesiyle yağlı kesici patladı.Kesici kovanında yağ ozellığını kaybetmış olduğundan enerjı verırken oluşan ark sonucu kesici kovanı şarapnel gibi dağıldı.Allahtan benim usta tecrubeli olduğundan kesiciyi kapatır kapatmaz kendini yana atmış.Allaha şukur ikimize de bir şey olmadı.Ama hem ustamın değerini hem tecrubenın çok onemlı olduğunu hem de çalışırken acele etmemem gerektiğini öğrendim
 
sizlerede geçmiş olsun arkadaşlar malasef kaza geliyorum demiyor.Bizlerin de yapacağı, gerekli olan önlemleri zamanında almak ve sürekli tepbirli olmaktır.
Unutulmamalı ki ''önce emniyet''
Hiçbirşey insan hayatından daha kıymetli olamaz
 
Aytekin kardeşim geçmiş olsun.Kesicinin markasını bildirebilirsen,bizim için de tecrübe olur.Kesiciniz-
deki arızanın,kutup içerisindeki gazın eksilmesinden kaynaklandığını sanıyorum.Bu tip olaylarla
karşılaşmamak yönünden,gazlı kesicileri alırken,gaz eksilmesini ve basınç düşmesini ihbar eden koru-
malı tiplerden alınması gerektiği ortaya çıkıyor.Tekrar geçmiş olsun
 
çok güzel mesleki paylaşımlar hemde öğretici çok teşekkür ederim ayyıldız arkadaşada çok geçmiş olsun
 
SF-6 Gazlı kecicini iki tüpü resmen infilak etti.

ayildiz arkadaşım önce geçmiş olsun.Kafama takılan bazı sorular var. Bunları cevaplarsan memnun olrum; Kesicideki arıza tam olarak neydi?Şehir şebekesini neden açtırıyordu? ve neden patladı?
 
merhaba arkadaşlar önceki açtırmalarda dikkatimi çeken olay kesicinin tüplerinin alt kısmında ark oluşmasıydı muhtemelen tüplerden bir tanesi kaçırıyodu
markası ELİMSAN
patlamış haldeki fotoğrafını göndermeye çalıştım ama olmadı
 
geçmiş olsun önce emniyet sana kesinlikle katılıyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,316
Mesajlar
916,652
Kullanıcılar
450,150
Son üye
Sqnax

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst