Sekonder koruma röle bağlantıları

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,036
Puanları
481
Yaş
53
Arkadaşlar,

Orta gerilim hücrelerinde kullanılan sekonder koruma röleleriyle ilgili bir çok firmanın ürünü bulunmakta. Rölenin Elektriksel bağlantıları aynı. Yanlızca firmalara göre bağlantı terminallerinin numaraları değişiyor.

Bağlantılar şu şekilde yapılıyor. Hat üzerinde bulunan 3 adet akım trafolarının bir uçları(k) köprülenerek toprağa bağlanıyor. Akım trafolarının diğer uçlarıda(l) sekonder koruma rölesinin uygun terinallerine bağlanıyor.

Sekonder koruma röleleri üzerinde her faz ve toprak için akım trafosu girişi bulunmakta.Dolayısıyla ilgili röle üzerinde akım trafosu bağlantısıyla ilgili 1'er terminal boşta kalıyor. Boşta kalan bu terminalerde kendi aralarında köprülenerek bağlantı tamamlanmış oluyor.

Benim sorum şu şekilde.

İlgili bağlantı yapıldığında her akım trafosunun bir'er uçları birleştirildiği için her faza ait akım bilgisi kendisine ait olan faz açısından kaydırılarak ortak bir referans noktasında toplanması sağlanıyor. Dolayısıyla her faz için doğru akımları okumanın mümkün olamayacağını düşünmekteğim.

Peki yukarıdaki anlatılan bağlantıya ilave olarak akım trafolarının topraklanmış olan (k) uçlarından 1 'er kablo alarak sekonder koruma rölelerinin kendi üzerinde köprülenmiş olan uçlara bağlamış olsak ne olur?

Konuyla ilgili olarak benim düşüncem hiç bir fark olmayacağı yönünde. Sizlerin düşüncelerinizide öğrenmek isterim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
teoride bencede doğru fakat herhangi bir arıza durumunda incelemek gerekir bence sakınalı bir durum
 
birde rölenin toprak girişine hangi uçları götüreceğiz çok merak ediyorum
 
".... Sekonder koruma röleleri üzerinde her faz ve toprak için akım trafosu girişi bulunmakta.Dolayısıyla ilgili röle üzerinde akım trafosu bağlantısıyla ilgili 1'er terminal boşta kalıyor. Boşta kalan bu terminalerde kendi aralarında köprülenerek bağlantı tamamlanmış oluyor...."

Yukarıda ki yaptığım alıntı da bir şey eksik, birleşen bu uçlar da; akım trafosu üstünde köprülenen uçlara bağlanıyor.

Soruna gelince, trafoların bir uçlarını trafo üzerinde köprüledikten sonra, k ve l'yi aynı anda taşısanda değişen bir şey olmaz.

Benim soruma gelince hatalı ölçüm yapıldığı kanısına nasıl vardın?


 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,806
Kullanıcılar
449,985
Son üye
sSait Başdaş

Yeni konular

Geri
Üst