SEBZE KURUTMA MAKİNESİ (ÖDEV)

mehan01

Üye
Katılım
23 Eyl 2014
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım hepinize en içten sevgi ve saygılarımla selamlarım. Başta da söylediğim gibi formda yeni olduğumdan konuyu tam nereye açacağımı bilemedim. Umarım doğru yere açmışımdır.
Gelelim soruma ;
Boyu 110 cm Eni 120 cm sacdan yapmayı düşündüğüm mini kurutma fırını iş görür mü ? Isı ufo ısıtıcı ile sağlanacak içeride olan ısıyı basma fanı fırının her tarafına yayacak alta yer alan emme fanı da içeride oluşan fazla hava ve nemi dışarı atacak. İçerideki ısı yaklaşık 55 ile 65 derece arasında değişecek. Bu fırının eksikleri nelerdir. Değerli fikirlerinize ihtiyacım var. Saygılarımla.
0001.jpg
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Dostum merhabalar.

UFO diye tabir edilen ısıtıcılar ısıyı ışıma yöntemiyle üretir. Bu ışımanın düştüğü alanda ısınma oluşur. Bu sizin için uygunsa sorun yok. Şemada ısıyı fanla dağıtmaktan bahsetmişsiniz ancak ısı rezistans ile oluşturulup hava ile aktarılmadığı için ısı direkt kutunun içindeki ürününüze temas edeceği için ürününüzün kurumadan kavrulabileceğini düşünüyorum. Ancak bu bilgi %100 eminim demiyorum böyle olacağını tahmin ediyorum çünkü uygulamış değilim.

Birde şunu söylemek istiyorum. kapalı bir kuru içerisindeki ısıyı arttırdığınızda havanın nem alma kapasitesini arttırmış oluyoruz. hava neme aç duruma geldiğinde içeriye kurutmak amacı ile koyduğunuz üründen su çekmeye başlayacaktır. Buraya kadar bir sorun yok yalnız bu içerideki ısıttığınız havayı egzost edip yerine taze hava almak mantıklı değil çünkü ısıttığınız havayı ısıtmak için enerji harcıyorsunuz. Bu enerji harcanmış havayı egzost etmek pek verimli değil. Ama deneysel olacaksa sorun olmaz.

Tavsiyem kapalı bir ortam içerisinde bir mini klima bir soğutucu serpantini yerleştirip havadaki nemi bu yüzeyde yoğuşturup bu yoğuşma suyunu dışarı alarak uzaklaştırmak daha mantıklıdır.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
Serkan bey Merhabalar. Değerli fikirleriniz için en içten teşekkürlerimi sunarım. Şemada göstermiş olduğum ufo ısıtıcısını sizinde değerli fikirleriniz ile fanlı ısıtıcı ile değiştirmeye karar verdim. Fanlı ısıtıcıdan gelen havayı kutu içine tam yaymak için basma fanını kutuya delik açıp dışarıdan monte etmeyip tamamen kutunun içine monte etmeyi düşünüyorum yani içerideki havayı tekrar alıp yine içeri dağıtacak. Nem toplama konusunda ise ben ilk önce kutunun içine nem alma makinası almayı düşündüm ancak hem maliyet artacağından hemde makinanın yüksek sıcaklığa maruz kalıp zarar görmesinden emeğimin ve paramın da boşa gitmesinden çekindim vazgeçtim. Bunu yerine bir abimiz içerideki havayı dışarı atan emme fanı yerleştirmemi böylelikle hem fazla sıcaklığı dışarı atacağını hem de hava ile birlikte nemi dışarı atacağını belirtti. Ancak emme fanın basma fanına göre daha az debi ile çalıştırmam gerektiğini söyledi. Bu konular hakkında fikirleriniz sorabilirmiyim. Saygılarımla
 
Fanlı ısıtıcıyı kutu içerisinde olması en mantıklısı. Dışarıdan soğuk hava alıp içeri atamazsınız bi yerden aynı havayı egzost etmedikçe. Ayrıca sürekli soğuk havayı alıp ısıtmak elektrik harcamasını aşırı arttıracaktır.

1- Fanlı ısıtıcıyı içeri koyduk ve unutmadan mutlaka termostat kontrollü olması gerekiyor. yoksa kutu aşırı ısınabilir yangın çıkabilir.
2- Ayrıca yapacağınız kutuyu mutlaka dışını izole etmelisiniz. Elde ettiğiniz ısıtmayı dışarıyı ısıtmakta kullanmamalısınız.
3- egzost için bir fan koymaktan bahsettiniz bu işi aslında 2 çözüm önerebilirim.
a- fan koyup içerdeki havayı bir miktar dışarı atabilirsiniz. Kutu hacminiz çok büyük olmadığı için içerdeki havayı çok hızlı dışarı atmamak için çok küçük bir fan kullanmalısınız. Ayrıca havayı dışarı atabilmeniz için kutuya küçük bir taze hava alma penceresi açmalısınız.
b- Benim tavsiyem ise zaten içeride fanlı bir ısıtıcı kullanıyorsunuz. Bu işlem için bu fanı kullanmanızı öneririm. İkinci bir fan kullanmanıza gerek yok. Ama biz kullanmak istiyoruz derseniz de sıkıntı değil. içeride kullanacağınız fanlı ısıtıcının emiş ağzına yakın bir noktadan 2 boşluk açılacak ve bu boşluklar bir kapakla istenildiğinde örtülebilecek bir yapıda olacak. ( bir nevi kayar kapı gibi düşünün) bu kapıcık fanın emiş ağzına yakın olacağı için açıldığında içeri taze hava alacak. İkinci kapıcık biraz bu noktadan uzak bir yerde olursa bu kapıcıktanda nemli havayı egzost edecektir. Bence ikinci bir fan kullanmanıza gerek yok. Ayrıca bu kapıcıklar kayar tipte olursa kapının açıklığını elle manual ayarlayabilecek ve içerdeki sıcaklığıda bir nevi kontrol altında tutabilirsiniz.
 
Sizinde söylediğiniz gibi fanlı ısıtıcıyı içer almak en mantıklısı. Benim 2 adet fan kullanmak isteyişimin sebebi bir fan havayı kutunun içinde homojen olarak dağıtırken diğer fanın da nemi atmasını sağlamak. Burada amaç sebzeyi en kısa sürede homojen olarak kurutarak nemini atmasını sağlamak. Sizin verdiğiniz fikirler de çok güzel. Proje sizin de verdiğiniz fikirler ile kafamda yavaş yavaş oturmaya başladı. Benim korkum her şeyi yaptıktan sonra istediğim sonuca (sebzeyi en kısa zamanda kurutmak ) ulaşamamak .
 
Selamun Aleyküm
Bahsedildiği gibi Ufo tipi ışıma ile ısı transferi ön planda olan cihazların dış yüzeyi hızlı ısıtma özellikleri ile sistem için ön planda olmadıkları görünüyor. Tabi ışımanın uyarlanması ve ya Mikrodalga tipi yöntemler pratik olmasa da düşünülebilir.
İç kısımda nem oranının artması ile kuruma devamlılığı (ve ya efektifliği) için, yeni hava almak ve ya iç kısımdaki nemi dışarı atma yöntemlerinden bahsedilmiş ki en basiti olan yeni hava ile eski havanın değiştirilmesi ısıtma maliyetini arttırması dezavantajına rağmen uygun olması halinde düşünülebilir.
Sistemin 3. ölçüsü verilmemiş ama 1 metreküp hava için bir iki hesap yapalım;
Isıl Sığa = m * c ; c(hava) = 0.23 cal/g.santigrat:= 0.96232 J/g .santigrat:, (1 kabul edilebilir).. , d(hava) = 1.225 kg/metreküp
IsılSığa = 1225 gram * 1 J/g.santigrat:= 1225 J/.santigrat:
Isıl sığa 1 metreküp hacimde(atmosfer basıncı vb ) havanın 1 .santigrat:ısınması için gereken enerjiden bahsetmekte. 40 .santigrat:, ( 60-20) ısınması için 40 * 1225 =49000 Joule gerekmekte. 1000 Watt lık bir ısıtıcı 1000 J/san. demektir. Kabaca 1 metreküplük havayı 40 .santigrat: ısıtmak için 1kW lık ısıtıcının (49 saniye) 1 dak civarında çalışması gerekir. (Hesaplarda kayıplar, ince bilgiler de düşünülmelidir.)
1 metreküp havanın iç kısımda alabildiği efektif nem miktarı ile birim miktar malzeme(sebze vb) ne kadar dış hava takviyesi gerektiği yorumlanabilir. (Dış hava nem miktarı, sistem sıcaklığında havanın nem alma kapasitesi vb bilgi incelenebilir.)
İç kısımda yoğuşturulan havanın pompa ve ya uygun yöntemle dışa alınması (ki soğuk bir kısım oluşturma ihiyacı ile ısının korunmasını zaafa uğratabilir), nem alıcı maddelerin iç kısma eklenmesi ve ya havanın bu nem alıcı maddeler üzerinden akıtılması (daha sonra bu nem alıcı maddelerde biriken nemi atmak için ısıtma vb ugulanır) kompleks yöntemler olarak incelenebilir. Değişik geçirgenlikte maddeler vesilesi ile iç kısımdaki nem vb dış kısma bir biçimde atılabilir mi incelemek gerek.
Isıtmanın bir ısı pompası(klima vb..) ile sağlanması ile sistemi ısıtan tarafın akabinde soğutma (evaporatör) kısmının aynı zamanda yoğuşturma nem alıcı kısım olarak kullanılması da incelenebilir.
Başarılar dileriz..
 
Son düzenleme:
Ve Aleykümselam Değerli cncarastirma Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Bu bilgiler sayesinde insanın ufku genişliyor.
 
Egzoz gazının nemini alıp tekrar ısıtıcıdan geçirirseniz veriminiz artar.
Şayet tek noktadan ısıtırsanız kuruma belli bölgelerde yoğun diğerlerinde az olacaktır.(Döner tablalı?)

Nem olan yerde kokuda olacaktır. (Inox kullanmak zorundasınız)
 
Sayın seagate plana hava yukarda girip basma fanı sayesinde kuruma bölümlerinin arasından geçecek ancak en iyi tecrübe denenerek öğrenilir. Deneye deneye en iyi verimi alacağımı umuyorum. Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,686
Kullanıcılar
449,954
Son üye
yulaf177

Yeni konular

Geri
Üst