Sabit Kademe Hakkında Bilgi

Ertug_TR

Üye
Katılım
2 Eki 2007
Mesajlar
292
Puanları
1
Sayın Üyeler;
2000 kVA'lık bir trafada, kompanzasyonda ne kadarlık bir grup sabit olmalı ve bunun hesabını nasıl yapabilirim .
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
kardeş selamlar

sabit açılacak kondansatör gücü miktarını bulurken, güç trafonun %5 ile % 10 dikkate alınır.

2000 kva lık kuru gücünde , minumum 100 kvarlık sabit açmak durumundasın....

iyi çalışmalar
 
Proje hesaplamaları için % 5 öngörülmektedir.Başlangıç için bunu kabul ederek yola çıkabilirsiniz.Ölçüm
ve takip sonucuna göre düzeltme yapmanız gerekebilir.
 
Sabit kondansatörü trafo için koyacaksanız eğer;
Kondansatörü, kompanzasyon akım trafolarından önce beslemelisiniz ki, röle yanılıp eksik kompanzasyon yapmasın.
Hatırlatmak istedim sadece...
 
Arkadaşlar ;
Tesis neredeyse boşta çalışıyo gibi , 50 kVAr sabit yaptım.(Akım trafosundan önce), fazla geldi,30 kVAr düştüm bu seferde endüktüf fazla geldi.İlk fatura cezalı geldi.2000 kVA'lık bir tesis ama şimdilik en fazla 100A gördüm.Baştan sabit yoktu sabit ekledim,akım trafosunun değerini düştüm.RGR MerlinGErin kondansatörlerde Merlin GErin,son değişiklikten sonra gruplar 10,20,40,100,100,100,100,100,100,100,100 oldu ve sabit.Yakında işletme tam faaliyete geçecek sanırım sorun düzelece,ama ilk fatura cezalı geldi.Şu anda endüktüf oranı %80lerde kapasitif %10'lar,arkadaşlar bu değeleri nasıl normale dönebilirim.Saygılarımla
 
Arkadaş bu konu daha önce çok masaya yatırıldı.yükünüzde bir istikrar olursa uygun bir değer yakalayabilirsiniz.Nasrettin hoca saz çalıyormuş.Fakat sol eli ile sabit bir notaya basıyormuş.Sormuşlar hocam başkaları çalarken elini gezdiriyor sen niye sabit tutuyorsun demişler.Hocada onlar benim tuttuğum yeri arıyorlar demiş.Ya hocanın yerini arayıp duracaksın.Ya da paraya kıyıp kompanzasyon akım trafolarını da sayaçların akım trafoları ile eşit koşullara getireceksin.Hele 24 saatlik çalışma rejimi çok değişkense vay haline Allah yardımcın olsun.
 
Slm Arkadaşlar ;
Sabit kondansatör grubu için açıkçası tam değerinin ne olacağını çözemedim.2000 kVA'lık trafoya ait 50 kVAR sabit ekledim.Ama tesis tam yüklü değil neredeyse boşta gibi çalışıyor.Şimdilik akımlara 60-70 A. civarıda.50 kVAR sabit fazla geldi kapasitife geçiyor bu yüzden sabit kademeyi 30 kVAR indim .Sizce trafonun yüküne göre sabit kademe oranı değişirmi.
 
Arkadaşalar ;
Trafoyu test amaçlı olarak boşta çalıştırdım. Aktif - endüktüf ve kapasitif değerlirnde artış oladuğunu gözlemledim .
 
Ertug_TR ' Alıntı:
...Sizce trafonun yüküne göre sabit kademe oranı değişirmi.

...Transformatörün yükü daima değişebildiğinden, kompanzasyon için gerekli kondansatör gücü, en büyük reaktif güç ihtiyacına göre seçilmez. Aksi halde düţük yüklü saatlerde aşırı kompanzasyon baş gösterebilir ve transformatörün sekonder uçlarında gerilim yükselebilir. Ayrıca Şebeke geriliminde harmoniklerin mevcut olması halinde, kondansatör şebekeden aşırı akım çekerek transformatörü aşırı yükleyebilir. Transformatörlerin kompanzasyonunda kullanılacak kondansatörün, transformatörün boşta çektiği reaktif gücü karşılayacak mertebede olması gereklidir. Açıklanan sebeplerden dolayı Elektrik İdareleri, transformatörün yüküne bağlı olmadan, nominal gücün % 5 - % 10 değerinde sabit bir kondansatör bağlanmasını tavsiye ederler.
[Alıntıdır]

Sabit kondansatörlerin doğru seçilmesi :
1- Trafo boşta bir süre mesela 10 dk çalıştırılır , 2- Sayacın ölçtüğü reaktif güç okunur , 6 ile çarpılarak ve gerilim ve akım çarpanı ile çarpılarak saatlik reaktif enerji bulunur. Örneğin 15 kVArh 3- Karşılık kondansatör 15 kVAr olarak çıkışa takılır
[Alıntıdır: http://www.elektropan.com.tr/ ]
 
bendede aynı trafo var bence 10 ila 30 arası seçim yap.sorun çıkmaz %90 çözüm
 

Forum istatistikleri

Konular
128,554
Mesajlar
918,511
Kullanıcılar
450,553
Son üye
bugraaa6606

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst