Rezidüel akım kesici

Sn.konu açan arkadaş, tamam bu AFD cihazı iyi bir şeydir. Ondan şüphe yok. AFD takılı olması onermenizdeki kabloların erimesini engellemiyor. AFD her linyeye ayrı ayrı takılması gerekiyor. Fiyatlarını da araştırınca göreceksiniz. Ülkemiz şartlarında bize biraz bol gelir. Bu nedenle ucuz kablo alan zihniyet, pahalı olduğu için bunları taktirmaz. Kaldiki bu gibi ahmak kullanım yönetimlerine kesin garanti bir yöntem de değil. Yanlış anlamayın lütfen. Ama bu gibi müşteriler için nefesi kuvvetli birinin muskası daha uygun bir çözüm olabilir
Yazarak kendim tam olarak açıklayamadım galiba çalıştığım ve karşıma çıkan bir sorun için bir ürün aradım ve birşey buldum bu ürün kullanan veya bilgisi olan biri var mı diye yazdım.
Bende biliyorum 300 tl den kaçıp ,ucuz priz alan kişilerin yaptırmayacağını o parayı vermeyenler arızaya gidince bana veriyorlar parayı malzeme ve işçilik masrafı oluyor.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Teşekkür ederim.Acaba bu ürünü kullandınız mı ?
Kullandı iseniz panoda Ana sigorta -kaçak akım -ark hata algılayıcı -dağıtım sigortaları şeklinde mi ? bir tesisat panosunda nereye koyulmalı ?
Hayır daha önce kullanmadım. Bu ürün hepsi birarada bir ürün. Yani hem sigorta, hem kaçak akım, hem de ark hatası algılama bir arada. Değerlerin seçimine göre koyacağız yer değişir. Örneğin 32A, 30mA bir cihazı ana giriş için kullanabilirsiniz veya 16A, 30mA bir ürünü bir priz linyesini korumak için kullanabilirsiniz. Gönül isterki her bir linye için böyle bir cihaz kullanalabilelim. Üreticilerin tavsiyesi her linye için 1 adet kullanılması şeklinde.​
 
Son düzenleme:
A9TDF3632.png


https://www.se.com/hk/en/product/A9TDFC632/active-arc-fault-detection-rcbo-acti9-icv40n-vigiarc-1p+n-32-a-c-curve-30ma-type-asi-6000a/??range=45435131-acti9-active-vigiarc&parent-subcategory-id=45435076&filter=business-4-low-voltage-products-and-systems&selected-node-id=47506957254

https://www.se.com/es/es/product/A9...cv40n-arc-active-32-a-30-ma-asi-10-ka-zigbee/



koruma.png
 
Son düzenleme:
İyi günler bir sorum var, arızalar gidince bazen karşıma 0,75,1mm2 kalınlığında kablosu olan üçlü priz çıkıyor ısıtıcı,ütü vb şey takınca kablo yanıyor sigortalar veya kaçak akım atmıyor .Biraz araştırınca izolasyon koruması için rezidüel akım kesici kaçak akım koruma röleleri varmış kullanan veya hakkında bilgisi bu işlemler için uygun bir ürün mü ?
zannımca adı yanlış seçilmiş yada yanlış konmuş .. kelime anlamında çöp gibi bir anlam taşır . her yerde karşımıza çıkar . en köylü tabiri ile elma yada mandalina yerseniz kalan kabuklara resudial yani kalıntı denir
.. tam öyle değildir aslında bir tepkime ve iletişim olması gerekir . bu reaksiyondan sonra kalan kalıntılara resudial denir. ama biz türkçede bunu kalıntı olarak heryerde kullanıyoruz . tıpta kimyada elektrikte bilmem nerede bir artık olsa adına resual diyoruz . elektrikte kullanım yeri artık diye geçmiş ama yanlış kullanılıyor doğru terim HATA AKIMI YADA HATA GERİLİMİ olmalıdır .. neyse . bu genelde trafolarda uygulanan koruma yöntemleridir . fakat akım konusunda troidal olarak kullanıldığı için ve kaçak akım rölelerinde aynı mantıkta çalıştığı sanki aynı şeylermiş gibi algılanır . ama değildir . resudial koruma bir yöntemdir genellile yıldız noktası izole çalışan sistemlerde kullanılır . temel mantık nötrede akım trafosu koyup belirli bir akımın üzerinde akım geçtiği zaman ona göre yıldız noktasının kaydığı veyahutta fazın brinden herhangi bir toprağa kaçak olduğu fikrine dayanır . resudial gerilimde keza gene aynı şekilde çalışır 3 gerilim tradosu koyup konup buna uygun röleler konarak tespit edilir .. tabi evlerde okullarda işyerlerinde kullanılmazlar .. sadece hastane ameliyathanelerinde yada önemli makinelerde izalosyon trafosu konduğu zaman yıldız noktası izole çalışağı için hata akımı oluşturup emniyeti sağlamak pek mumkün olmaz burada resudial koruma yapmak gerekir ..
nasıl anlatsam mesela 0.4 ten 34.5 kv a step up trafo kurduğunuz zamanda og tarafı yıldız olur burası direnç üzerinden akım trafosu ile topraklanması gerekir . ama ringe vereceğiniz zaman izole çalıştırmakta isteyebilirsiniz bir mahsuru yoktur bu durumda aslında diferansiyel röleler kullanılır fakat çok pahalı olduğu için ve röleden kaçındığımız için bu sorunu bu tip rölelerle çözmeye uğraşıyoruz .
burda anlatmak istediğim kaçak akım ile hata akımı aynı kavramlar değildir. biz buna artık akım diyoruz ama artık (residual ) akımda değildir . resudial korumalar hata akımını anlamak tespit etmek için yapılır ..
bunu anlayabilmemiz için arıza akımı ve kısa devre akımını bilmemiz gerekir .
çok detaylandırmak mumkun ama araştırmamız lazım ..
kaçak akım ekipmanın doğası gereği ekipmana giden cihaz lamba makine vs oluşan bir akımdır . biz iyi topraklama yaparak bunu hata akımı oluşturmak için kullanıyoruz .
burdanda topraklamanın önemini ve Şebeke sistemlerine göre hata akımı oluşturup ekipmanlarını çalışmasını anlammız gerekirr bilmemiz gerekir .

akım korumada kaçak akımla aynı mantıkla çalıştığı için bunu aynı adlandırıyor olabiliriz . bilemiyorum
ama kaçak akım rölesi resudial gerilim kontrolu yapmaz .
gibi gibi her biri ayrı dersin konusu şeyler .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,765
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst