PWM üreten entegre

biycas

Üye
Katılım
30 Haz 2009
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
35
iyi günler arkadaşar mikroişlemcilerin PWM peripherılları dışında sadece PWM üretmek için özelleşmiş bir entegre yapısı mevcutmudur. Mevcutsa duty cycle ı ayarlanabilen, birden fazla pwm çıkışı alabileceğim bir entegre varmıdır...
 
Size lazım olan;
Kanal sayısı,çözünürlük ve frekansları yazarsanız daha fazla yardım alma ihtimaliniz olur.
 
6 adet pwm çıkışı olması lazım çözünürlük ve frekans çok mühim değil(laf aramızda kaç olması gerktiği konusunda bilgim yok :)) ) zaten küçük bir BLDC motor sürmek için kllanmayı planlıyorum..
 
pic18f4431 tamamen motor kontrol amaçlı üretilmiş bir controller.
8 adet bağımsız HPWM,encoder girişleri,servo çıkışı,hemde içine kod yazabileceğiniz bir bellek vs...
 
ST, TI, National, Allegro gibi firmaların BLDC motor sürücüleri var. Bazı sürücüler 3 faz köprü devreleri de içeriyor. İlgili firmaların sitelerinden parametric search kullanarak arama yapmanız mümkün..
Örnek olarak ST. de bu varmış. Hall sensörlü motorlarla çalışmak için. Bulunabilirliği ve fiyatı nedir ben de bilmiyorum. Ayrıca L6230, 6234, vs de varmış..

L6229 - STMicroelectronics

Mikro işlemci kullanmak istereniz bende ek olarak MC serisi dsPIC'leri önerebilirim. Microchip de çeşitli uygulama notları da var. Açık kaynak kodları ile beraber. Referans olarak Microchip'in MCLV kitini alabilirsiniz. Kitin kullanıcı kılavuzunda örnek olabilecek şema vs. de var.

Motorunuzun hall senör içerip içermediğine göre chip'e veya şemaya karar verebilirsiniz.

Eğer öğrenmek amaçlı değilse, nacizane tavsiyem akım ve voltaj değerleri uygun bir ESC alıp kullanmanız yönünde. Maliyet olarak da sizin yapacağınızdan daha ucuza gelir.
 
@MAIN_LOOP Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler, okulda kullanabileceğim 18f.. serisinden picler var ama motor sürmek için özelleşmiş olduklarını bilmiyordum.. Öğrenmiş oldum..

@ISMAILY örnek olarak gösterdiğin entegre tam da aradıığım özellikte birşey çok teşekkür ederim...

Yüksek güçte bir motor sürücüsü tasarlamak için Texas ın C2000 serisi mi daha iyidir DSPIC mi??
 
İyinin ne olduğuna göre değişir. İyide amaca göre değişir.

Öncelikle dsPIC çok kullanmama rağmen hiç TI ile çalışmadığımı söyleyeyim.

Teknik açıdan bakarsak TI Microchip den daha iyi görünüyor. Daha geniş bir ürün ailesi var. Daha hızlı işlemci ve çevrebirimi seçenekleri var.

Uygulama açısından ise bana göre Microchip daha iyi. Neden derseniz TI işlemcilerine ulaşmak, elinizde tutabilmek daha sorunlu. Aynı şekilde geliştirme ortamı, dökümantasyon ve örnek uygulamalar, uygulama notları açısından da Microchip biraz daha öne çıkıyor.

Amaç daha iyi motor sürücüsü tasarlamaksa , işlemci kadar, sizin bilginiz, motoru tanıyıp, bilmeniz, Elektronik deki , sayısal sinyal işlemede ki bilginiz, algoritmanız, algoritmanın işlemci ve üzerindeki çevre birimlerine ne şekilde implemente edildiği de önemli.
Ayrıca motoru işlemci direkt olarak sürmüyor. Mos, mos sürücü, optik-galvanik izolasyon, akım-gerilim okuma vs. gibi işlemci dışında bir sürü eleman da kullanılıyor. Bunların kalitesi, hızı, vs. de önemli. Sizin şemanızı-yazılımınızı nasıl tasarladığınızda..

Şu anda Microchip de en son E serisi 60MIPS lik DSP işlemciler olduğunu biliyorum. Ayrıca PIC32 ailesinin ufak flash-ram a sahip üzerine motor kontrolü için gereken çevre birimleri yerleştirilmiş DSP olmayan ama 32bit ve hızlı işlemcileri çıkmaya başladı.

Motor kontrolü için uygun işlemci arıyorsak, sanırım şu saatden sonra ARM lar öne geçecek. Yeni ARM Cortex-M4 ailesi DSP özelliğine sahip olmasının yanı sıra, FPU da içeriyor. CM4 ailesi olarak da bana göre ST'nin işlemcileri öne çıkıyor. STM32F4 ailesi, hız, flash, RAM, çevre birimleri vs. açısından çok çok iyiler. Ulaşmak vs. de kolay. SMT32F4 210MIPS.
Başlamak için STM32F4Discovery adında bir kit var. Fiyatı da çok uygun. Özelliklerine bir bakın.

Microchip le karşılaştırmak isterseniz;
dsPIC33FJ128MC710, MC804 üst seviye motor kontrol işlemcileri. Daha hızlı çevre birimlerine sahip olarak GS serisi 33FJ64GS606-610 var. SMPS serisi diye geçer. PWM ve ADC leri çok yetenekli.

E serisi için de dsPIC33EPxxxMU8xx serileri var. 60 MIPS ve çevre birimleri iyileştirilmiş yeni seri DSP. Bir sürü şey gerçekten iyileştirilmiş. Örneğin QEI modülü 32bit ve pozisyonun yanısıra hız ve ivme bilgisi de veriyor.
 
Ben son olarak yazmak istedim :)) Bende epeydir cd surucu motorlari ve surucu (hall sensorlu) entegreleri ilgileniyorum,. Elimde bol miktarda cd/dvd suruculer ve onlari kobay olarak kullanarak motorlarini uzerindeki motor surucu entegreleri ile deneyerek ve datasheetlerine bakarak epey seyler ogrendim. Istersen tecrubelerimi paylasabilirim. selamlar.
 
Ben son olarak yazmak istedim :)) Bende epeydir cd surucu motorlari ve surucu (hall sensorlu) entegreleri ilgileniyorum,. Elimde bol miktarda cd/dvd suruculer ve onlari kobay olarak kullanarak motorlarini uzerindeki motor surucu entegreleri ile deneyerek ve datasheetlerine bakarak epey seyler ogrendim. Istersen tecrubelerimi paylasabilirim. selamlar.

Bu sürücüleri paylaşırsan sevinirim çünkü hall sensorlu entegreleri ve konum kontrol yapma gerekiyor.
 
Bir suru var ornek: BD7902CFS, M63022FP, M63023FP, M63024FP, BD6665FM,M63028FP.. Daha pek cok var isterseniz sonra isimlerini verebilirim. Ben bir panasonic dvd den kesip kullandigim bir surucunun fotosunu gondermek istedim ama nasil gonderilecek burada onu goremedim. Elimde birsuru dvd/cd suruculerden kestigim suruculeri ile birlikte motorlar vardi. Resim ekleyebilseidik iyi olurdu.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,746
Kullanıcılar
449,970
Son üye
Liliane

Yeni konular

Geri
Üst