Prize çift faz gelmesi nedir?

abdulhey

Üye
Katılım
10 Mar 2008
Mesajlar
87
Puanları
1
Yaş
39
Selamlar.Prize çift faz gelme olayı nedir. prizi kontrol ettiğimde prizin her iki deliğinde elektrik var bunun sebebi nedir?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
prizde ikisindede elektrik var ise nötr hattı gelmediğini belirtir. nötr hattı olmadığı için faz'ın manyatik alanı nötr kablosunu etkiler.
 
bazen bazi kontrolkalemleri fazda yanarken noturdede yanar buna endeks denir yalanci yanmadir.
eger prizinizden calisan alicilar duzgun calisiyorsa endeks sozkonusudur.

prize taktiginiz bir aydinlatma sonuk vs yaniyorsa da kendini bilmezin biri tesisatta hata yapmis seri vaglanti soz konusudur.

yok yillardir calisiyordu yeni oldu diyorsaniz.
tesisat kablosunda ezilme kirilma erime yapisma soz konusudur.
 
teşekkürler arkadaşlar. prizde iki taraftada elektrik vardı. nötr hattı kopukmuş
 
Selamlar.Prize çift faz gelme olayı nedir.

Nötr ile toprak arasında en fazla 1-2 volt ac. voltajı avometre ile de ölçülebilmelidir.Bu ölçülmüyor,çok daha yüksek voltajlar ölçülüyorsa eğer,nötr barası mutlaka gevşektir,kontrol kaleminin yanması da bu nedendendir.Bu gevşeklik nötr barasının tam olarak ayrılmış olmasında ve iki fazın iki ayrı ayrı daireler üzerinden seri olarak geçmesinde ise,her iki kattaki cihazlar,alıcılar için,bu geçen akım bıçak gibi 2 eşit parçaya tam bölünemeyeceğinden (Yükler hiçbir zaman da tam eşit olamayacağından) dolayı her iki daireden 220 vac'den çok farklı voltajların geçmesi söz konusu olur ve alıcı cihazların zarar görmesi bu durumda söz konusudur.Son oluşan bu durum ev cihazları,makineleri için bu nedenden dolayı çok risklidir.Yapacağınız ilk işiniz bu nötr barasını kontrol etmek olmalıdır.

Bir de tesisattaki bu katta KAR hiç yoksa bina içinden gelen faz kabloları ile nötr kabloları arasında orada kabloların kısmen yanması ile oluşan,bu kabloların yüksek omaj direncinin (Yalıtkanlık direncinin) yüzeysel olarak kısmen bozulmasıyla,arada kısmi yük geçişlerinin olmasında da (Sigortayı attırmayacak kadar çok zayıf) nötr üzerinde kontrol kalemi ile ölçümde de görülebilen,statik veya ölü elektrik türüne benzeterek de çok zayıf olacağını da belirtebileceğimiz türden,bu çok zayıf elektrik yükü geçişleri de olabilir.(Sıva altından) Nötr barası tam sıkıysa ve bu durum devam ediyorsa bu olasılık üzerinde de mutlaka durmalısınız.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Önce gelen iki fazın gerilimi ölçülmeli. Eğer 380 volt görünüyorsa tesisat arızası vardır. Eğer ev bir fazdan bekleniyorsa nötr kopukluğundan bahsedilir.
 
Geçen hafta benim de başıma şöyle bir olay geldi, televizyonun yerini değiştirdik ve üçlü uzatmayı prize taktım, tv ve uyduyu da taktım ama ikisi de çalışmadı. Sonra kontrol kalemiyle üçlüye baktım her iki delikte de faz gördüm. Sonra prize baktım priz normal tek faz var. Üçlünün içini açtım kablolardan biri yerinden çıkmış, kafam karıştı sonra tabi. Galiba bu olay da dediğiniz manyetik alanla ilgili o zaman.
 
Geçen hafta benim de başıma şöyle bir olay geldi, televizyonun yerini değiştirdik ve üçlü uzatmayı prize taktım, tv ve uyduyu da taktım ama ikisi de çalışmadı. Sonra kontrol kalemiyle üçlüye baktım her iki delikte de faz gördüm. Sonra prize baktım priz normal tek faz var. Üçlünün içini açtım kablolardan biri yerinden çıkmış, kafam karıştı sonra tabi. Galiba bu olay da dediğiniz manyetik alanla ilgili o zaman.
Manyetik alanla ilgili oldugunu zannetmiyorum. Faz devresini tamamlayıp nötr üzerinden işletme topraklaması vasıtasıyla toprağa akamıyor. O an da elini nötre değdirsen faz gibi çarpılırsın. Manyetik alanın etkisi genelde ölü veya statik elektrikle tabir edilen bir durum. Örneğin bir prize faz nötr toprak geliyor. Eğer topraklamada sorun veya hiç yoksa topraklama klemesinde kontrol kalemi ile dokundugumuzda ışık yanar. Bu fazın manyetik alandan dolayı sızmasıdır. İndükleme ve halk arasında ölü elektrik deniliyor.
Eğer yanlışım varsa ustalarım düzeltsin.
 
Grup prizde nötr bağlantısı kopmuş ise faz alıcıya gider ve prizdeki nötr terminaline döner nötrüne kavuşamadığı için orada faz olarak görünür. Yani Nötr'de görülen faz, yük empedansı üzerinden dönen fazdır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,671
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst