prizden aşırı kullanım

avatar10

Üye
Katılım
26 Ocak 2010
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
46
arkadaşlar bir prizden
çoklu seyyar kabloyla kaç watt kullanılabilir toplamda .
böyle bir kapasite varmı.
mesela 1800 wattlık bir soba+500 watt tv+300 watt bilgisayar = 2600 watt (rakkamları temsili kullandım)
bundan sonrası tehlikelidir yada kullanılamaz sigorta izin vermez gibi bir durum varmıdır.
birde bir arkadaşımın sorusu bende yanıtını bilemedim buraya yazıyorum cevaplarsanız sevnırım:
mesela bir elektrikli soba uzun süre kullanımdan dolayı elektrik kablolarına (duvar içindekilerine ) yada prize bir zararı olurmu.
yani uzun süre yanınca duvarlarda döşeli olan telinde ömrünü kısaltıp zararlara yol açabilrimi.
saygılar.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Linyeyi koruyan, sigorta amperajı (16A) kadar akım çekebilirsiniz, ancak, seyyar kablolarda, kablo kesiti ön plana çıkmaktadır, dikkatli olunmalıdır, bazı hazır alınan uzatmalarda üzerinde yazan akımı uzun süre çekemeyecek kesitte, kablo kullanılabilmektedir. Bu durumda mümkün olduğunca, fırın, soba, çamaşır-bulaşık mak, vs. güçlü cihazları, direk prizden enerjilendirmek daha doğrudur...
 
cevabınız için oncelikle saolun,acaba
bu 16 amperi hesaplayabılmek için bır cetvel varmı.
yani aşagı yukarı hesaplayabılmek için.
70 ekran tv şu kadar amper,bulaşık makinesi şukadar amper gibi.yaklaşık verılerı nereden bulabılırız acaba.
bırde bu 16 amper elektrik saatinin kaldırabıleceği toplam amper mıktarı değilmidir.bir prizin kaldıracagı mıktarmıdır.
 
avatar kardeş amperi hesaplamak için bi cetvel yok yanlız elektrikli cihazların üzerinde kaç watt çektiği yazmaktadır. buradan I=w\u yani 2000 wattlık bir ısıtıcı 2000\220 den 9.09 amper akım çekmektedir. projelerde her priz 3000 w olarak hesaplanır.
 
elektrik yönetmelik kitabına göre bir pirize en fazla 2000 watt gücünde alıcı bağlaya bilirsin.
 
Bence bu duruma göre değişicek bir durum yani burdan kesin bişey sölemek çok güç. şöyle ki: siz prizden seyyar çekiyorsunuz ama biz enerji aldığınız prizin linyesinden kaç priz besleniyor bilmiyoruz seyyarınızla kaç makine çalıştırıyorsunuz bilmiyoruz. O yüzden ezbere konuşmayı doğru bulmuyorum.
Şimdi arkadaşım bir priz 16 amper akım çekebilir.S. şakir bey in hesabından da cıkarabileceğin gibi 3000w. güç çekebilir. 1 linye üzerinden max 7 priz sortisi alabilirsin.
kesitler 3*2,5 olmalı. Yani soruna tam bir yanıt verebilmek için linyenin üstünde yani iç tesisatta kaç priz besleniyor seyyarından kaç makina çalıştırıyorsun,seyyarının kablo kesitini bilmek gerekir.biraz karıstı ama umarım faydası olur.
kolay gelsin
 
ev tesisatlarında kullanılan bakalit prizler bildiğim kadarıyla 16 amperle sınırlandırılmıştır.220*16=3500 w civarlarındaki güce tekamül eder
 
Duvardaki prizden istediğin bi şekilde yararlanabilirsiniz fakat göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar bulunmaktadır. priz e bağlı olan sigortanın amperi, prizle seyyar kablonun uzatma kablosunun 1,5*3 mu 2,5*3 mu olduğu yani ince kablosa ısınır ısınma sonucu cihazlarınıza önemli bi şekilde zarar verebilir. verdiğiniz değerleri net bi şekilde ve uzutmanın mesafesini, sigortanızın a.ni detaylı bi şekilde belirtilseniz yardımcı olmamız daha kolay olur sizin için.
 
Evsel uygulamalarda, ev tipi prizler, arkadaşlarımın da dediği gibi max 16 A e göre üretilmiştir. Yani siz istediğiniz kadar seyyar ile alıcı sayısını artırın bu prizden beslendiğinizde 16 A den fazla bir akım çekemezsiniz/çekmemelisiniz.
Fakat sanayi tip uygulamalarda mesela kauçuk fişlerde, 220 volt gerilimli 25 A ve hatta 40 Ampere kadar dayanıklı fişler de mevcuttur. Siz bu tarz prizlerden çekeneceğiniz güç ve mesafeye bağlı olarak uygun kesitte kablo ile evsel prizlerde olduğundan daha fazla akım/güç çekebilirsiniz. Ör: Monofaze yüksek güçlü kanak makinaları vs.
 
açıklayıcı cevaplarınız için saolun.gerçekten çok öğretici bilgiler vermişsiniz.
tekrar saolun.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,733
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst