Potansiyometre değişimi

Katılım
24 Ağu 2010
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
36
Selamün aleyküm.

Elektronikten fazla anlamıyorum ama kendimce tamir, montaj, lehim gibi işlerle uğraşıyorum.

Merkezi ezan cihazında vaaz çıkışı var. Vaazın sesini ayarlayabilmek için cihazın içinde ayar yeri var. Ben bunu cihazın dışına almak istiyorum. Elimde bir potansiyometre var ama uyumlu olup olmadığını ve nasıl bağlayacağımı bilmiyorum. Bu konuda bana yardımcı olurmusunuz? Resimleri aşağıda paylaşıyorum.

Bu devredeki ayar yeri:
mLqzVV.jpg


Bu da elimdeki potansiyometre:
DJoRLz.jpg


Bacakların numaralarını veya isimlerini bilmediğim için rastgele numara verdim. Verdiğim numaralara göre bilgi verirseniz sevinirim. (mesela devredeki elemanın 2. bacağının bağlı olduğu yere elindeki elemanın 3. bacağını bağla gibi.)
 
Selam, karttaki trimpotun değeri ne ise aynı değerde bir potansiyometre kullanmanız daha iyi olacaktır.
Potansiyometrenin 1 ve 3 nolu uçları (elinizdeki 100 K) nı ohm metre ile ölçerseniz 100 Kilo ohm okursunuz. 2 numaralı bacak ise pot u çevirdikçe değişken direnç değeri verecektir.
Karttan sökeceğiniz trimpotu bu şekilde ölçerek orta bacağı bulun sonra uygun değerdeki potansiyometreyi blendajlı kablo ile bağlayabilirsiniz. Kolay gelsin
 
Cevabınız için teşekkür ederim. Ölçüm cihazını kullanmayı bilmiyorum ama internetten direnç ölçümünün nasıl yapıldığına bakarak elimdeki potansiyometreyi ölçtüm. 1 ve 3 nolu bacakta 100 değeri okudum. 1 ve 2 nolu bacaklarda saat yönüne çevirdikçe artan değerler okudum. 2 ve 3 nolu bacaklarda ise saat yönünün tersine çevirdikçe artan değerler okudum.

Şimdi devredeki elemanı (ismini de sizden öğrenmiş oldum) devreden sökmeden ölçüm yapsam olur mu?

Konuyu dağıtmak istemiyorum ama ayrıca ölçüm cihazı hakkında bikaç şey sormak istiyorum.

Cihazda kablo takmak için 3 giriş var hangi kablo nasıl takılır kısa bilgi verirmisiniz ve potansiyometre ve direnç ölçümünde + - fark ediyor mu?

Elimdeki cihaz bu:

l1Bv2g.jpg
 
Rica ederim, trimpot devreye bağlı iken yapacağınız ölçümler siz yanıltabilir. En az iki bacağı sökerek ölçerseniz doğru ölçmeyi yaparsınız. Trimpotun değeri üstünde yazar, o değeri okumanız yada ölçerek bulmanız lazım.

Potansiyometreyi ölçerken 200K kademesinde ölçtüğünüz için 100 değeri okudunuz bu da 100 Kilo ohm demektir. Trimpot/ayarlı direnci (mavi olan) aynen potansiyometreyi ölçtüğünüz gibi ölçüp uçları bulun. bacakları karıştırmaktan çekiniyorsanız trimpotun bir tarafına kalemle işaret koyabilirsiniz.
Ölçü aletine probları (kabloları ) doğru takmışsınız. DC 10 Ampere kadar ölçüm içim kırmızıyı bir üste takacaksınız.
Direnç gibi kutupsuz elemanların ölçümünde + - farketmez.
 
Verdiğiniz bilgiler benim için çok faydalı oldu teşekkür ederim. Birde blandajlı kablo nedir acaba. Normal montaj kablosu kullansam sorun olurmu?
 
Ne mutlu bana o halde :) Televizyon anten kablolarını düşünün en üstteki plastiği açınca ince telden bir örgü şeklindedir. Buna blendaj denir ve gnd (-) buna genelde kart tarafından bağlanır. İçinde ihtiyaç sayısı kadar canlı uç/damar/kablo vardır. Bu canlı uçların taşıdıkları sinyaller elektriksel parazitlerden bu blendaj sayesinde etkilenmezler.

Devrede GND yi bularak blendaja irtibatlayın ki sinyaller parazitten etkilenmesin. Çoğunlukla trimpot yada potansiyometrelerin bir ucu gnd ye bağlıdır buradan da irtibatlandırabilirsiniz.

Normal kablo olabilirde olmayabilir de ses sinyali işleyen devreler de ummadık yerden sorun çıkarabilirler. Trimpot direk karta montaj olduğu için sorun çıkartmıyordur. Ancak bir normal bir kablo kullandığınızda sorun çıkabilir. İster deneyin isterseniz blendajlı kablo kullanın. Tahminimde trimpota eşdeğer bir potansiyometre alacaksınız, aynı yerden kabloyu da alın olsun bitsin.
 
Kablo üstünde yazdığı üzere '' LIYCY'' (Lici kablo) derseniz heryerde yoktur ama, elektrikle iştigal herkes bilir.
 
Farklı yöntem söyleyeyim; Zaten devreye 1-2 kabloyla bağlanmış, bu potu kullan renkli kablo (blendajlı da olabilir) kullanarak ayakları lehimle, yalnız kötü kalite ve çok uzun kablo kullanma ekstradan direnç oluşturur max değerine eskisi gibi çıkamaz.

Bir an önce ölçü aleti kullanmayı öğren kendini geliştir, forumda kullanımı anlatıldı.
 
Yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkürler. İstediğim şekilde yaptım. Blendajlı kablo yerine normal resimde görünen mavi kablo gibi kablo kullandım. Devredeki trimpotu ölçtüm 100 değer okudum. Bende elimde bulunan potansiyometre de 100 olduğu için onu kullandım. Sesi yarıdan fazla açınca vaaz olmamasına rağmen hafif hışırtı çıkıyor. Bende eski haline sokup denedim yani trimpotu direk devreye bağlayarak denedim. O şekilde de sesi yarıdan fazla açınca hışırtı yapıyor. Bende demek ki sesi yarıdan fazla açıp hiç denememişiz diye düşünüyorum. Şimdi tekrar kablo ile potansiyometre bağladım. Sesi kısdım. Yarıdan fazla açınca hışırtı hariç şuan sorun gözükmüyor. Merkezden vaaz yapılınca detaylı test etme imkanım olacak ancak. Bence güzel oldu yarın resimlerini çekip koyarım. Tekrar herkese teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,188
Mesajlar
915,704
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst