PLC Başlamak içim Tavsiyeler

akiilhan

Üye
Katılım
9 Kas 2010
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
38
Arkadaşlar kolay gelsin. BEn bir firmada elektrik elek. müh. olarak ilk işime başladım. Plc öğrenmek istiyorum. Anladığım kadarıyla bu konuda siemens s7-200 ve s7-1200 modellerini öğrenmek işin temeli için en uygunu.

Peki ben s7-200 üzerine mi yoksa s7 1200 üzerine mi yoğunlaşmalıyım? Plc bilgim hiç yok.

İnternette uzun süreli bi araştırma yaptığımda kimisi 200'ü öğren diyor kimisi o eskidi 1200'den başla diyor. Bazısı kursa gitmeden olmaz derken bazısı erğitim seti al diyor. Aklım çok karıştı.

1-Kursa gitmeli miyim?
2- İnternet döküman ve kaynaklarında öğrenebilir miyim?

Kısaca bir yol güzergahı çizerseniz çok memnun olurum.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Selamlar,öncelikle işiniz hayırlı olsun.Aslında en güzel öğrenme yolu bol bol pratik yapabilmek,tabi bunun için teorik bilgiye ihtiyaç olduğu için seçeneklerin hepsini bir arada kullanabilmek en güzeli.
Öncelikle işletmede (eğer var ise) hangi marka PLC kullanıyorsanız onu öğrenmenizi tavsiye ederim,pratik ve gözlem,öğrenmenizi kolaylaştıracaktır.Hatta atıl veya yedek PLC varsa kendinize bir eğitim seti yaparsınız.
Başlangıç tercihiniz eğer siemens olacaksa Simatıc Manager programını temin edip S7 300 ile başlamanızı öneririm,simulatörü ilk etapta işinizi görecektir.S7 300 ile ilgili birçok doküman ve kitap mevcut.Zaten Simatic manager ve TIA PORTAL (S7 1200) yazılımları birbirine çok yakın. Ama dediğim gibi en iyi öğrenme şekli üçü bir arada olanı :))
 
plc nin marka modeli çok önemli değil bir tanesi ile başla biraz kendini geliştir sonra s7-1200 yada s7-300 e geçiş yaparsın
 
her türlü plc yazılım Scada sistemi revizyon işleri yapılır bilginize 5**********
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba.

İşiniz hayırlı olsun. Eğer elk. müh iseniz zaten kontak timer counert muhabbetine eliniz yatkındır :). Benim tavsiyem tia portal ve s7 1200 ile başlamanız. En ucuz eğitimsetinden(HMI dahil) edinmek oldukça mantıklı.

Tavsiyemin sebebi şudur. s7 200 fiyat performans açısından oldukça geride. Sıfır alırsanız maliyetli zaten 1200 kadar 2. el alırsanız yıllar geçirmiş cpu güvenilir değil. Modül ve genişletme mantığı oldukça eski. Bağlantı olarakta öyle. PPI üzerinden sadece bilgisayarınızla konuşturabilirsiniz.

1200 şu açıdan çok avantajlı. 1. si yazılımı her işletim sistemi çalıştırıyor. 2. her bilgisayarda ethernet bulunuyor. 3. sü genişletme olanakları oldukça kapsamlı. s7 200 de text display dediğimiz td200 vari ilkel kutular kullanabilirken az daha ücret ekleyip ktp400 gibi üstüne çok fırın ekmek yemiş bir panelle çalışma şansınız oluyor. Ayrıca alternatif yazılımlarla (scada wincc libnodave) gibi absürt işler yapabilirsiniz. eski cpu ve panele 500 tl yatırmaktansa 800 tl ye bir s7 1200 set edinin. Güncel donanımın tadını çıkarın. He birde şu uyuz com port derdi var s7 200 de. Alırsın PPI kabloyu sonra pc ne uyumlu com port ara dur.

Eğitime gelince. Ben lise mezunuyum. Şu an s7 200, 300 iş görecek kadar programlayabiliyorum. Kendi yazılımlarımı geliştiriyoruum. Sadece netten bilgi edinerek ilerledim. Yani eskisi gibi değil. Nette text, grafik ve video adına kaynak bol. Bu forumda var. yol açık yani.

Benim tavsiyem bu şekilde. Umarım keyifli bir süreç olur.
 
Plc ye başlamak için illa kursa gitmenize gerek yok. Plc ye başlamak için Siemens S7-200 Plc sizin için en doğrusudur. Kitap evlerinde Plc programlama ile ilgili kitaplar mevcuttur.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,248
Mesajlar
916,170
Kullanıcılar
450,060
Son üye
ali karaöz

Yeni konular

Geri
Üst