pıoneer hoparlör

yavuz31

Usta Üye
Katılım
12 Ocak 2010
Mesajlar
1,187
Puanları
156
Yaş
47
arkadaşlar 2 ad pıoneer ts-e2099 hoparlör buldum 23 cm ortasında 5 cm ve 3 cm çapında 2 tane speeker var 200 wat toplamda 2 tanesi 400 wat eder muhtemelen otomobiller için ancak elimde 400 wat kenwood amfi var ben bu hoparlörlere nasıl bir uyarlama yaparsam kenwood da orjinal çalışır ayrıca bu 200 wat orjinal 200 watmıdır yoksa çakmamıdır orjinal ise 400 wat mükemmel bir ses demek bu sese ulaşmak için ne yapmalıyım

kasasız çıplak bir şekilde bağladım ses veriyo ancak orjinal bir ses değil bunun için kabin ve adaptör veya herhangi bir devre gerekirmi çıplak pıoneer hoparlörleri kabine montaj edersem nasıl bir kabin içerisine speeker,adaptör ,transistör vs ne lazım teşekkürler saygılar.
 
Merhaba. Cevaplar;
1-Hem amfide hem de hoparlörlerin üzerinde yazan RMS (Gerçek) güç değeri şu şekilde kolayca anlaşılabilir. Eğer max. watt. ifadesi veya max. müzik gücü (max. musıc power) ifadesi varsa bu gerçek gücü değildir. İkinci ve daha az watt. (güç) yazan değeri gerçek watt. gücüdür. Gerçek güç için bu ikinciyi dikkate almalısnız.

2- Amfinin gerçek gücü 200 watt ise amfi çıkışlarına toplamda (Watt. olarak) bağlanacak hoparlörlerin (bas,midi, twitter,vb.) gücü de en az 200 watt. veya daha üstü olmalıdır. Biraz üstü olursa yüksek volümde hop. konilerinin yırtılma, patlama ihtimali daha düşük olur. Ama sesi sürekli normal volümlerde kullanırsanız ikisinin birbirine tam eşit olması sorun da olmaz.

3-Çıplak şekilde hoparlör bağlantısı sadece sesin testi (Hoparlörlerin ilk çalıştırma testi) için bir kere kullanılabilir. Çok uzun vadede verimli, performanslı olması için bunları kabin içine almalısınız, çünkü sesin arka koniden çıkan geri basıncı ile önden çıkan ses ters fazdadır, ikisi birbirini yok ederek bu toplam sesi azaltır. Ya kabin içine alıp yatak süngeri, keçe, vb. sesi iyi emip absorbe eden malzeme kullanacaksınız, ya da U şeklinde sesi kabin içinde 180 derecelerde döndüren veya kabin içine uzanan borulu, kanallı tip bir labirent sistemi (Dezavantajı ise süngerli olup geri sesi absorbe eden sisteme göre daha geniş hacim istemesidir) oluşturup, arka koniden çıkan sesi, önden çıkanla ayni faza getirip, bu 2 fazın üst üste binmesini (Birbirini karşılıklı yok etmemesi için) yani toplam ses olarak öndeki seslerle ayni faza gelip bu fazlarının yapıcı bir girişim oluşturmasını da sağlayacaksınız. (Arka koniden çıkan bu sesi eviren öndeki sese ilave eden labirent sistemli kabinlerle)

4- İç içe geçen bu çoklu hoparlör sistemlerinde basit cross-over (Ses frekansını hoparlör çaplarına göre ayıran basit bir devre, örneğin kutupsuz elektrolitik kondansatörler gibi) kullanılmış olması lazımdır. Hiç kullanılmamışsa bobin ve kutupsuz elektrolitik kondansatörlerle yapılan 2’li, 3’lü cross-over devrelerinden en basit olanlarından birini seçip yapabilirsiniz. Yaparken elinizin altında bir LCR metrenin olması; bobin, kondansatör, vb. ölçümlerinde büyük kolaylık da sağlayacaktır. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,183
Mesajlar
915,685
Kullanıcılar
449,953
Son üye
bavenes

Yeni konular

Geri
Üst