Tecrübe gerektiren oto ses sitemleri ile ilgili sorularım var

Katılım
12 Tem 2014
Mesajlar
3
Puanları
1
merhaba arkadaslar, ses sistemlerine merakım var fakat çok bi bilgim yok bu yuzden bi kaç konu hakkında bilgi almak istiyorum.sorularım:

1- Anfi beslemesinde hangi kablo en cok tercih ediliyor. Sigorta seçimini neye göre seçiyoruz. ortalama 4 kanal anfi 30cm bir bass ve bir takım kompanent için ideal sigorta kaç amper olmalı.?

2- bir arkadasımda hei ha-504 anfi vardı bu anfiye jbl gto-1202d 30 cm 4+4 ohm 1200watt 300 rms . baglantı şeklimiz anfide köprü şeklinde bassta ise 2 ohm olarak yani +lar bir - ler bir olarak anfiye köprü bagladık. anfi bass vurdukca anfinin açık oldugunu gösteren ışıgı bass vurunca kısılıyordu. ve yuksek seste dinleyince aşırı ısınıp korumaya geçiyrdu. bu bassı bu anfide çalıştırabilmek için 2 ohm degilde 8 ohm çalıştırsak yani bassın ortadaki çıkışlarını köprüleyip bir çıkışından eksi diger cıkısından eksi alıp baglasak anfi yada bassı yakarmıyız. en mantıklısı bu bass için mono bir anfi ama butce sebebiyle bu anfiyi kullanmamız gerekirse en mantıklı baglantı sekli nasıl olmalı.?

3- 1 mono anfi ve birde 4 kanal anfi baglamak için aküden gelen kablomun kalınlıgı nasıl olmalı. teyp den gelen rca kablolarımı iki anfiye nasıl baglamalıyım. bu iki anfinin elektrik baglantısını nasıl yapmalıyım.kalın kablo ile anfilere kadar çekip dagıtıcı ile iki anfiye mi vermeliyim. yoksa her iki anfi için ayrı kablo mu cekmeliyim akuden.sigortaları nasıl olmalı şase kablo kalınlıgım nasıl olmalı her iki anfiye aracın farklı bi yerinden mi şase almalıyım kapasitör kesin gerekli mi bu sistem için. gerekli ise kapasitör kaç farad olmalı?

4- pioneer teyplerde sub woofer ayarları var. 4 kanal anfide 2 kanalı köprüleyip bas diğer iki kanaldan da 1 takım companent yada 1takım oval baglı oldugunu düşünürsek. teyp üzerinden hangi ayarlamaları yapmalıyız. örneğin teyp pioneer mvh-150ub oldugunu düşünebiliriz. hpf 100 125 mi olmalı lpf ayarı 50-yada 80 mi olmalı. sub woofer ayarı rear mı olmalı rear/sub mu olmalı.

5-anfilerin üzerinde yazılan degerleri bazen yuksek gösterilip anfi kötü çıkabiliyor. anfinin iyi yada kötü oldugunu anlamak için nelere dikkat etmeli mesela sigortaları yuksek ise daha mı gucludur. bu tarz tiyolar verebilirmisiniz.

6- çift bobin bass mı daha güçlüdür tek bobin bass mı daha güçlüdür. çift bobinlerde 4+4ohmluk alırsak bu bassın artılarını bir eksilerini bir yapıp mono anfi ile mi kullanmalıyız. çift bobin 2+2ohm basslar içinde mono anfi ile beslememiz şart mı. tek bobin 30 cm basslar için 4 kanal anfiler yeterli olur mu. nelere dikkat etmeliyiz.

7-piyasadaki en ucuz anfileri dusunursek hei , roadstar , jameson, hardward anfilerden en sorunsuz olanı hangi markadır. 30 cm tek bobin 1000 yada 1200 luk bass ve 1 takım companent için yeterli olurlar mı? bu şekilde ucuz şekilde bi sistem yapacak olsam hangi anfi hangi bass ve hangi companenti önerirsiniz.

8-wooferlarda 4 kanal anfiler için pioneer kicker jbl kenwood 30cmlik bassların hangisi iyidir. sert ve etkili bi bass almak için.hangi modeli önerirsiniz.

9- teypin hoparlör çıkışının sol arka ve sag arka cıkışlarını birleştirsem +larını bir - lerini bir olarak. bunu pionner 400 waat 1 tane oval hoparlöre baglarsam diger ön cıkışlarınıda aynı sekilde yapıp diger hoparlöre baglarsam hoparlörüm daha güçlü çalar mı yoksa teypin çıkışları mı yanar ?

10-4+4ohmluk bası seri baglayıp 8 ohm da çalıştırıp anfiye köprü olarak baglarsam. sistem zarar görürmü yoksa bass yarı güce düşer ve anfiden daha az akıp cekip daha az mı vurur. yani anfi güçlü cıkış vermiş olur ve woofer 300rms ise 150 rmsolarak mı calar.

11-arabalarda hoparlörlere giden kablo renkleri hepsinde aynı renkmdir. hoparlör kablolarını nasıl ayırt edebilirim.

12-pioneer 4X50w teype anfisiz 2 takım (4 tane) 400 waat hoparlörü baglarsam teypin gücü yeter mi.?öne 2 adet küçük hoparlör ve arkaya bu 4 adet 400watt hoparlörü baglarsam en mantıklı baglantı sekli nasıl olmalıdır.

13-4 kanal anfiye 4 adet kompanent ve 2 adet hoparlör baglamak için nasıl bi yol izlemeliyim.


14-anfi çıkışı olmayan teypler için deck dönüştürücüler var. araçta önlerde iki adet küçük hoparlör var ve arkada da 2 adet oval hoparlörler oldugunu düşünürsek. deck dönüştürücü ile anfi çıkışı almak için nasıl bi baglantı yapılmalı hem 4 hoparlörü çalıştırıp hem anfi çıkışı almak için?. anfiyi acması için rem çıkışı yoksa kontaktan bi kablo çekip anfiye mi baglanmalı sürekli akım cekip akuyu bitirmemesi için. yoksa deck dönüştürücünün rem çıkışı olmasına dikkat mi edilmeli hangi türde verimli olur.

15-4x50w çıkışlı bi pioneer teyp 600 waatlık hoparlörleri kaldırırmı nasıl baglnamalı. 4 adet 400 wat oval ile önlere 2adet küçük hoparlör baglansa kaldırırmı. bunu nasıl baglamalıyım.

16-30cm bass için en ideal kabin kaç litre olanıdır.

17-son olarak amfi ayarları konusundada su bildiklerim dogru mu.

--Gain (input level): teypten gelen rca voltajı ile anfi voltajının dengelenmesi için kullanılır. anfiyi çalıştırdıgımızda bu ayar sonda olursa ve teypten sona dogru yuklenirsek hoparlörlerimiz patlar. bu ayarı yapmak için teypimizin maximum sese yakın yani hoparlörlerimizin sesini bozmadıgıımız son yukseklikte olarak bırakıp bu ayarı yavasta artırmalıyız ses bozulamay basladıgında bırakıp az bişi geri çevirip bırakmalımıyız.

-- bass bost: basın vuruş şiddetidir. bunu 12db yaparsak daha sert bass vurur 6db yaparsak bass vurusu azalır

--crossover ayarı bass baglıysa LPF olmalı companent yada hoparlör baglıysa HPF yada flatta olmalıdır.

-- eğer LPfde ise yani bass baglıysa LPF degeri artırılır hemen yanındaki HPF işe yaramaz ayarlamaya gerek yoktur. LPF ayarı ise 50 hzde daha yumuşak bass vurur artırdıkça bass vuruşu şiddetleşir.LPF için genelde 80 hz ile 100hz arası bi değer tercih edilir.

--eğer HPF yada flat secili ise. bu seferde LPF degerini ayarlamak gerekmez HPF ayarını ayarlamak gerekir. hpfyi artırdıkça ses inceleşir eger oval hoparlörler varsa genelde hpf degeri 100 125 hz tercih edilir değilmi? bunlarla ilgili genel bilgi verirmisiniz.





arkadaslar yukarıdaki yazdıgım sorularım için teyp seçimimin 4X50 watt sub çıkışlı pioneer teyp düşünebiliriz. akü ise 60-72amper oldugunu varsayabiliriz. Çok soru var ama yaklaşık 20 gundur araştırıyorum anfiler wooferlar ve ohm değerleri anf ayarları da işin içine girince çorba gibi oldum o yüzden tüm merak ettiklerimi tek bi konu üzerinde sormak istedim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Resmen meslek öğrenmeye çalışıyorsun ha, iyi iş yani. Artıları ve eksileri bağlayarak köprü olmaz ancak paralel olur. Çıkışlar köprü bağlamaya uygunsa - ler birbirine bağlanır artılar ise hoparlöre gider. Bu detay kılavuzda veya cihaz üzerinde belirtilir. Belirtilmemişse köprüye uygun değil demektir. Benim bildiğim bu
 
Evet yalan söylemeye gerek biraz da bu yuzden araştırıyorum 20 gundur. Cevabınız için teşekkür ederim ustam. Köprü baglamaktan kastım woofer üzerinde + - + - girişler var ya çift bobin de bu girişlerin ortasındaki - ve + yı birleştirip diğer çıkışların birinden - yi digerinden + yı almayı bahsetmiştim. + lar bir - ler bir bagladıgımda paralel oldugunu biliyordum seri baglamaktı köprü den bahsedişim yanlış söyledim sanırım :(
 
hey rabbim sorulara bak,
kurban bunları yazarken harcayacaüım enerji 5 kilo kaybettirir:):):)
ilk sorun amfi korumaya geçiyor. sen ohmdan bahsetmişsin.
ki, bu işin çok omajla alakası yok. asıl mesele omajxwatttır.
senin kulandığın sürücü omajxwatt ve istenilen en düşük frekansa cevap veremiyorsa amfi korumaya geçer. ışık kısılıyor demişsin. ki bu durumda amfi aküden çok elentrük çekiyor da olabilir. bir kondansator bağlayabilrsin çok güçlü bir makine ise. unutma gerçek rms power in en az %25 fazlası bir enerji çeker amfiler. ther kanal için. arkadaşın dediği gibi koprüleme çıkış değil girişlerde ya da amfi datasına göre anahtarla vsyapılır. bunu datadan bilmelisin. misal ka2206 da girişin teki şase, bir bacak şaseden ayrı, bazı amfilerde köprüleme için bir kablo verilir vs.
1 akü standart tofaş aküsü ise tek amfiyi bile zor kaldırır. sen 2 tane takacaksan kondansator ile çözemezsin. büyük akü ister bir ikincisi ise rc çıkışını iki amfiye kablo ile bağlamanı önermem. çünkü amfinin birisi baskın olur öbüründen bazı frekansları çalar. sana çoklayıcı bir devre lazım. internette mon-to quaad entegre ve hazır kitler var.
ekolayzer ayarında bize göer bir şey olmaz. bu dinlediğin müzik türü ve keyfine bağlı değişir. ama bence sesi çok açmak istiyorsan ayarları çok extrem yapma. amfi ya da teybi zorlar bu. sesi de bozar. bas az gelsin temiz olsun. zaten iki amfi takcam diyon:)
amfinin gücü rms ile ölçülür. misal senin dediğin 1200 watt sub var ya. mercedes aküleri bile 105 amper dc de 12x105 1200 watt anca ediyorken 60 amper bir aküden sen 1200 watt alabileceğine inanıyor musun:) akü 1 saati bitirmeden boşalacaktır. ki bizim arkadaşlar saatlerce çalıyor.
teyp çıkışlarını sakın birleştirme! kısa devre edersin. teybi yakabilir ve hatta yüksek akıom nedeni ile yangın bile çıkabilir sana söyliyim! ordan 4amper akabiliyor tek kanalda!
çift bobinli amfiler bildiğim kadarı ile sadece omaj için kullanılır. besleme gücü daha yüksek ya da düşük amfiler için idealdir. artı eksi olarak kullanılmaz. artı-eksi ve artı-eksi olarak kutuplanıyor sanırım.
aslında soruların hepsi aynı :):):
şimdi kardeş, amfide rms power hoparlöre göre düşükse sen yüksek ses almak için uğraşmazsın zaten o güç de yeter de sen zaten açabiliyorum diye köküne kadar zorlarsın bu da uun vadede amfiyi yıpratır.
ha tek hoparlör küçükse bu sefer sesi hoparlörün dayanma sınırını geçecek kadar açtığında hoparlör tüm gücü harcayamayacak ve bu amfi üzerinde harcanacaktır. bu da kısa devre demekti,r.distorsiyonlar başlar. ya hoparlör ya amfi haşat olur,, onlar 400 değil 8 ohm 80 watt hoparlör:)
hoparlör kabloları kanallarına göre renklendirilir misal yesişl ve yeşil siyah aynı hatta aittir gen. ama bazı cins teyplerde başka bir bağlanmtı oluyoır. asıl istinatın teybin üzerindeki şema olsun.dümdüz bağla gitsin. küçükten kastın 28 watt 4 ohm rms i geçen bir şey olmalı ama.
kompanent ne ya:) oda hoparlör değil mi?= bassları mı diyorsun anlamadım orayı.
kontak için teybi kontağa bağlamışsındır.teybin rem çıkışını amfiye bağlarsan teyp açılmadan amfi açılmaz. oldu mu?
düşük teybin büyük hoparlörü kaldırmaması olmaz. ama sen teybe aux girer, sonra da hoparlör büyük diye çok açarsan teybin çıkışları zorlanır. ha 600 watt değldir o 50 watt bir şeydir.
kabinin litresini nasıl veriyim? her hoparlörün kabin çapı farklı. bunu hoparlör datasından ya da free air rezsonansdan bularak ölçmelisin.
gain hemen hemen doğru. hatta çoğu doğru. ma öyle her teypde olacak şey değildir. rca çıkışları 0.45 watt civarıdır. amfiler daha düşük güçlerle de çalışır. bunu birinin ayarlaması gerekir.
co doğru. lpf ayarında iken normal hoparlör bağlarsan hoparlörü patlatabilir.
sen benim sorumu cevapla. 60 amper akün var ve 2 tane amfi takacaksın? bizim 4x40 watt teyp bile aküyü bir iki saatte zayıflatıyor.
aküyü nasıl halledeceksin?
tek bir teyp bile uzun vadede işitme sorunu oıluşturuyor. sen 2 amfi ile kendi kulağını düşünmüyorsun, mahalleliyi de mi düşünüyorsun? benim evimin önünde iki amfi açsalar her halde kürekle girişirim :):)
bu kadar uğraşma. bir teybin var iyi. ona uygun 4 tane kabin kestir. ölçülerine göre. senin işini görür. sesin arabanın dışına çıkmasına gerek yok. hem bu kadar malzeme arabanın içine ediyor.
 
Ustam zaman ayırıp uzanca cvp yazdıgın için tesekkur ederim öncelikle. Aslında amacım bir adet jbl 1214 30cm bas yada pioneer 310s4 30cm baslardan birini almak istiyorum. Bunu roadstar rda 6040 anfi ile baglarsam yada hei haa504 anfi ile baglarsam uyumlu bir sistem olur mu pioneer mi jbl mi daha kalitelidir
 
orasını bilmem. zaten dediğim gibi ben bu tarz makineleri ne kullanırım ne tavsiye ederim. akü namına bir şey bırakmıyorlar.
elindeki teyp düzgün bir şey ise oun hoparlörlerini kabinlettirsen-ama uygun koşullarla ve kuralına uygun!-çok daha net ses alacaksındır.
çok bass ın bir manası yok.
kabin dostum en önemlisi kabin. sen amfi de taktırsan yine kabinli bir hoparlör kullanmak durumundasın. 0 tipli 8 ohm 80 watt hoparlörler genelde iyileri 1 cm bir bas hareketi sağlar. ki ittikleri hava ynlış hatırlamıyorsam 25-30 litre bir kabinle kaplanabilir. hoparlörlerine bu tür bir kabin yaptırır benim amfi notlarındaki yalıtımı sağlarsan çok şahane ses alabilirsin.
ha illa bna makine lazım dersen bilemem. onu bilen arkadaşlar vardır. bana iyi bir entegre öner desen tda7294 ile 100 watt ses alabilirsin. bir tane de 12-40 volt simetrik güç kaynağı yaptırdın mı çok güzel olur. ama hazır marka işim değil:) 72 amper akün varsa 150 watt rms üstü bir makine taktırma ama bence. haydi 200 olsun. o bile çok fazla.
 
Bildiklerimi yazayım.


1- En az 8 lik kablo mesafe ve akıma göre değişir.50 amper cam sigorta ideal
2-2 Ohm fazla yük fazla amper fazla ses 8 ohm az amper az ses.
3-En az 10 luk belki daha kalın.Mesafeye göre değişir.Rca için Y kablo kullanırsın.Kapasitör şart.
4-pionerr teyb kullanmadım bilmiyorum.
5-Genelde üstündeki sigortadan fikir sahibi olunur.
6-Yukarda cevabı var 2ohm güçlü olur.Gücü sağlayan her anfiyle sürülür.
7-Şans işi belli olmaz ucuz anfi.
8-Bilmiyorum.
9-L ile R yi birleştirirsen çıkışlar yanar.Diğer durumlarda değişiklik olmaz.
10-Aynı soru.
11-Hepsi değişiktir.
12-Çalmasına çalar ama tatmin etmez.En güzeli 2 ön 2 arkadır.
13-Bilmiyorum.
14-Teybin bir çıkışı ile kapıları çalıştır.Diğeri ile anfiye çeviriciye gir.Anfiden de kompanent ve bası çalıştır.
15-Aynı soru.
16-Üretici belirler.
17-Doğru
 
hey rabbim sorulara bak,
kurban bunları yazarken harcayacaüım enerji 5 kilo kaybettirir:):):)
ilk sorun amfi korumaya geçiyor. sen ohmdan bahsetmişsin.
ki, bu işin çok omajla alakası yok. asıl mesele omajxwatttır.
senin kulandığın sürücü omajxwatt ve istenilen en düşük frekansa cevap veremiyorsa amfi korumaya geçer. ışık kısılıyor demişsin. ki bu durumda amfi aküden çok elentrük çekiyor da olabilir. bir kondansator bağlayabilrsin çok güçlü bir makine ise. unutma gerçek rms power in en az %25 fazlası bir enerji çeker amfiler. ther kanal için. arkadaşın dediği gibi koprüleme çıkış değil girişlerde ya da amfi datasına göre anahtarla vsyapılır. bunu datadan bilmelisin. misal ka2206 da girişin teki şase, bir bacak şaseden ayrı, bazı amfilerde köprüleme için bir kablo verilir vs.
1 akü standart tofaş aküsü ise tek amfiyi bile zor kaldırır. sen 2 tane takacaksan kondansator ile çözemezsin. büyük akü ister bir ikincisi ise rc çıkışını iki amfiye kablo ile bağlamanı önermem. çünkü amfinin birisi baskın olur öbüründen bazı frekansları çalar. sana çoklayıcı bir devre lazım. internette mon-to quaad entegre ve hazır kitler var.
ekolayzer ayarında bize göer bir şey olmaz. bu dinlediğin müzik türü ve keyfine bağlı değişir. ama bence sesi çok açmak istiyorsan ayarları çok extrem yapma. amfi ya da teybi zorlar bu. sesi de bozar. bas az gelsin temiz olsun. zaten iki amfi takcam diyon:)
amfinin gücü rms ile ölçülür. misal senin dediğin 1200 watt sub var ya. mercedes aküleri bile 105 amper dc de 12x105 1200 watt anca ediyorken 60 amper bir aküden sen 1200 watt alabileceğine inanıyor musun:) akü 1 saati bitirmeden boşalacaktır. ki bizim arkadaşlar saatlerce çalıyor.
teyp çıkışlarını sakın birleştirme! kısa devre edersin. teybi yakabilir ve hatta yüksek akıom nedeni ile yangın bile çıkabilir sana söyliyim! ordan 4amper akabiliyor tek kanalda!
çift bobinli amfiler bildiğim kadarı ile sadece omaj için kullanılır. besleme gücü daha yüksek ya da düşük amfiler için idealdir. artı eksi olarak kullanılmaz. artı-eksi ve artı-eksi olarak kutuplanıyor sanırım.
aslında soruların hepsi aynı :):):
şimdi kardeş, amfide rms power hoparlöre göre düşükse sen yüksek ses almak için uğraşmazsın zaten o güç de yeter de sen zaten açabiliyorum diye köküne kadar zorlarsın bu da uun vadede amfiyi yıpratır.
ha tek hoparlör küçükse bu sefer sesi hoparlörün dayanma sınırını geçecek kadar açtığında hoparlör tüm gücü harcayamayacak ve bu amfi üzerinde harcanacaktır. bu da kısa devre demekti,r.distorsiyonlar başlar. ya hoparlör ya amfi haşat olur,, onlar 400 değil 8 ohm 80 watt hoparlör:)
hoparlör kabloları kanallarına göre renklendirilir misal yesişl ve yeşil siyah aynı hatta aittir gen. ama bazı cins teyplerde başka bir bağlanmtı oluyoır. asıl istinatın teybin üzerindeki şema olsun.dümdüz bağla gitsin. küçükten kastın 28 watt 4 ohm rms i geçen bir şey olmalı ama.
kompanent ne ya:) oda hoparlör değil mi?= bassları mı diyorsun anlamadım orayı.
kontak için teybi kontağa bağlamışsındır.teybin rem çıkışını amfiye bağlarsan teyp açılmadan amfi açılmaz. oldu mu?
düşük teybin büyük hoparlörü kaldırmaması olmaz. ama sen teybe aux girer, sonra da hoparlör büyük diye çok açarsan teybin çıkışları zorlanır. ha 600 watt değldir o 50 watt bir şeydir.
kabinin litresini nasıl veriyim? her hoparlörün kabin çapı farklı. bunu hoparlör datasından ya da free air rezsonansdan bularak ölçmelisin.
gain hemen hemen doğru. hatta çoğu doğru. ma öyle her teypde olacak şey değildir. rca çıkışları 0.45 watt civarıdır. amfiler daha düşük güçlerle de çalışır. bunu birinin ayarlaması gerekir.
co doğru. lpf ayarında iken normal hoparlör bağlarsan hoparlörü patlatabilir.
sen benim sorumu cevapla. 60 amper akün var ve 2 tane amfi takacaksın? bizim 4x40 watt teyp bile aküyü bir iki saatte zayıflatıyor.
aküyü nasıl halledeceksin?
tek bir teyp bile uzun vadede işitme sorunu oıluşturuyor. sen 2 amfi ile kendi kulağını düşünmüyorsun, mahalleliyi de mi düşünüyorsun? benim evimin önünde iki amfi açsalar her halde kürekle girişirim :):)
bu kadar uğraşma. bir teybin var iyi. ona uygun 4 tane kabin kestir. ölçülerine göre. senin işini görür. sesin arabanın dışına çıkmasına gerek yok. hem bu kadar malzeme arabanın içine ediyor.
Vallahi cevaplayan cikarmi diye sorulara bakiniyorken sizin sabır ile cevapladiginizi gordum😅 yalniz şoyle bir yanlisiniz var 60 amper bir aküden 60 amperden yaklasik olarak 7-8 mislini çekebilirsiniz yani 2 amfi hatta 3 amfi bile baglayabilir ama 10 dk sonra akü biter bu konuda atladiginiz nokta aku uzerinde marş akımı yani caa 500 a gibi ibareler olur lipo pillerdeki gibi 60 amper saat aslinda kapasitesi . Bilginizi kucumsemiyorum yanlis anlamayin hocam
Bildiklerimi yazayım.


1- En az 8 lik kablo mesafe ve akıma göre değişir.50 amper cam sigorta ideal
2-2 Ohm fazla yük fazla amper fazla ses 8 ohm az amper az ses.
3-En az 10 luk belki daha kalın.Mesafeye göre değişir.Rca için Y kablo kullanırsın.Kapasitör şart.
4-pionerr teyb kullanmadım bilmiyorum.
5-Genelde üstündeki sigortadan fikir sahibi olunur.
6-Yukarda cevabı var 2ohm güçlü olur.Gücü sağlayan her anfiyle sürülür.
7-Şans işi belli olmaz ucuz anfi.
8-Bilmiyorum.
9-L ile R yi birleştirirsen çıkışlar yanar.Diğer durumlarda değişiklik olmaz.
10-Aynı soru.
11-Hepsi değişiktir.
12-Çalmasına çalar ama tatmin etmez.En güzeli 2 ön 2 arkadır.
13-Bilmiyorum.
14-Teybin bir çıkışı ile kapıları çalıştır.Diğeri ile anfiye çeviriciye gir.Anfiden de kompanent ve bası çalıştır.
15-Aynı soru.
16-Üretici belirler.
17-Doğru
Kapasitor şart demissiniz ama size soyle anlatayim piyasadaki ucuz ve orta segment butun kapasitorler çöp oldugunu soylesem inanmazsiniz kimse inanmaz. Hatta çin sanayi atıklarini bu kapasitor diye satilan meretin icine agirlik icin doldurup icerisine baş parmak kalinliginda ufacik kapasitor koyuyor dersem yine gormeden inanmazsiniz sanirim 😅 defalarca baglanti yeri kopuk olan veyahut içi kurumuş kapasitorleri kesip iclerine baktim helsi ayni. Bir cok markanin ici ayni zaten. Bizleri cok fena kumpasa getirdiler yillarca.. bu mesaji goren okuyan her kim olursa olsun uzak durun almayin aldirtmayin. Süper kapasitorler var onlari arastirin ben onlardan kullaniyorum ve soyle ornek veriyim 15 amperlik psu ile oto amfisini calistiriyorum 1 subwoofer 2 adet mid 2 adet tiz bağli. Normalde sesi cok acamadan psu korumaya gecip kapaniyor ama superkapasitoru paralel bagladigim zaman amfi sadece bass vurdugu zaman yuksek guce ihtiyaci oldugu icin o gucu kapasitorden alip psu yu zorlamiyor . Fotograflar silindi lakin elime gecerse tekrardan eklerim şu devasa 1-2-2.5-3-5 farad kapasitor diye piyasada satilan icinde sanayi atigi olan pislikleri gostericem
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,236
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst