OG hatların çekilmesi sırasında faz sırasının değiştirilmesi.Transpozisyon.

voltaj5570

Üye
Katılım
19 Kas 2007
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar şirketimize gelen og elektrik hattının tedaş tarafından elektrik direklerinin eskimesi ve hat düzergahının değiştirilmesi sırasında mutahit firmanın hat sıralamasını değiştirmesi sonucu kompanzasyonun reaktif sayacın aşırı değer kaydederek reaktife geçmiş bulunmaktadir .hat sıralamasının değiştirilmesi sonucumu oluşmuştur yoksa koımpanzasyon sisteminde hatamı mevcuttur.bilgisi olan arkadaşların bilgilendirmesini riza eder saygılarımla
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
sn.voltaj5570
sizinde belirttiğiniz gibi faz sırası değişikliği bu probleme neden olmuştur,ilgili mercilere bir dilekçeyle başvuruda bulunursanız,herhangi bir reaktif veya kapasitif tüketim bedeli faturası düzenlenme durumu söz konusu olmayacaktır.
 
arkadaşım kullandığınız röle ;eski tip, tek akım trafolu fakat üç faz esasıyla çalışıyorsa (eta.entes) olabilir. selametle
 
sm.voltaj5570

Arıza sebebiniz kesinlikle fazların yer değiştirmesinden kaynaklanıyor yani hattın kapasitif değerinden kaynaklanıyor.

Enerji kablolarındaki kapasitif değerleri dengelemek için transpozisyon yapılır.


Aşşağıdaki resimde transpozisyon işleminin nasıl yapıldığı görülmektedir.1-2-3 ile ifade edilenler transpozisyon işleminin yapıldığı direklerdir.


Saygılarımla...
 
Sn.üstadım BuRçin. burada dile getirdiğiniz konunun cevapla alakası olamaz.Evet transpoz YG.de yapılır.Ama voltaj5570 olayında OG. de faz sırası değişince,AG. de de faz sırası değişmiş ve hatalı ölçüm meydana gelmiş.Arkadaş dilekçe ile başvuruda bulunursa problemi çözmek zorundalar.BuRçin. herhalde bu yazını aceleye getirdin diye düşünüyorum.Yoksa şahsınızın paylaşımlarını takdir ve beğeni ile takip ediyorum.
 
yeni hat çekilirken faz sırası değişmiş olma ihtimali yüksek. mütait firmalar genellikle bu tür şeylere dikkat etmezler.etselerde eleman kalitesi yüksek düzeyde olmadığı için hata olasılığı fazladır.
faz sırası branşman direklerinde ,camperli dönüş direklerinde ve og kablo giriş çıkışlarında takip edilmeli .eğer faz sırası değişikliği tesise büyük zarar verecekse faz sırası og de faz sırasını bulan cihazlarla çalışılmalıdır.kolay gelsin
 
sn:tknsyn

:D Aynen dediğiniz gibi sabah işten çıktım o sıra siteye bakayım dedim soruyu gördüğümdede cevap verip bir an önce istirhat edeyim dedim ama sizinde dediğiniz gibi soru yalnış anlaşıldı ve tabikide cevap alakasız oldu kusura bakmayasınız
 
Transpozisyon
avare80 ;
şimdi arkadaşlar benim okuduğum....
hatlardaki kapasitif etkilerden arındırmak ve hat sonunda 3 faz içinde aynı gerilimi elde etmek için belli aralıklarla kabloların faz sırası değiştirilerek transpozisyon yapılıyor.
Peki bu kapasitif etki nasıl oluşuyor iletkende???
hat sonunda gerilim nasıl artıyor?

Bu konuda teknik bir açıklaması olan varsa çok sevinirim.

Bu mesaj,sn.avere80 tarafından yazılıp,bu konuya taşınmıştır.
 
Sn.avare80,
Şekil birde manyetik alanın sabit kaldıgını gözlemlerken,şekil ikide,manyetik alanın büyüdügünü göre biliyoruz.
Şimdi bu şekilleri ele alarak konuşacak olursak,manyetik alanın gerilime olan etkisini net olarak görebilidigimizi söyleye biliriz.Manyetik alan düz bir hatta artış gösterirken,transpoze edilmiş bir hatta sabit kalıyor yani manyetik alanın kapasitif etkisi düz hat üzerinde kondansatör gibi işlev gördügünden ve her paslsta şarj olup tekrara hat üzerine deşarj oldugundan dolayı hat sonunda gerilim yükselmesi açıga çıkıyor.
Saygılarımla...
 
emrah..çok teşekkürler...
işte aradığım cevap buydu.. peki transpoze edilen sistemlerde hat sonu gerilimi hiç artmıyor mu? hat sonunda gerilimi azaltmak için reaktör kullanılıyor diye biliyorum..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,847
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst