Og gerilim seviyesi hakkında

starskyinn

Üye
Katılım
28 Haz 2007
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba
Tesisimize ait olan trafodaki ölçü hücresinden periyodik olarak og gerilim seviyelerini izlerken 32,7-35,8 kV aralığında gezdiğini gördüm.

Yük yaklaşık olarak sabitken
32,7 kV' da; bina girişindeki gerilim 208V civarlarında (bu anda bina içindeki aletler gerilim düşümünden de etkilenerek çalışmıyor)
35,8 kV' da; bina girişindeki gerilim 228V civarlarında oluyor.

32,7 kV' u gördüğümde trafo üstünde kademe ayarı yapma fikri oluşmuştu.
Fakat 35,8 kV' u da gördüğümde bu ayarı yapmaktan vazgeçtim.
Buradaki gerilim dalgalanması normal mi?
Bina girişini 220V'ta dengelemek için ne yapabilirim?
Şimdiden teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sizin trafo ile beraber sistemden beslenen diğer müşterilerdede gerilim düşümü sorunu yaşanmıştır muhtemelen.Yazın gerilim düşümleri çok rastlanan bir olaydır.Öncelikle bölgenizdeki TEDAŞ veya muadili özel kuruluşa müracat edip şikayetinizi belirtin.Bazı bölgelerde TEİAŞ'ın da 34,5 kv çıkış trafo istasyonları oluyor.Buralarda trafolar üzerinden kademe ayarı yapılarak gerilim normal seviyelerde tutulur.Biz EÜAŞ şalt merkezindeki 154/34,5 kv trafomuzdan gerilimi kontrol ederek ihtiyaç halinde kademe ayarı yaparız.
 
OG Trafonun +- %10 kademe ayar kısmı olması gerekiyor.Oradan üşürebilir yada yükseltebilirsiniz..
 
Trafolarda kademe ayarının sürekli olarak yapılması pek istenilen bir durum değildir. Kademe değiştirmelerde yaşanan arızalar az degildir. aynı zamanda güç trafolarında kademe bolümündeki yagında cabuk bozulmasına sebep olmaktadır.
Gerilimi otomatik gerilim düzenleyici ile yapılabildigi gibi güç trafolarında yük altında kademe değiştiricilerlede yapılabilmektedir.
Gerilimi yükselttiğiniz zaman ozellikle sabaha karşı yükün az olduğu durumu da gozonune almanız gerekmektedir. Diyelim ki puantta 34.5kV gerilimi elde ettiğinizde sabaha karşı bu gerilim 36kV yaklaşabilmektedir. Bu durumda gerilim yükselmesi olabilir. Ortalama dengeyi her ne kadar yönetmelik +-yüzde on desede yüzde 5 sınırları içerisinde olursa sıkıntı olmaz.
 
Konuya yüksek gerilim de çalışma sınırları max. ve min. olarak yazmak istedim belki faydası olur.Kaynak TEİAŞ ELKTRİĞİN .ARZ VE GÜVENİLİRLİĞİ ...GerilimMadde 8-​
İletim sisteminin nominal gerilimleri 380 kV, 154 kV ve 66kV’dir.Normal işletme koşullarında; 380 kV’lik iletim sistemi 340 kV ile 420kV, 154 kV’lik iletim sistemi ise 140 kV ile 170 kV aralıklarında çalıştırılır.66 kV ve altındaki iletim sistemi için gerilim değişim aralığı ± % 10’dur.Ayrıca, iletim sistemi içerisindeki mevcut dağıtım seviyesi ve iç ihtiyaçlariçin gerilim seviyeleri 34.5 kV, 33 kV, 31.5 kV, 15.8 kV, 10.5 kV ve 6.3
kV’dir.
 
ben değerli meslektaşlarım ve abilerime şöyle bir soru sormak istiyorum.saçma olursa bağışlayın beni.İşletmeler neden özel trafo kurma ihtiyacı hissediyorlar.işletmenin bulunduğu yerin yakınlarında trafo olmadığı içinmi?
 
Elektrik sağlayıcı kuruluşlar,50 kw ( duruma göre max 100 kw ) lık genel ihtiyaçları karşılamak üzere Şebeke kurarlar.Bu gücün üstündeki talepleri,trafo kurmaları şartiyle karşılarlar.
 
fakat buna binalar dahil değil.sadece fabrikalar.birde birşey daha sorucam.işletmenin bulunduğu yerde başka bi işletmeye ait trafo varsa ondan hat çekilebilirmi(boş fider varsa tabi)? çekilebilirse bunun ücretlendirmesi neye göre yapılıyor
 
sizin yükünüz sabit olabilir ama o fiderden çekilen yük artınca gerilim düşümü olur.

enerji kalitesine göre +-%10 değişim olabilir bunda sıkıntı yok.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,226
Mesajlar
915,948
Kullanıcılar
450,018
Son üye
nuranselimov93

Yeni konular

Geri
Üst