Neden Evlerde Trifaze Kullanmıyoruz?

Arkadaşlar siz makinalara yanlışlıkla nötr yerine çift faz veriyorsanız ayrı konu;ama normalde trifaze evin içine geldi mesela diyorum dairede 18 tane sigorta var R-S-T-yi sigortanın altından girdikmi trifaze atlama barasını taktıkmı,çıkışlardanda linyeleri dagıttıkmı siz burada hata yapar nötr yerine prize çift faz verirseniz dediğiniz olur ancakdiger türlü böyle birşey söz konusu olamaz

evet bence de
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Abi bu kısmı anlayamadım. Açıklayabilirseniz çok sevinirim.

Saygılar

Sn tandoğan paralel demek istedi ufak bir yanılma olmuş. R fazına bağlı yükler bir birilerine paraleldirler.Diğer fazlara bağlı olan yüklerde kendi içinde paraleldirler ve bir empedansları vardır. Fazlara düşen toplam (yükler)empedanslar ise birbirilerine yıldız bağlıdırlar.
Bir haneye üç faz verildiğindeki durumu incelersek;
kırmızı (yük) empedans bir fırın ve bir priz linyesi, yeşil (yük) empedans bir bulaşık makinesi ve bir priz linyesi, mavi (yük)empedans bir çamaşır makinesi ve aydınlatma linyesi olduğunu düşünürsek. Yükleri her ne kadar eşitde dağıtmaya çalışsak günlük hayatımızda dengeli yüklenmeyi sağlamak mümkün olmaz. Kolon nötr iletkeni ve/veya besleme nötr iletkeni koptuğunda risk vardır fazlara düşen yük empedansı farklı olduğundan yüklere düşen gerilimler ve çekilen akımlar muazzam değişebilir.
Bir apartmana üç faz verildiği durumu düşünürsek;
kırmızı(yük) empedans A dairesi , mavi(yük) empedans B dairesi, Yeşil(yük) empedans C dairesi olacaktır. Yüklerin eşit olarak dağıtılmış gibi görünsede dairelerin tüketimleri farklı olacağından dengeli yüklenmeyi sağlamak yine mümkün olmayacaktır. Apartman besleme nötr kablosu koptuğunda aynı risk söz konusudur.
Bence mecbur kalınmadıkça daireye üç faz vermenin bir avantajı ve esprisi yoktur. Dezavantajı daha çoktur.
 
tmm oldu şimdi :D teşekkürler, 400 volt gözükmesi de normal ozmn
 
dengeli sisitemler içinde 3 faz doğru secim ama bina içeresiede doğru bir sekilde dağoıtmak lazım 3 fzı
 
trifaze iidir. teknik yönden gücün dengelenebilmesi olarak açıklanabilir bazende tek faz kesilmesi gibi durumlarda arıza yapılana dek karanlıkta kalmamış oluruz...dier ikisi ile idare edilebil,ir
 
benim yazdıgım yoruma kızan arkadaslara analizor ve tandogan arkadasların yorumlarını okumalarını tavsiye ediyorum.
analizorun son sozune evlerde trifaze kullanmaya cidden gerek yok (gucumuz yetiyor ise) katılıyorum.
tandogan abimizin ise notru kesmeyi denemeyin sozune siddetle katılıyorum.
cunku ev içinde notr noktası iki faz arasında kalan cihazların iç dirençleri ile ters orantılı olarak dengesiz voltaj a maruz kalmalarına sebep olur. tek bir alıcı varsa problem olmaz . aynı fazda alıcılar baglı olsada problem olmaz ama birbirinden farklı fazlara baglı alıcılar varsa ki oyledir genelde daıtılmıştır ve sonrası malum
bu arada kızmaya gerek yok kimseyi assagılamayında kimse herseyi bilen değildir.kimse annesinin karnında ögrenmemistir.
mustafa gokcen abicim ager arkadasların anlattıgı ile ilgili bir sorun daha olacaksa abi bir yan keski birde mavi kablo anlatır benim derdimi sana :) saygılar
 
evlerdeki kullandıgımız cihazlar monofaze yani 220 v oldugu için ne kadar paylaştırsanda olmaz amerikada 110 volt hayati önem ön planda onlar için örnek evimizdeki fırını ayrı şohbeni ayrı klimayı ayrı paylaştırdık 3 faza bölüştürdük banyoya girerken hanımada fırnı çalıştır ben banyoya giriyorum çocugada kılimayı çaliştır oglum ben banyoya giriyorum üst kattan 2 koşuyada söylememiz gerekir ki binayı besleyem 3 faz dengelensin bu böyle sürüp gider cihazlarımız tek fazlıdır 220 volt
 
ustadlar ben sunu anlamadım sımdı benım 3 fazlı bır lambam var dıyelım bu lamba nın notru kesılırse lamba patlar mı.(lamba ornektı baska bır seyde verebılırsıniz )
 
ustadlar ben bu sunu anlamadım sımdı benım 3 fazlı bır lambam var dıyelım bu lamba nın notru kesılırse lamba patlar mı.(lamba ornektı baska bır seyde verebılırsıniz )
üç fazlı lamba olmazda üç adet lambam yıldız bağlı diyelim.
Yük empedansları önemli sn ampera siz eğer bir panodaki üç fazı gösteren sarı-kırmızı-yeşil eşit empedanslı göz lambalarından bahsediyorsanız nötr kesildiğinde lambalar yanmaya devam eder. Fazlara ait Yüklerin empedansları farklı olursa yük üzerlerine düşen gerilimlerde farklı(dengesiz) olur.
3 fazlı asenkron motor üç fazlı alıcıdır nötr yoktur. Fazlara düşen empedanslar eşittir. Aynı şekilde eşit empedanslı üç ısıtıcı nötr'süz yıldız bağlı çalıştırılabilir. Ancak fazlara ait yüklerden biri yanarsa devreyi açarsa nötr olmadığı için yine dengesizlik durumu oluşacaktır.
 
Arkadaşlar uygulamalı anlatım ile sanal anlatım arasında gerçekten çok fark var. Bu uzayan konuyu şöyle anlatayım.
Evin içine giren üç faz dağılır linyelere ve farklı alıcılara. Bunların hepsi de bağlıdır bir yerlere genelde. Bütün alıcılar tek faza bağlı ise benim dediğim nötr problemi olmaz. Zaten trifaze evlerde fazlar dağıtılmıştır. Bu alıcıların iç dirençleri güçleri farklıdır. Stand by konumunda olan alıcılar tv uydu buzdolabı v.b. gibi alıcılar farklı fazlarda bağlı mı ? genelde evet. Empedansları dirençleri farklı mı ? % 90 farklıdır. Evin içindeki nötr Şebeke nötrüne bağlı mı evet nötr noktası voltajı odlumu SIFIR evet. Bu durumda şebekeden gelen nötr koptu sistem de ne kaldı evin yıldız noktası buranın voltajı kaç olur? Sistemin karakterine göre değişir sistemde genelde karaktersizdir çünkü evde dengeli bir alıcı yada yük diyelim yoktur. Bu arada ne olur yıldız noktasında oluşan voltajı varın hesaplayın veya ölçün ama emin olun siz ölçmeden olan olur. YAZDIKLARIM TECRÜBE İLE SABİTTİR. OLMAZ BÖYLE ŞEY DEMEYİN . OLMAZ DİYECEK ARKADAŞLAR KAĞIT ÜSTÜNDE NEDEN OLDUĞUNU HESAPLASIN BEN ANLATMAYA ÇALIŞTIM.
EVDE O ANDA HER FAZDA AYNI GÜÇ BAĞLI İSE Kİ İMKANSIZ. YADA EVİNİZDE TRİFAZE BİR ALICI VARSA GENELDE ZOR PROBLEM OLMAZ.
İNŞAALLAH ANALATABİLDİM
 

Forum istatistikleri

Konular
128,357
Mesajlar
916,985
Kullanıcılar
450,218
Son üye
ORHAN54411987

Yeni konular

Geri
Üst