Neden Bir İnsan Cumartesi Sabahı Erkenden Uyanır?

Olay şu cumartesi tatilin ilk günü vucut tatile alışamıyor, pazar gününe gelince vucut tatil moduna alışmış olduğundan daha geç kalkılıyor ve genellikle insanlar cumartesi günü alış veriş, gezme tozma programlarını yaptığı için daha erken kalkmak durumunda olunuyor. Zaten erken uyanırsınız elinizde kahvenizle balkona çıktığınızda işe giden şansızların omurdanmalarını da duyabilirsiniz.
 
Geçtiğimiz hafta istanbula yolum düşünce yakın arkadaşımı bürosunda (avukat) ziyaret ettim.Ailece beraber tatillere gittiğim bir dostumdur. O gün cumartesiydi ve konu benim kamuya geçince cumartesi-pazar çalışmaktan kurtuldum dememle cumartesi çalışmak üzeri bir duruma kaldı. Dedim ki " eskiden cumartesi çalışmaktan nefret ederdin şimdi sende ofisin açık çalıştırıyorsun?" oda işler yetişmediğini malesef çalışmak zorunda kaldığını bahsetti. Her cumartesi ofis açık ama kendisi bazen gelmediğini, bazende eşiyle kahvaltı ettiğini öğlene doğru ofise geldiğini söyledi.

Cumartesi çalışmak ile cumartesi çalışmak zorunda olmak arasındaki fark önemli olan. O sırada eşiyle bir kahvaltı keyfi yapabilir ama o ofisin çalışanları yapamaz, öyle bir lüksleri yoktur. Hatta bazı cumartesileri hiç bişey yapmadan mesai doldurulur. Tamamıyla iş verenlerin bencil yapılarından bişey değil. Yakın arkadaşımda olsa gerçek böyle. Önce insana saygı duymuyoruz. Kendimize ve ailemize layık gördüğümüz imkanları çalışana layık görmüyoruz. Küçük görüyoruz. Evinde rahatlıkla yapabileceği çalışmayı, cumartesi günü biri ona çay getirsin diye ofisini çalıştırarak, o çayı getiren sekreterin, o sırada evinde minik kızıyla beraber mutfakta kek yapmasına ve ana kızın birlikte daha çok vakit geçirmesine mani oluyoruz. Maaşını veriyoruz ya gelcek tabii.
 
Unutmuştum bu konuyu :) evet murat hocam patron ile çalışanın mesaisi farklı. Benimde bürom olsa kendi işim olsa cumartesi çalışmaktan keyif alabilirim ama hiç bir iş yok iken sadece mesaiyi doldurmak için çalışmak ise tam anlamıyla kabus.

Hayat kısa, ben bu dünyaya sabah 6 da kalkıp akşam 9 da varış için gelmedim. Tam bir sene önce yapı denetimde çalışırken yaptığım iş görüşmesi, İstanbul gürpınarda bir elektrik firması, sahipleri bitlisli, çağırdılar iş görüşmesine gittim. İlk önce olayı anlatmadan 1.500 tl ücret vereceklerini söylediler, ben şu an maaş önemli değil ama işin detayını merak ediyorum dedim (maaş tabii önemli o sırada olta atıyorum). Proje kısmında çalışacakmışım, patronun bir kardeşi var onunla birlikte, çok yoğun bir tempo olacak dedi. Ok dedim. Ayrıca her küçük elektrik işletmesinde olduğu gibi malzeme satışı var, patron firmayı gezdirdi depolarını falan gösterdi. İlerde uygulamayada geçeceklerini beni orda da çalıştırmayı düşündüklerini söyledi. Bende olabilir dedim. Neyse en sonunda çalışma saatlerini sordum, mesai saatleri: Başlangıç saat 8- Bitiş saat 19, cumartesi çalışıyormusunuz diye sordum, (cumartesi gününü söylemeye dahi gerek görmüyor patron), evet cumarteside çalışıyoruz dedi. Akşam 7 ye kadar mı dedim, şaşırarak evet 7 ye kadar dedi. ( O anda kafamdan sildim zaten işi, yol çok uzak bunun bir sabah kalkışı var bide akşam dönüşü var) Arkasından patron bizim her hafta toplantımız var, Pazartesi sabahları saat 7.30 haftalık değerlendirme yapıyoruz. (İçimden yuhhh dedim, haftanın 6 günü akşam 7 ye kadar çalışıpta toplantı yapacak vakti bulamıyor).

Sonra patron anlaştık mı dedi, anlaştıysak yarın iş başı yap dedi.(Maaş hangi gün ödenir ve sigorta olayına giremedik). Bende kibarca düşünmüyorum dedim. Patron maaş şimdi deneme süresi ilerde arttıracaz tabii dedi. Yok ben düşünmüyorum dedim. Arkasından tamam 1.800 tl gibi olsun deyip, tamam seni sevdim 2 bin lira olsun maaşın dedi. Bende dayanamayıp sorun maaş değil, çalışma saatleri çok uzun bu saatlerde çalışamam dedim. Patron ama bu sektörde piyasa şartları böyle dedi. Bende olabilir ama benim şartlarımda daha başka deyip, teşekkür edip çıktım. Arkamdan neler söylediklerini tahmin edebiliyorum :)

Düşün haftada 60-70 saat ortalama çalışma yapılacak bir işi kabul etmeyişim maaş yüzünden olduğu düşünülüyor. Kendine değer vermezsen bu sömürüde harcanır gidersin. Bakın öğretmenler ne kadar zor işimiz var derler, bi bakın arkadaş yazın temmuzda ben 70 saat çalışacam sen ise yazlıkta ayaklarını uzatıp duracan. Bunları bilmediğiniz için ikide bir isyan edip duruyorsunuz.

Şimdi mi, saat 16.30 da paydos, bazen dış görevde 3 gibi paydos yapıyorum. Aldığım ücret çok daha yüksek. Cumartesi sabahı bazen yine erken kalkıyorum, çünkü sabah koşumu yapıyorum, sonra duşumu alıp kahvaltımı yapıyorum. İstersede yatakta keyif yapıyorum. Haftaiçi Akşam saat 18 sinema matinesi gidebilme imkanınm var.Diğer işte saat 19 ta paydos ederken, ben çoktan o saatte evde olup yemeğimi yiyip ayaklarımı uzatmış oluyorum.

Eğer o işi 2 bin lira para ve deneyim için kabul etseydim, yoğunluktan dolayı kpss sınavına iyi hazırlanamazdım ve şu anki işte çalışamazdım. Yani bazı vazgeçişler kazanmaktır.
 
Son düzenleme:
Cuma akşamı istediğin kadar keyif yaparsın, iş yok okul yok ama insan niçin cumartesi sabahı erkenden uyanır?

Evet kontrol kaleminde derinlemesine tartışılması gereken teknik bir konu. Bana sorarsanız özel kamu fark etmez haftada 6 gün çalışmalıyız. Öyleki vücudumuz bile tembelliğe isyan edip erkenden kalkmak istiyor. :)
 
Şimdi mi, saat 16.30 da paydos, bazen dış görevde 3 gibi paydos yapıyorum. Aldığım ücret çok daha yüksek. Cumartesi sabahı bazen yine erken kalkıyorum, çünkü sabah koşumu yapıyorum, sonra duşumu alıp kahvaltımı yapıyorum. İstersede yatakta keyif yapıyorum. Haftaiçi Akşam saat 18 sinema matinesi gidebilme imkanınm var.Diğer işte saat 19 ta paydos ederken, ben çoktan o saatte evde olup yemeğimi yiyip ayaklarımı uzatmış oluyorum.

İşin rahatmış. Milletin vergisi ile dolgun bir maaş ta alıyorsun. Teknik bir forumun üyesi olarak elektrik mühendisi ünvanı ile ne iş yaptığını merak ediyorum. Yani sen çalıştığın kurumda ne işe yarıyorsun sana gerek varmıydıda oraya bir kadro açtılar. Onuda yazarmısın?

Ne hale geldik böyle yaa. Adam milletin vergisi ile yan gelip yatarak maaş alıyor birde çıkmış alay eder gibi nispet yapıyor. Devlet senin gibi insanların maaşını ödemek için benden her ay 530 lira gelir vergisi alıyor. Ne işe yarıyorsun ki, ne farkın var bir hırsızdan benim rızkıma ortak oluyorsun...

Mustafa Kemal Atatürk demişki;

"" Türk milletinin karakteri yüksektir. Türk milleti çalışkandır. Türk milleti zekidir… Türk milleti millî birlik ve beraberlik içerisinde güçlükleri yenmesini bilmiştir. Türk milletinin tarihî bir niteliği de güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir. Türk milletinin büyük millet olduğunu bütün medeni âlem, az zamanda, bir kere daha tanıyacaktır… ""

Amin diyelim bu lafın üstüne çünkü yapcak bişey yok...

Saygılar...
 
Son düzenleme:
Gereksiz, abartı ve saçma yorumlarla olayı polemik haline getirmeye gerek yok ben nispet değil bir gerçeği dile getirdim. Devlet bir elektrik mühendisi kadrosu açmışsa ki kolay kolay açmıyor, demekki ihtiyaç var açıyor. Devletin en son düşündüğü elektrik mühendislerine iş açmak olduğu çok açıktır.

İlkokul ve lise arkadaşlarımdan ortlama üstü öğrenci olanlardan pek çoğu öğretmen olmuş , çalışıyor yada atanmayı bekliyor. Niye bu kişiler öğretmenliği seçti sizce? Tıbba veya eczacılığa yada iyi bir üniversitede mühendislik fakültesine giremedikleri için garantili ve görece olarak rahat iş olan öğretmenliği tercih ettiler. Peki ben bir mühendis olarak kamuda çalışınca kötü mü oluyorum?? Benim arkadaşların yazın tatil gündüz en kötü 3 te paydos, haftaiçi bir günleri boş ve ömür boyu cumartesi -pazar çalışma dertleri yok.

Öyleyse ben devlete girmedim diyelim, eğer çok şanşlı değilsem kurumsal firmayada giremedim , ne yapıcam haftanın 6 günü bir fabrika yada şantiyede çalışacam.!!! Öğretmenlik yada sağlıkla ilgili bir alanı seçmeyerek aldığım ödülün karşılığı bu!!!!

Hayatta her yaptığımız bir seçimdir. Ben cumartesi saat 19 a kadar çalışabilirdim, şimdi ise 16.30 a kadar çalışıyorum cumarteside tatil!!! En önemli olan kendine değer vermek. Hayat sedece işten ibaret değil, hayat sadece para kazanmak değil!!! Haftanın 5 günü çalışırım iki günü adam gibi kendime vakit harcarım arkadaş. Tiyatroyu, sinemayı, resim sergileri,güzel sanatları :) özel toplantıları da takip ederim. Cuma akşamından şehir dışına tatile de giderim. İşimide aksatmam ne gerekirse de yaparım. Kimseye de eyvallahım olmaz. Ben akıllı adamın uzun süre cumartesileri çalıştığını da görmedim. En basit çoğu yerde cumartesileri eczaneler açık, bir gidin bakın sadece kalfayı bulursunuz orda. Eczacılar, esnaflar çok çalışkan bir tek kamudakiler tembel!!! geçin bunları anam babam.

Biri çıkar ben kolluk kuvvetleri ile eğitim alanı dışında her kısmın özelleştirilmesi isterim der, adam kendi polis, eşide öğretmendir!!! Üniversite hocalarım çıkar devlette memur olmayın dışarda mühendislik yapın der, birinin oğlu devlette en çok maaşlı yere atanır, birininki de başka bölümde asistan olarak işe başlar!!! Haftada 15-20 saat çalışan öğretmene laf kondurtulmaz. Bir mühendis 40 saatlik bir işte çalıştı mı tembellikle, yata yata maaş almakla suçlanır.

Haftalık çalışma saatinin arttırlması sadece patron kesimin aç gözlülüğüdür. Kafa mantile değişmezse hafta 8 güne dahi çıkarılıp çalışılsa gıdım ilerleme olmaz çünkü yapı zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olduğu yapıdır. Bu mantile değiştikten sonra haftada 5 gün çalışarakta işlerin yetiştiği görülür. Bunu sağlayacak olan devlettir. Çünkü serbest piyasa rekabet yüzünden bunu yapamaz, devlet kendi koyduğu kuralı sert biçimde denetleyecektir.

Haftada 4,5 gün çalışan Holllanda burada, haftanın 7 günü çalışan Vietnam yada Kaçmboçya orada!!!

Ek olarak her memur hakkında kötü bir haber çıktığında sevinen tipler vardır. Memura cumartesi mesai geliyor, oley bizde çalışıyoruz sizde çalışın diyenler. Memurun iş garantisi kalkıyor, yupppiii şimdi görün anyayı konyayı diyenler , memura rotasyon çıkıyor, oohh olsun diyenler. Bu kadar ezik olmayın, ne memurun iş garantisi, ne zorunlu rotasyon, nede cumartesi mesaisi olmayacaktır. Aklın yolu birdir agalar. Farzet oldu diyelim, farzetin memurluktan atıldım yada istifa ettim, büyük konuşmayım özel ders verme işlemini abartırım ki (üniversite yıllarıyla birlikte 4 yılı aşkın verdim) şu anda kazandığımda çok daha fazlasını kazanabilirim. Haftanın 6 günü birilerine mühendis sıfatıyla kölelik yapmam. Bu kadar basit!!!!
 
Evet kontrol kaleminde derinlemesine tartışılması gereken teknik bir konu. Bana sorarsanız özel kamu fark etmez haftada 6 gün çalışmalıyız. Öyleki vücudumuz bile tembelliğe isyan edip erkenden kalkmak istiyor. :)
Serbest konu kısmına teknik konu mu açılıyordu? o zaman diğer bölümler öylesine var herhalde.
Genius tartışma çıkaracam diye kendinle çelişiyorsun hem kpssye hazırlanıp memur olmaya çalışıyon sonra da laf ediyon tamam bizim yaptığımız ayıp günah da madem sen niye bu ayıba ortak olmaya çalışıyorsun. sen kaç teknik konuya mesaj yazdın da hem.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,773
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst