Nötr Direncinden Kaçak Akım arızası

kerke

Üye
Katılım
15 Mar 2009
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba Arkadaşlar,

Şebekenin fazları arasında oluşan dengesiz akımlar sonucunda Trafonun yıldız noktası üzerindeki nötr direnci üzerinden bir akımı akıyor ve trafonun sepam rölesi bunu arıza olarak algılıyor ve açtırıyor. Daha sonra operatör sepamı resetleyerek tekrar işletmeye alıyor. Sorum ise bu dengesiz akımlar yüzünden kesinti istemiyor ve sistemi devamlı çalıştırmak için ne yapmalıyız?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Nötr (yıldız) noktasından dengesiz yüklenmede (R,S,T'nin) bu dengesiz yüklenmedeki akımlarının geçmesinde, nötr barasının tam gevşek olması şartı da direk olarak vardır.Bu 2 şart tam olduğunda dengesiz yüklenmedeki bu akımların üçlü bileşkesindeki bir sapma kadar bir akım, nötr-toprak direnci arasından geçecektir.Nötr barasını tam sıkıp cıvata bağlantılarını tam sıkıştırdığınızda bu akımların geçme şartını tam kaldırmış olursunuz.Kolay gelsin.
 
Binbaşı Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Birebir uygulayarak denemeden önce aklıma takılan noktaları sormak istiyorum; nötr bara tam sıkılıysa; şebekede blok kesinti veya girişler nedeniyle oluşan faz kaymasından ötürü oluşan akım devresini nereden tamamlayacak? Ayrıca tam sıkma işlemi direnci azaltmak anlamına gelerek nötr direncinden geçecek akımın artması yani sepamın daha erken açması anlamına gelmez mi?

Ben burada gördüğüm sorunu; piyasada çok sık gördüğüm 30mA kaçak akım rölesinin devamlı açma yaptığından dolayı iptal edilmesi gibi çözülmesinden değil de daha güvenli bi şekilde çözülebilir mi o yüzden tecrübesi ve bilgisi fazla olan abilerimden yardım rica ediorum
 
dengesiz yüklenme sorununu fazları mümkün olduğunca dengelemeniz ayrıca nötrü topraklama ile güçlendirmeniz faydalı olacaktır.binbaşı hocamızın nötr gevşekliğinden bahsetmeside doğrudur.gevşek oksitlenme nötrün temassızlığıda 3 fazın sıfır noktasını bozacağı için önemlidir.slm
 
Nötr barasında eğer bir gevşeklik (Veya olası oksitlenme durumu) varsa biz bu bu gevşekliği sıkarak (Oksitlenme varsa bunu da bu şekilde,uygulanan basıncın bu oksitleri tam açması yoluyla bertaraf ederek) direncin 0 (fazların ortak noktadaki bu bağlantısına göre) olmasını tam olarak da sağlyoruz.Zaten gevşek olmasında veya yerinden kısmen ayrılmasında da,iki fazın iki daireye ortak nötr ile dağıtımında da dairedeki cihazların bozulması (Yanabilmesi) riski de oluşur.

Prensip olarak belirli bir basınçta birbirini tam olarak sıkan bu nötr barası bağlantısında ek suni bir direnç de hiç oluşmayacağından "nötr - direnç - toprak" şeklinde değil sadece "nötr-toprak" bağlantısı şeklinde geçiş bağlantısı tam olarak da sağlanmış olacaktır.Kolay gelsin.
 
Bazı sistemlerde nötr direkt değil direnç üzerinden topraklanır. Böylece bir faz toprak arızasında sistemden kA yerine A seviyesinde akımlar geçerek arızanın oluşturduğu yüksek akımlar sınırlandırılmış olur. Bu tür tasarımlar daha çok işletmenin ilk projelendirilmesindeki koşullar dikkate alınarak yapıldığı için sistemin toprak yapısını değiştirmek için üzerinde çalışma yapılmalıdır.

Bunun dışında sorunu önlemek için,

1-Yükler dengeli yüklenmelidir.
2-Rölenin toprak arıza değeri çok düşükse yükseltilebilir. Ancak ayarlanacak akım değeri nötr direncinin belirlediği akım değerinin altında olmaması durumunda toprak arızalarını röle algılamayacaktır.Ayar sırasında buna da dikkat edilmelidir.
 
Sepam röleniz,OG koruma üzerinde değilmi ?OG de ise, sorununuz,OG kablosunun 2 baştan topraklanması nedeniyle,kablo zırhından geçen sirkülasyon akımı olabilir.Kablonuz,nominal yükte çalışmıyor ise,son noktadaki topralmama bağlantısını açın.Ekteki bilgileri inceleyin.
 

Ekli dosyalar

  • YG kablo metal kılıf topraklaması.rar
    57.1 KB · Görüntüleme: 25
Akımdan dolayı açtığını düşünüyorsanız röleniz ayarsız gibi görünüyor. Nötr direnci rölesine sinyal gelmesi normaldir ancak arıza yokken açma yaptırması röle ayarından. OG de genelde nötr dirençleri 20ohm seçilir normal arızada 8-10KA arıza akımı olurken nötr direnci bunu 20 kat düşürür. Akımla ilgili kısmı böyleyken eğer gerilim koruma sistemide mevcut ise bağlantılardaki gevşeklikler yada paslanmalar dolayısı ile gerilim korumadan dolayı röle açtırma yapabilir. Kötü temas varsa nötr direncinde bir gerilim oluşacağından (toprak ve yıldız noktası arasında)açtırma yapar.
 
Sepam rölenin,trafo koroması için kullanıldığını sanıyorum.7.6.2.4 bölümdeki bağlantı şeklini deneyiniz.
Doküman,Simense aittir.
 

Ekli dosyalar

  • DOC120110-002.rar
    65.8 KB · Görüntüleme: 25
Sepam röleniz,OG koruma üzerinde değilmi ?OG de ise, sorununuz,OG kablosunun 2 baştan topraklanması nedeniyle,kablo zırhından geçen sirkülasyon akımı olabilir.Kablonuz,nominal yükte çalışmıyor ise,son noktadaki topralmama bağlantısını açın.Ekteki bilgileri inceleyin.
Fahri Hocam,
Sepam röle evet OG koruma üzerinde. Şebeke karakteristiğine bağlı olarak belirli saatlerde açma yapıyor sistemin başka noktalarında kontrol sonucunda kaçak tespiti yok. Ayrıca nötr direncini devreden çıkardığımızda bu şekilde trafodaki sepam açma sinyali vermiyor. Benim (tecrübesizliğim ve fazla olmayan bilgimle beraber) takıldığım nokta sonuçta şebekedeki kesinti vs durumlarda engelleyemeyeceğimiz fazlar arası dengesizlikten ötürü illaki bir kaçak akım olacak nötr direnci de korumak için devrede bulunmalı fakat sonuçta 24 saat sürekli çalışan sistemlerde bu kesinti istenmiyor. Aynen tutmayan KARölesi durumuna benzer diye düşünüyorum korumak için bulunmalı fakat bulununca çok sık kesiyor ve devremizde de başka kaçak yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,129
Mesajlar
915,280
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst