Motor akımını izleyerek motor yanmalarını önleme

sef bir sorum daha var bu motorlar yıldız üçgen yol verme ile mi çalışıyor eğer bu şekil ise vede sistemi yenden kurduğunuz halde yinede motorlar yanıyorsa siz yol verme metodunu değiştiriniz ve dirençle yol verme metodunu kullanın yüksek güçteki motorlar için en ideal yol verme metodu budur.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
-Motoru korumak için kullanacağınız cihazların ohmik & endüktif testleri yapılmış olmasına dikkat etmelisiniz...
 
S.a değerli arkadaşlarım ve saygı değer ustalarım bayağı zamandır bir navigasyon cihazı konusuna takıldım illa onun haritalarını programlarını cracklıyacağım ve mantığını çözeceğim diye yaklaşık 2 haftadır formumuzdan ayrı kaldım gerçi her gün girip bi bakıp çıkıyordum ama ilgilenemedim.Ama navigasyon cihazının da mantığını çözdükten sonra yine buradayım :)

Şimdi arkadaşlar ben bu tür sorunlarla çok karşılaşmış birisi olarak artık en son çareyi motor koruma rölesinin dijitali ile çözdüm.

Rölemizde 3 adet akım trafosu var her fazdan çekilen akımı ölçüyor ve bir max birde min set değeri girmenize olanak sunuyor çok ama çok fonksiyonel bir motor koruma rölesi olduğuna inanıyor ve bütün panolarımda bu röleleri mutlaka kullanıyorum.
Aşağıda size bu rölenin linkini vereceğim Kael firmasına ait bir motor koruma rölesidir ke-dp 01-100A olarak geçiyor yani 100 ampere kadar olan motorlarda iş görüyor fakat 100 amperin üstündeki akımları da kontrol edebileceğiniz farklı bir model motor koruma rölesi de mevcut.

Benim kullandığım rölenin pdf linki : http://www.kael.com.tr/pdf/ke-DP01-100A turkce.pdf

Birde diğer 100 Amperden fazla olan motorlarda kullanılmak üzere tasarlanmış olan rölenin linkini vereyim... http://www.kael.com.tr/pdf/ke-DP-01.pdf

Arkadaşlar firma ile telefon konuşmalarımda bu rölelerden ilk verdiğim linkteki 100 Ampere kadar olan motorları korumak için gerekli akım trafoları röle ile birlikte geliyor fakat ikinci linkteki cihazın akım trafoları cihaz ile birlikte gelmiyor yani motorunuzun gücüne göre kendiniz seçip temin ediyorsunuz fakat bir kat sayısından bahsetmişlerdi akım trafosunun

Bu kat sayı akım trafosunun kalitesini yani ölçümdeki kalitesini belirliyormuş şu anda aklımda değil ama gerekirse tekrar arar öğreniriz ;)

Şimdi herkesin aklına gelecek soru şu olacak Ey Allahın adamı bu akım trafolu motor koruma rölesini aldık taktık kullanıyoruz ama kontaktörün kontakları yapışmış bu röle kontaktörün enerjisini kesse ne olacak motor a halen enerji gidiyo motoru çok mu koruyacak sanki :D

İşte bu durumda olacak olan en güzel olay tripli şalter mi yoksa troid kaçak akım rölesi mi öyle bir cihaz söz konusu hani 3 faz aynı akım trafosunun içinden geçiyor sonra bi dengesizlik olduğunda kocaman TMŞ atıyor falan tam olarak çalışmalarını ve yapılarını bilmiyorum ama Bu tür cihazlar var bu motor koruma rölesinin kontaklarından faydalanarak bu troid röleler sayesinde tmş yi açtırabilirsiniz ;) Çünki kontaktör yapışsa 3 faz aynı anda yapışmaz en fazla 2 kontak aynı anda yapışır ve sadece motor a yapışan kontaklardan akım gider diğerinden gitmeyeceği için motor koruma hata olduğunu algılar ve kontağını açar kontak açılınca diğer kontak kapatılır ve bu kontakların hareketliliğinden bu troid röle tetiklenerek şalteri tribe sokabilirsiniz...

Yukarıda size vermiş olduğum rölelerin linklerini mutlaka ama mutlaka incelemenizi öneririm motorlarınız yüksek güçte ise bu motorların sarılması ve tamir parası işçiliği ile birlikte düşünürseniz bu sistemi kurmaktan daha fazla tutacağına eminim :D Bizde 7,5 KW lık motorlar var çamur pompaları suyun içinde çalışıyor bu motorlar bile yandığı zaman 400 lira gibi bir maliyet çıkarıyor ki nakliye ve işçilikleri zaman kayıpları hariç.

Şu anda kısıtlı ve kıytırık bilgilerimin yanında aklıma gelenler bu kadar ama kesin çözüm olacağı kanısındayım...


Arkadaşlar yazım çok uzun oldu ama inşallah emek edip yazdığıma değer ve bir miktar olsa da faydasını gören arkadaşımız olur...Herkese hayırlı işler ve hayırlı kazançlar dileklerimle.
 
ben anladığım kadarıyla fazla akım çeken fazlar var , bence (tabi yerinde analiz etmek lazım ) voltaj büyük etki burda yeni bir sistem var türk üreticilerinden , voltajı ayarlayan bir regülatör gibi ismi voltaj stabilizatörü trimbox ulaşılabilen adres ise TRIMBOX yurttaş mühendislik yapıyor , ben denemedim fekat deneyen arkadaşlar iyi verim aldıklarını söylemekte , fiyatı da çok ucuk değil bildiğim kadarıyla , bir tanesine denemenizda fayda var derim , eğer voltajı sabitlerseniz problem çözülür diye düşünüyorum ....iyi çalışmalar...bu arada bizde arıtma sistemleri yaparken blowerları dinlendirerek kullanıyorduk , bunu denem imkanınız varsa deneyin derim .....
 
bencede bu sıkıntıları kesin aşmak içinn yol verici düşünün eğer 3-4 ayda yanıyorlar ise biraz uzunda olsa bir süre sonra kendilerini amorti edeceklerdir...
 
motorlarına sende en güzeli termik manyetik şalter ve bu ana ek olarakta aşırı gerilim ve alçak gerilim röleleri kullan aşırı akımlarda röle kumanda devresini kaser tmş ise aşırı akımlarda trip butonunu ayarla kendisi ana voltajı keser iyi çalışmalar bu elektrik gelip gitmesi herkesin başında benim motorlarım 315 kw 200 kw vs hep büyük güçlü motorlar
 
Akımın dengesiz olması gerilimin de dengesiz olduğunu gösterir. Faz koruma röleleri ile istediğiniz otomasyonu yapmış olursunuz.

Bu arada merak ettim, kesintil çalışmadan bahsetmişsin. Motorların kesintili çalışmaya uygun mu?
 
Arkadaşlarım deneyimleri ile yardımcı olmaya çalışmış.Daha net bir yardım istiyorsanız sisteminizin çalışma senaryosu ve güç-kumanda çizimlerini gönderebilirseniz.Daha kalıcı ve net bir sonuç için yardımcı olabiliriz.
 
bahsettiğiniz motor 90 kw ve her 15 dakika da bir dur kalk yapıyor diyorsunuz sorun işte tam burada 15 dakika da bir o 90 kw lık motorun ve motorların çalışması buna istediğiniz marka kontaktör koyun fazla birşey değişeceğini sanmıyorum burada esas sorun motorlasrın direk yol verilmesi.
Bence bu problemin tek çözümü sürücüdür biraz maliyet yüksek olacaktır ama sizin bobinaja verdiğiniz ve böyle devam ettikçe verceğiniz paraları hesaplayın ona göre karar verin sizi sürücü paklar.
kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,780
Kullanıcılar
449,981
Son üye
Muhammeddt

Yeni konular

Geri
Üst