Monitörden söktüğüm bir elektronik devre hakkında birkaç soru?

dert36

Üye
Katılım
5 Ocak 2011
Mesajlar
102
Puanları
1
https://i.kontrolkalemi.com/1/eXok6R.jpg

Merhaba arkadaşlar. Bu devreyi bilgisayar monitöründen çıkardım. Merak ettiğim parçaları resimde sayısal olarak işaretledim.

1 ile işaretlediğim sanırım mikrodenetleyici. Merak ettiğim bu mikrodenetleyicileri biz tekrardan programlayabilir miyiz? Sanırım gelişmiş bir mikrodenetleyici. Üzerinde "Samsung MagicColor SE16AWL-LF" yazıyor. Bu mikrodenetleyicileri samsung monitörleri için özel olarak mı üretiyor? Biz istesek bu mikrodenetleyicilerden satın alabilir miyiz? Ben bu mikrodenetleyiciyi söküp , tekrardan programlayıp kendi devremde kullanabilir miyim ?

2 ile işaretlediğim hakkında hiçbir fikrim yok. Mikrodenetleyiciye benziyor ama bence değil. Hakkaten ne bu ? :) bellek mi ? :) Üzerinde "LH15A_N1.1E" gibi bir yazı yazıyor.

3 ile işaretlediğim sanırım mikrodenetleyiciye ait bir kristal osilatör. üzerinde "H24.000\M" yazıyor. Bunun anlamı osilatör 24 MHZ mi ? :) bi de ben bu osilatörü söküp pic16f628 ya da diğer mikrodenetleyicilerde kullanabilir miyim ?
 
Yurtdışı sitesi, fiyat ondan ucuzdur. Türkiye ye gelene kadar sana normal gelecek fiyata ulaşır.
Muhtemelen 24 Mhz dir osilatör. Destekleyen PIC lerde elbette kullanabilirsin diye düşünüyorum.
Diğer işlemcilere gelince programlama cihazı noktasında sıkıntı çekebilirsin. Hani programı netten indirirsinde.
Sürekli uğraşacak biri olsan bu soruları sormaz olurdun, demekki değilsin merakından soruyorsun.
Genelde piyasada bu şekilde kare işlemciler için programlama cihazı görmedim. dikdörtgen formatında DIP soketlerle hazırlanıyor genelde.
İstediklerini yapabilirsin elbette ama çok zorlanırsın. Yeni başlıyorsan iyi bir başlangıç olmayabilir :)
Kolay gelsin...
 
Bahsettiğiniz işlemciler programlı, ise ki muhtemelen programlıdır, uygun bir universal programlayıcı ve işlemciye uygun soket ile yeniden programlama şansınız olabilir.Tabi elinizde programın yedeğinin olması gerekiyor.Ancak bir çok firma yeniden yazmaya ve kopyalamaya karşı bu tür işlemcileri şifreliyorlar ve müdahale etme şansınız olmuyor.Devredeki programlı malzemeler dışındaki tüm malzemeleri kristal, dijital, analog entergeler vs, farklı devrelerde kullanabilrsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,354
Mesajlar
916,961
Kullanıcılar
450,212
Son üye
salamakas

Yeni konular

Geri
Üst