Mikro Dalga Fırın Kullanımı Hakkında Önemli Bilgiler.

Katılım
10 Şub 2010
Mesajlar
37
Puanları
1
Yaş
44
TARİHÇE 1946 yılında radarla ilgili bir araştırma projesinde Dr. Percy Spencer da görevliymiş. Dr. Spencer magnetron denilen vakum tüpü üzerinde çalışırken cebindeki çikolataların eridiğini farketmiş ve şaşırmış. Sonra bir deney yapmış. Mısır tanelerini magnetronun yanına koymuş ve görmüş ki mısırlar patlamış, her tarafa saçılmış. Sonra çiğ bir yumurtayı koymuş magnetronun yanına. Arkadaşları ile ne olacağını beklerken yumurtanın piştiğini ve patladığını görmüşler. Dr. Spencer kendi kendine sormuş: Yumurtayı bile pişiren bu Mikrodalga enerji yemekleri de pişiremez mi? İşte mikrodalga fırınlar üstündeki ilk çalışmalar bu tesadüf sonucu başlamıştır.

MİKRODALGA NEDİR?
Mikrodalgalar günlük yaşantımızın bir çok alanında yer almaktadır. Örneğin, hız ölçme radarları, telefon, televizyon haberleşmesi, kas tedavisi gibi uygulamalar sırasında mikrodalgalardan yararlanılmaktadır. Tüketici tarafından mikrodalgaların en çok bilinen kullanım yolu “mikrodalga fırınlar”dır. ABD’de evlerde mikrodalga fırın kullanımı 1950’lerde başlamakla birlikte son yıllarda tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Mikrodalga bir elektromanyetik radyasyondur. Tüm elektrikli araçlar örneğin motorlar, elektrikli ısıtıcılar mikrodalga yayarlar. Mikrodalgalar elektromanyetik spektrumun televizyon frekansları ile radyo frekansları arasında yer alır. Mikrodalga fırının frekansları 950 MegaHertz (MHz) ile 2450 MHz arasındadır. Radyo dalgaları 1 metreden başlayarak yüz hatta bin metrelerle ifade edilen dalga boylarına sahip iken gözle görebildiğimiz ışık 400 –750 nanometre (10 - 9 m) ve mikrodalgalar 1 milimetre ile 1 metre arasında dalga boyuna sahiptir. Mikrodalga fırınlarda kullanılan mikrodalgalar 12,2 santimetre dalgaboyuna sahiptir. Mikrodalgalar evimizin içine kadar girmiş durumda. Onları göremiyorsunuz ama onlar sayesinde radyo dinliyorsunuz , televizyon seyrediyorsunuz, cep telefonu ile konuşuyorsunuz ve yemeklerinizi pişirebiliyorsunuz. Mikrodalgalar ışık hızında hareket eden, çok kısa dalga boyuna sahip elektromagnetik bir enerjidir.Sizlere elektromagnetik enerjiyi bir örnekle açıklayabiliriz: Bir gölete taş atarsanız, gölün üstünde ufak dalgalar oluşur. Bu dalgalar genişleyerek gölün yüzeyine dağılır. Dalgaların yukarı ve aşağı olan titreşimi yayılma doğrultusuna dik durumdadır. Bunlara enine dalgalar denir. İşte mikrodalgalarda bir çeşit enine dalgadır.Gölete atılan taşın oluşturduğu etki su ortamında dalgacıklar vasıtasıyla taşınır. Ses dalgaları da buna benzer. Onlarda yayılmak için havada ve suda olan molekülleri kullanırlar. Yani bu tür dalgalar yayılmak için hava veya su gibi ortamları kullanırlar. Örneğin havasız bir ortamda patlayan bir silah sesini duyamazsınız.Fakat radar dalgaları, radyo ve TV dalgaları gibi elektromagnetik enerji formları uzay boşluğunda milyonlarca kilometre yol katedebilirler. Yani yayılmak için bir ortama ihtiyaç duymazlar. Uzay boşluğunda veya bir boru içerisinde yayılabilirler. Elektromagnetik dalgaların enerjileri kendi içlerinde saklıdır.Aşağıdaki frekans spektrumuna bakarsanız, mikrodalga fırınlarda kullanılan mikrodalgaların frekansı TV dalgalarının üstünde ve radar dalgaları ile aynı frekans bölgesinde yer almaktadır. Aynı zamanda mikrodalgalar iyonize olmayan ışınlar bölgesinde yer almaktadır. İyonize olmayan ışınlar maddenin moleküler yapısına ve canlı hücrelerin yapısına bir zarar vermezler. İyonize olan ışınlar ise yüksek frekanslıdır ve maddelerin, hücrelerin yapısında kalıcı hasarlara yol açabilirler.

MİKRODALGA FIRIN NASIL ÇALIŞIR?
Mikrodalga, fırın içindeki magnetron adı verilen vakum tüpünden üretilir. Magnetron 60 Hz’lik elektrik enerjisini mikrodalgaya dönüştürür. Üretilen mikrodalgalar foton olarak adlandırılan ışın tanecikleri halinde yayılır. Mikrodalga fotonları düşük düzeyde enerjiye sahiptir. Su gibi artı yüklü ve eksi yüklü uçları olan moleküller polar moleküller olarak adlandırılır. Üretilen mikrodalgalar besinlere ulaştığında besinde bulunan su molekülleri mikrodalga fotonlarının enerjisini soğurarak artı ve eksi uçları arasında titreşmeye başlarlar. Bu titreşmeler sonucu etraflarındaki moleküller ile oluşan sürtünmeden dolayı açığa çıkan ısı besinlerin pişmesini sağlar. Bu nedenle içinde daha çok su molekülü taşıyan besinler daha çabuk pişer. Mikrodalga ile pişirme geleneksel pişirme yöntemlerinden hem daha hızlıdır hem de daha ekonomiktir. Çünkü, pişirme sürecinde yalnızca besin pişer, fırın ve ortamın ısınması için enerji ve zaman harcanmaz. Mikrodalga fırınlar kullandıkları elektrik enerjisinin %50’sini besinlerin ısıtılması için kullanırken bu oran konvansiyonel fırınlarda %10’lara kadar düşmektedir. Mikrodalga fırınlar yiyeceklerin ısıtılması ve pişirilmesinde kullanılmak üzere mikro dalgaları kullanan çeşitli elektronik ve mekanik parçalardan oluşan bir elektrikli cihazdır.Bu cihazın içerisinde zamanlayıcı(elektromekanik veya elektronik), güç yönetim birimi, koruma elemanları vb elektriksel elemanlar vardır.İçerisinde ev gerilimini yüksek gerilime dönüştüren bir trafo vardır.( 220 volttan 3000 volt seviyesine çıkartılır) Elektrik enerjisini mikrodalga enerjisine dönüştürmesi ise bir magnetron ile olur. Magnetron 2450 MHz frekansında mikrodalgalar üretir. Bu mikrodalgalar, dalga kılavuzu vasıtasıyla fırının içine ulaşırlar. Bu noktada mikrodalgaların birkaç karakteristik özelliğinden bahsedelim.- Mikrodalgalar, tıpkı güneş ışığının camdan nasıl geçiyor sa cam, porselen, kağıt ve plastik gibi çoğu maddelerin içinden geçebilirler.- Mikrodalgalar, duvara çarpan bir topun geri dönmesi gibi, metallerden yansıyıp geri dönerler.- Mikrodalgalar maddelerin içine nüfuz ederler ve özellikle yiyecekler tarafından emilirler. Mikrodalgalar pişirmek istediğimiz yiyecek tarafından emilirler. Saniyede 2,45 milyar kez titreşen mikrodalgalar yiyeceğin içine girdiklerinde, su moleküllerinde bir titreşim oluştururlar. Mikrodalgaların polaritesi (kutupsallık) her değiştiğinde (+) ve (-) yüklerle yüklü su molekülleri bir ileri bir geri saniyede 4,9 milyar kez titreşirler. Bu yüksek hızdaki titreşmeden dolayı birbirine sürtünen su molekülleri ısı enerjisini açığa çıkarırlar. Bu ısıyla ise yiyecek pişmiş olur. İçinde daha fazla su molekülü olan yiyecekler daha hızlı pişerler.Klasik fırınlarda olduğu gibi mikrodalga fırınlarda ortam ve yiyecek kapları ısınmazlar. Yalnızca yiyecekler ısınır ve pişerler. Pişirme süresi ise çok daha kısadır. Mikrodalga fırın, mikrodalga üreten bir magnetron, üretilen mikrodalgaların fırın içinde yayılmasını sağlayan bir dalgayayıcı, ve fırın boşluğundan oluşur. Yayılan mikrodalganın fırın içinde düzgün dağılımını sağlamak için ya döner tabla ya da dalga yayıcıdan hemen sonra yerleştirilen bir pervane kullanılır. Ayrıca ısınan besinin yaydığı sıcaklık sonucu ısınan havanın fırın içinde birikmesini önlemek için bir havalandırma sistemi bulunur. 1971 yılında ABD’de Food and Drug Administration (FDA) mikrodalga fırınların sızıntı radyasyonları için bir limit değer açıklamıştır. FDA’ya göre bu limit mikrodalga fırının yüzeyinden 5 cm mesafede 5 miliwatt/cm2dir. Bu limit mikrodalgaların insan için zararlı olan limitin altındadır. Günümüzde mikrodalga fırın kapaklarına yerleştirilen ve üzerinde mikrodalga dalgaboyundan daha küçük çapta açıklıklar olan plakalar bu sızıntının da önlenmesi sağlamaktadır. Ayrıca FDA, fırınlarda, mikrodalga fırının kapağı açıldığında mikrodalga üretimini otomatik olarak kesen bir birinden bağımsız iki kilit sisteminin bulunmasını şart koşmuştur.
FIRIN KAPAĞI
Fırının kapağında camın içerisinde ağ şeklinde örülmüş iletken vardır bu örgünün arasındaki boşluklar mikro dalganın dalga boyundan daha küçük olmalıdır ve kapak arızalandığında veya kapanmadığında çalıştırılmamalı ve mutlaka bir yetkili servise başvurulmalı.

MİKRODALGAFIRINININ KULLANIMI:
Mikrodalga Fırınlar ve Sağlığımız
  • Yapılan araştırmalarda direk mikrodalgalara aşırı maruz kalan kişilerde yanıklar oluştuğu, hatta iç organlarda haşlanma pişme gibi sonuçlar görülebileceği saptanmıştır. Ancak kan dolaşımının hızlı olduğu kaslı bölgelerde oluşan ısı kan akışı ile hızla vücuda yayılacağından ciddi hasarlar görülmeden kaslarda oluşan ısının uyarıcı olabileceği kaydedilmiştir. Özellikle kan akışının nispeten az olduğu gözlerin mikrodalgalara maruziyeti katarakta ve ciddi göz hasarlarına neden olabilmektedir. Ancak mikrodalga fırınlarda sızıntıya karşı alınan tedbirler sonucu mikrodalga fırın kullanımına bağlı kazalar veya olumsuz sağlık sonuçlarının kayıtlara geçmediği bilinmektedir. Genellikle kayda geçen kazalar, mikrodalga fırından aşırı ısınan yiyeceğin teması sonucu ısınan kapları alırken oluşan yanıklar ve besinin ısınması sonucu oluşan sıcak buharın ısıtma kabının açılması sırasında neden olduğu yanıklardan meydana gelmektedir.
  • Bütün elektromanyetik ışınlar foton adı verilen parçacıklar halinde yayılır. Fotonların sahip olduğu enerji dalgaboyları ile ters orantılıdır. Mor ötesi (UV) ışınları, X-ray ışınları ve Gamma-ray ışınları sahip oldukları kısa dalgaboylarına bağlı olarak yüksek enerji düzeylerine sahiptir. Bu yüksek enerji düzeylerine maruz kalan organik moleküllerin yapısında oluşan kimyasal değişiklikler organizmalarda mutasyonlar ve kanserli hücre oluşumları ile sonuçlanabilir. Ancak mikrodalga fotonlarının enerji düzeyleri o denli düşüktür ki ancak bir su molekülünün artı eksi kutupları arasında titreşmesine neden olabilir. Bu nedenle mikrodalga ile pişirilmiş besinlerde sağlığa zararlı kimyasal değişimler oluşması beklenmemektedir.
  • Mikrodalgalar ışık ışınları gibi çok hızlı hareket ettiklerinden besin tarafından kısa bir süre için soğurulduktan sonra geri yayılır. Besinin içindeki su tarafından soğurularak ısıya dönüşmeyen kısım besin maddesi içinde birikime neden olmadan besin maddesini terk eder. Mikrodalga fırında pişmiş bir besinde mikrodalga radyasyonu birikmiş olma ihtimali yoktur.
  • Mikrodalga enerji kullanılarak pişirilen besinlerde serbest radikal bulunma ihtimali diğer yöntemlerle pişirilen besinlerdeki ile aynıdır. Çünkü oluşabilecek serbest radikaller mikrodalga radyasyonu sonucu değil, mikrodalga enerjinin ısı enerjisine dönüşmesi ile pişirme için kullanılan yüksek sıcaklık sonucu oluşmuştur. Besinlerde yağda kızartma ya da mangalda pişirme sonucu serbest radikal oluşma olasılığı mikrodalga ile pişen besinlerdekinden daha yüksektir.
  • Mikrodalga ile pişirme sırasında besinlerin besleyici değerlerindeki (vitamin, protein v.b.) kayıplar yine sıcaklığa bağlı kayıplardır. Mikrodalga enerji kullanılarak pişirme süresi konvansiyonel yöntemlerden daha kısa olduğundan bazı uygulamalarda besin değerindeki kayıpların azaldığı gözlemlenmiştir.

Güvenli Kullanım İçin Ne Gerekmektedir?
Diğer elektrikli ev cihazları için olduğu gibi mikrodalga fırınların güvenli kullanımı için de aşağıdaki noktalara uyulması önerilmektedir:
  • Üretici uyarıları eksiksiz yerine getirilmelidir.
  • Fırının çalıştırılmadan önce kapağının kapalı olduğu kontrol edilmelidir.
  • Fırın boş iken çalıştırılmamalıdır.
  • Fırının içi sık sık temizlenmelidir.
  • Tamir sırasında fırının elektrik bağlantısı kesilmelidir.
  • Kapak kilitleri kısa devre yapılmamalıdır.
  • Çocukların fırını kullanmasına izin verilmemelidir.
  • Fırın çalışırken yüzünüz fırın kapağına çok yaklaştırılmamalıdır.
  • Fırınlar yetkili teknik elemanlar tarafından tamir edilmelidir.
  • Herhangi bir endişeli durum oluştuğunda fırınlara kaçak testi yaptırılmalıdır.
  • Kalın kabuklu besinler piştikten sonra içlerinde sıkışmış buhar kalır ve kabuk çatladığı zaman sıcak buhar dışarı fışkırır, ya da pişme esnasında besinin fırın içinde patlaması gibi kazalar olabilir. Bu nedenle kalın kabuklu besinler fırına konmadan önce kabukta bir kaç çentik açmak oluşan fazla buharın besin içinde sıkışmasını önleyeceğinden yararlı olur.
  • Mikrodalga fırında kabuklu yumurta pişirmeyiniz, patlayabilir.
  • Mikrodalgaların önemli üç özelliğini ifade etmek gerekir. Mikrodalgalar; Metalden yansırlar, Cam, kağıt, plastik ve benzeri maddelerden geçerler, Besinler içindeki su molekülleri tarafından absorbe edilirler(soğurulurlar)
  • Mikrodalga fırın içinde kullanılacak kapların mikrodalgaları soğuran ya da yansıtan kaplar olmamasına ve içinde bulundurduğu besin maddesinde oluşabilecek yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. En uygun kaplar plastikler, camlar ve su ihtiva etmeyen seramiklerdir.
  • Fırın içinde metal kap kullanmayınız. Mikrodalgalar metalden yansıyacağından fırın içerisinde mikrodalga yoğunluğunu artırır, bu arada bazı mikrodalgaların magnetrona geri dönmesi ve zarar vermesi olasılığı artar.
  • Paketlerin ağız kısmındaki metal telleri çıkarmayı unutmayınız. Yine metalden yansıyan mikrodalgaların yoğunluğu nedeni ile o bölgede aşırı ısınmalar meydana gelip paketin yanmaya başlamasına neden olabilir.
 
2008 yılından beri mikrodalga fırın kullanıyorum. Daha evvel almayı neden akıl edemedim diye kendime hep kızmışımdır.
 
Düşünüp, araştırıp duruyordum. Çok faydalı oldu. İlk işim bir tane almak. Buz çözücülü bir model düşünüyorum.
 
mikrodalga teknolojisi güzel ancak tehlikesi ve riski de vardır. Cihaz çalışırken uzakta durmamız gerektiğini duymuştum. Çok adi bir marka değilse sorun olmayabilir ama iyi markalar bile hata yapabilir. cam kısımdaki tellerde kırıklık olduğunda çok ciddi zararlar verebileceğini hatta verdiğini duymuştum. Tabi birde gıdalarda sağlık açısından düşünmek lazım. şöyle böyle demek insanları yanlış yönlendirir ama sonuçta araştırmalar devam ediyordur mutlaka her yeni teknoloji gibi belirsizlik var. cep telefonu gibi. mikrodalga eski bir teknoloji olabilir ama mikrodalga fırın yeni bir teknoloji sonuçta ama hayatı kolaylaştırması iyi tabi. bilgiler için teşekkürler bu arada
 
mikroldalganın insan sağlığına zararı 5 ise cep telefonunun verdiği zarar 100 dür. cebinizdeki çakmak çok daha tehlikeli durumdadır. gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
 
Teşekkürler bilgiler için, ben hep zararlı olarak düşünmüştüm mikrodalga fırınları...
 
şu ana kadar zararlı olduğunu düşünmüş ve almamıştım.
 
Annem Mikrodalga fırın istiyor.Almadan önce bu bilgileri okumam iyi oldu.Verdiğiniz bilgiler çok açıklayıcı teşekkürler.
 
Teknoloji geliştikçe mühendisler ince eleyip sık dokumaya mecbur kalıyorlar, bu yüzden zarar verebilecek unsurlarda azalıyor...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,849
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst