kwh maaliyet / Enerji Depolama Sistemleri

hakaneryurt

SGE Mühendislik Temsilcisi
Katılım
12 Ocak 2009
Mesajlar
172
Puanları
1
Geliştirdiğimiz bir proje kapsamında enerji depolamanın Türkiye'de gerçekleştirilip gerçekleştirlemeyeceğiniz araştırıyoruz. Bu kapsamda örneğin 1MWh enerjiyi 6 saat boyunca veya 6MWh saat bir enerjiyi 1 saat boyunca sisteme verme yeteneğine sahip bir sistemin avantajları
- Sistem kesintisiz güç kaynağı olarak kullanılabilecek
- Sistem kompanzasyon yapabilecek.
- Sistem enerji tarifesinin düşük olduğu zamanlarda kendisini şarj edecek, enerji maliyetinin yüksek olduğu zamanlarda deşaj edecek.
- Demand törpilemesi yapacak.
- Fliker ve gerilim dalgalanmalarını filtreleyecek.
- vs.

Hesaplamaları yapabilmek şuanki sanayi elektriğinin tam olarak saat aralıklarına göre maliyetleri nedir, demand veya sözleşme gücünden fazla tüketim maliyetleri. Bilgilendirirseniz sevinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
SDF(TL) Gündüz Puant Gece
Kasim 2009 139.08 170.81 99.88

Bu işin borsası http://pmum.teias.gov.tr/UzlasmaWeb/

Kolay gelsin.

Teşekkür ederim. Burda yazan değerler örneğin bir fabrikanın faturasındaki değerlermidir?

Birde örneğin bir Rüzgar santraliniz var bu santralin ürettiği kwh'ın alış fiyatları saatlere göre değişiklik gösteriyormu yoksa sabitmidir?
 
enerji depolama derken bu kadar büyük gücü ne ile depolayacaksınız? sıkıştırılmış hava enerjisi sistemleri gibi bişey mi bu?
 
enerji depolama derken bu kadar büyük gücü ne ile depolayacaksınız? sıkıştırılmış hava enerjisi sistemleri gibi bişey mi bu?

Hayır sistem şebekeye paralel ve senkron çalışıyor. Özel bir akü sistemi var. Bu aküler 1MW'lık bir enerjiyi 6,2 saat boyunca veya 6.2MW lık bir enerjiyi 1 saat boyunca sisteme verebiliyor. Tek bir bağlantı noktasında 50 adet sistemi paralel bağlayıp 300MW'lık bir sistem oluşturabiliyorsunuz. Bu sistemler daha çok enerji üretim, iletim ve dağıtım şirketleri için uygun. Sistem iletim hattının ihtiyacı olabilecek reaktif enerjiyide ayrıyeten üretebiliyor ve oluşabilecek gerilim flikerlerinde sistemin gerilimini stabil hale getirebiliyor.

Örneğin 100MW'lık anlık ek bir güce ihtiyacınız var ve frekansınızı sabit tutabilmeniz gerekiyor. Bu durumda sistem devre girip sistemin ihtiyacı 100MW'lık enerjiyi verebiliyor. Diğer bir kullanım alanıda Rüzgar santralleri. Bu santrallerin devreye girip çıkması sistemde dengesizliklere sebeb oluyor. Örneğin gece 12 ile 7 arasında kuvvetli olabilecek rüzgar gündüz olmayabiliyor. Bu durumda ise bu sistem 12-7 arasında enerjiyi depolayıp elektriğin en pahalı olduğu bir saatte örneğin 17-22 arasında sisteme verebiliyor.
 
Sizin belirttiğiniz sistemin Las Vegas ta, kullanıldığını bir belgeselde görmüştüm.Sistem yükünü bilgisayarlar vasıtası ile kontrol ederek, istenilen fazla gücü otomatik olarak devreye aktarıyorlar, gündüzleri ise bu sistem depo olarak kullanılıyor.
 
Çağımızın zaten uğraşılması gereken tek konusu bu olacak gibi geliyor bana. Akü ve depolama sistemlerindeki gelişmeler çevre kirliliği ve tasarruf açısından çok önemli. Bende bunlarla ilgili araştırmalar yapıyorum ama henüz enerjiyi % 100 verimlilikle depolayabilecek bir aygıt sanırım sadece Visitors dizisinde var :) . Bu yüzden bu konuda Ar-Ge çalışmaları hızlandırılmalı ve elektrikli araçların üretimine ramak kalan şu devirde bilim adamlarının bir dananın yellendiğinde atmosfere eklediği sıcaklık değerinden daha önemli bir iş olan enerjiyi azami ölçüde depolama işinde çalışmalar yapmalı...
 
Merhaba arkadaşlar ben de bitirme konum olan enerji depolama sistemleri hakkında araştırmalar yapıyorum.Yazdıklarınızı inceliyodum ve Arif Aydın Bey'in bu konuda araştırmalar yaptığını okudum.Bana bu konuda kaynak yardımı yapabilirmisiniz acaba?herhangi bir tavsiye veya elinizde bu konular hakkında bilgi varsa buradan haberleşebilirsek sevinirim.Benim için bitirmenin ne kadar önemli olacağını takmin ediyosunuzdur eminim.Yardımcı olabilirseniz sevinirim..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst