karasız çalışan bol işlemcili pcb problemi

erdayi

Üye
Katılım
23 Şub 2007
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
39
Son günlerde uğraştığım bir projede aynı PCB üzerinde farklı işlevleri üstlenen 3 adet pic18f4520 I/P ile VS1053 entegrelerini kullandım. Devre kısaca stream encoder ve coder olarak çalışıyor. tasarımda üretici firmaların datasheetlerinden faydalandım. geliştirme kartında tek işlemcili olarak test ettiğim proje, pcb üzerinde kararsız çalıştı.pic ler ile VS1053 lerin kristallerini ayrı kullandım. PCB 4 katlı ve EMC kurallarına uymaya çalışarak çizimi tamamladığım halde, enerji verildiğinde bazı picler yada VS1053 lerin osc'lerinin çalışmadığını, bu durumun rastlantısal olduğunu, bazen tamamının sorunsuz çalıştığını gördüm. İlk defa böyle bir olayla karşılaşıyorum. Aynı Pcb üzerindeki osilatör sinyaleri bu durumu etkiler mi diye düşünüyorum ama, her bir kristali pcb üzerinde ada şeklinde dizayn ettiğim için frekans yayılması da ölçülemiyor. Bazen gözümüzü çıkaran basit bir hata günlere neden oluyor. Bu konuda fikri olan varsa paylaşabilir mi?
 
Standart boyutlu kristal kullandıysan eğer, yarı boyutlu plakete yakın kristal kullanmayı dene. Daha kararlı çalışıyorlar.
 
kristaller SMD. Acaba rezonatör mü kullansam.Yada dışardan osc için bir frekans jeneratörü
 
Kaliteli farklı bir kristal kullan, dediğim gibi yarı profil kristal dene. Smd düzgün lehimlenmediyse, alt yüzeyde ve civarda lehim pasta kalıntıları vs kapasitansı değiştirmiş olabilir. Standart kristal dene. Bir de kristalin hemen altında ground plane var mı. Bu bölgede ground plane de kapasitans yaratıp osilatörü bozabilir. Kristal ayaklarında 22pf kullandıysan bunları sökerek dene. Zaten yeterince kapasitans oluşmuştur belki ve bunlar fazlalık olmuştur
 
Kristalin altında ground plane var. Kristale paralel 1M direnç ile destekledim. Şimdilik stabil gibi. uzun süreli test sonucunda bozulmaz umarım. Yardımınız için teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,723
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Geri
Üst