Karakteri bilinmeyen sistemde, topraklama iletkeni kesit tayini.

Ali Rıza Bey
Topraklama kablo kesitinde en önemli etken-TT sistemde-toprak direncidir.Bilindiği üzere trafolar yıldız noktasından 50mm2lik kablo ile irtibatlandırılmaktadır.Tedaş kabülleri dahil tüm uygulamalar bu şekildedir.Eğer çok düşük toprak dirençleri dolayısıyla aşırı bir kısa devre akımı bekleniyorsa direnç üzerinden topraklama yapılmaktadır.Bu durumda dahi kesit 50mm2 dir.
kısa devre hangi noktada olursa olsun; akım gerilim ve toprak direnci ile ilintilidir. 240mm2 lik bir kablo ile beslenen bir alıcının kısa devre akımı her halûkârda 50mm2lik kablo ile yıldız noktasına ulaşacağına göre alıcı tarafında daha büyük kesitli topraklama kablosu kullanmak gereksizdir.

Ali Bey;
Bu 50mm2 kesitinin belirtildiği bi yönetmelik veya TEDAŞ yayını varmı acaba? Şu an yönetmelik tarzında bir döküman hazırlıyorum ve belirttiğim değerlere resmi bir referans göstermem gerekiyor. Teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Fahri bey;
Malesef daha sonraki itirazlarda elimde koz bulunması için bu işi resmi bir dökümana dayandırmam şart. Yönetmelik veya tedaş şartnamesi gibi bi dökümana mesela.
 
Ali Rıza Bey
Bu gün sayenizde üçüncü kez topraklamalar yönetmeliğine göz atmak zorunda kaldım.Bunu sitem olarak değil yasal dayanağını öğrenmeme vesile olduğunuz için; teşekkür etmek için belirtiyorum.
Sorunuzun dayanağı topraklamalar yönetmeliğinde-aralara sıkıştırılmış olsa da-bulunmaktadır.
Yönetmeliğin 3, bölümü madde 9 takip edilirse oradapotansiyel dengeleme iletkeni bulacaksınız.
İfade aynen şudur:
Ana potansiyel dengelemesi için kullanılan iletkenlerin kesitleri en az tesisteki en büyük kesitli koruma iletkeninin yarısı kadar, ancak minumum 6mm2 olmalıdır.Potansiyel dengeleme iletkeni kesidinin bakır olması durumunda 25mm2'den,başka metalden olması durumunda,akım taşıma kapasitesine karşı düşen buna eşdeğer kesitten daha büyük olması GEREKMEZ
Çizelge 4b incelenirse istisna olarak 25mm2 gözükmektedir.VE bu25mm2 kablo en büyük topraklama kesidinin yarısı ise doğal sonuç 50mm2.

Projenizde ana topraklama kesidini 50mm2 yapmanız,eş potansiyel kablolarını da 25mm2 yapmanız durumunda-yasal dayanaklarıyla beraber-gerek şart yerine getirilmiş olacaktır
 
Ali bey;
İlginize tekrar teşekkür ederim. Ama
potansiyel dengeleme iletkenin kesiti, tesisteki en büyük topraklama iletkeni kesitinin en az yarısı kadar olmalıdır
ve
potansiyel dengeleme iletkeni 25den büyük olması gerekmez ibarelerinden bence "EN BÜYÜK TOPRAKLAMA İLETKENİ KESİTİ 25x2 OLMALIDIR" sonucu çıkmaz. Yada benim kafam basmıo :(
 
Ali Rıza Bey
A kablosu 25(daha fazlaya gerek olmadığı yönetmelikte açıkça yazıyor)
A kablosu Bnin yarısı(çizelge 4b)
B=?
El cevap=50
Ya da: a25 a=1/2b ise B=?
Bunları yazmakla zekanıza hakaret etmek istemiyorum.Anlaşılan bu gün yoğunsunuz.Salim kafayla düşünürseniz hak vereceğinizi sanıyorum.
Yukarıda saydığım yönetmelik maddelerinden benim çıkardığım sonuç budur.yönetmelik maddelerini alt alta koyduğumuzda çıkan sonuç hakkındaki yorumunuzu yazarsanız sonuca ulaşabileceğimizi umuyorum
 
herkese iyi çalışmalar yeni yapmış oldugumuz 1600kva trafo merkezine trafonun yıldız noktasına 240mmkare topraklama kablosu bagladık.kurum bu şekilde kabulünü yaptı.
 
şöyle birşey var bir isterse 5kw lık ister 25kw lık bir panoya yada düşük kuvvetli bir makina gövdesine 2 3 5 kw lık 16lık topraklama kablosu çekmek gerekiyor ve bu makina parkuruna 35 veya 50 lik örgülü bakır çekiyoruz bölümün ana topraklaması..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,250
Mesajlar
916,200
Kullanıcılar
450,065
Son üye
4r4wn

Yeni konular

Geri
Üst