Kapalı Alan Jeneratörleri İçin Havalandırma Hesabı

SaintOne

Üye
Katılım
14 Eyl 2011
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
37
Merhabalar,
Binanın bodrum katında bulunan jeneratör için jeneratör projesi hazırlamaktayım. Proje içeriğinde "Havalandırma Hesabı" yapılması istenmektedir. Kapalı alan jeneratörler için havalandırma hesabı örneği olan meslektaşlarımın paylaşım yapmasını rica ederim. Saygılarımla.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
öle bir hesap yok kim uydurmuşsa sağlam uydurmuş
 
Öyle bir hesap vardır . Yok değil. Şu aralar o literatüre ulaşma imkanım yok. Ancak jeneratörün saatlik yakıt sarfiyatına denk gelen hava tüketimini hesaplarsınız. Ve minimum bu kadar taze havayı o Bodrum'daki mahalle verirsiniz. Jeneratörün egzosunu da dışarı taşıdınız mı sorun kalmaz.
 
Eger yakıt sarfıyatı baz alınıyorsa; beygir gücü basına ortala 75 gram hesaplanır. 75 X beygır gücü. ama egzos dısarda olunca ve radyatör genişliği kadar hacimi açık bırakanız derım.
 
arkadaşlar 25 yıldır jeneratör işi yapıyorum belki binlerce proje kabulu yaptırdık binlerce jeneratör kurdum yani polemik değil amacım o gördüğünüz jeneratör jeneratör kurulumu resminide montaj talimatlarınıda koyarken biz hazırladık böle bir şey yok ... motorun pervanesine bakarsınız katsaloğunda atığı hava mevcutur o havayı bir davlumbazla dışarı atarsınız olur biter.
temiz havada verisiniz cihaz çalışır . bizizm derdimiz hararetledir . ortamı soğutmaktır egzosuda dışarı atmaktır. odyada temiz hava menfezi açtığınızda zaten motor cebri olarak o havayı çekecektir mesele davlumbazdan atıığı hava kadar hava alabilmesidir. eğer davlumbazı çıkaramıyorsanız imkan yok ise o zaman egzozu çıkarıp radyatörü remote (uzak ) bir yere çatıya soğkağa bahçeye ne bili dış ortamda bir yere koyup elektrikliş fanla soğutacaksınız egzozu dışarı atacaksınız oldu bitti .. motrun attığı kadar havayıda içeri alacaksınız bitecek.
şöleki jeneratör aşağıda çalışacak havayı bir şekilde küçük bir pencere açsanızda bulur ama jeneratörler su soğutmalıolduğu için önemli olan radyatörü soğutabilecek temiz hava miktarıdır buda jeneratör büyüdükçe büyük problem olur yani 2200 kva bir jenartör koyarsan bu en az 2 metreye 2 metre yapar bu durumda radyatörü remote yapmak daha mantıklıdır .. o zaman sadece size dizele gereken hava lazım oda önemli değil zaten küçük bir pencere ile halledersin onuda motor imalatçısı hesaplıcak sen değil o verir inspectlerinde.
gelelim hesaba hesabıda yalan yanlış bişi yapaacaksınız kabulu yapanda yicek. yemeyip ne yapacak yok ki böle bişi dünyada yok bir tane türk mühendis uydurmuş ona bir makam vermişler oda yapsam da ne yapsam demiş ahada buldum demiş bulmuş. yane dünya akademik literatöründe böle bir hesap yok . yane herhangi bir üniverstenin okutuuğu bir kaynak yok generatör temiz hava hesabı deye .. hadi onu geçtim ben gemici köenli jeneratörcüyüm . senkronizasyon sistemlerine orda başladım gemidede bile öyle bir hesap yok gemi makinesinin kataloğuna bakarsın jeneratörlere bakarsın toplam ne kadar yanma havası lazımsa o kadar alırsın . ama gemide fark şudur atılan hava emilenden çoktur . sebebide içeride çok az vakum etkisi yapması istenirki içeride koku kalmasın..
yani gemi mühendisi makinenin kataloğuna bakarken jeneratörcünün hesap yapması hakkaten ilginç
DEDİMYA BİZİMKİLER SAĞLAM UYDURMUŞ sizde ne yapacaksınız cihaz bodrumda radyatörlü ise
motor x deyecesiksiniz = pervane çapı şu devir 1500 atacağı hava miktarı= 0233 falan hava menfezi ölçüleri x10 x 10 giren hava 200 uygundur ahaha ahha aha oda paşa paşa yiyecek yemeyip napacak getirip arkadaş o öyle olmaz böyle olur demesi gerkir öyle bişide yok olduğu için sıkıntı etme ...
kaldıkı o hesap bizi alakadar ediyor onu alakadar etmiyor biz makinemizizn çalışması ve verimli olması için gerekli havayı sağlamayı önemle özen gösteriyoruz. onuda zatem motor imalatçısı söylüyor sana arakadaş benim motorum şu kadar hava emer turbo şarjı tam yükte şu kadar oksijene gerek duyar ortamıda sen nasıl istersen soğut..
projelere aldırma türkiyedeki projelerin hepsi sahte zate . ulus çarşısının yangınından önce böle bir şey yoktu bir tanesi küçük jeneratör çalışırken benzini döktü yaktı çıkardılar proje isteyelim.
proje kötü bişimi elbette değil olması gerkli. ama tabi bedaşçıların istediği gibi değil...
enerji bakanlığının çaycısı zannediyorum hazırladı bunu bir sürü saçmalık olması gerekeni istemiyor , gereksiz bir sürü şey gerkliler yok ama
mesela acil stop butonu koy dışarıya jeneraötr bahçenin ortasında kabinli kabinde acil stop butonu var telle çevrili yok dışarıda olacak. yav arkadaş biz acile karşı değiliz ama burda olmaz . olacak diyor kabulde takıyoruz sonra söküyoruz çoluk cocuk basıyor çünki. zaten makinede var acil makineye yakın çalışan adam için konur .
mesela JENERATÖRE SAYAÇ TAKILIYOR
ama bu sayacı kim okuyacak okuyup napacak bilen yok kontrol yok he kafadan aslı astarı olmayan bir şey
ankarda size bintane kofreden direk girilmiş jeneratör sayabilirim kanunsuz .dah neler neler.
arkadaş kojen kuruyoruz kojenerasyon sistemleri santraller kuruyoruz hava hesabı olmuyorda jeneratörünmü varmış. bizde yirmi beş yıldır öle habersizmişiz ..

biz bodruma ineriz sıcak havayı tahliye etmek için dvlumbaza baklarız taze hava girişinede bakarız ypoksa havalandırmacıya deriz . radyatörü soğutacak hava bulmaz isek radyatörü bahçeye koyarız havalandırmacıyada motorun tam yükte ihtiyacı olan hava kadar hava vermesini isrteriz onuda imalatçı söyler . yok gram yaktığı maktığı şeyler gibi türk usulu yaklaşımlara bakmayız ... onu motor imal eden düşünsün hesaplasın bize ne ... motormu imal edeceğiz sanki yok yaktığı yakıt yok oksijen bilmem ne, ne alakası var bizimle .
hesap yapılacaksada havalandırmacı yapsın oda mekanikçinin işi. elektrik firmawsıda ne yapacaksa havayı projenin kabulune gelen zaten elektrik muhendisi nese .
şimdi istermisin biri bunu okusun üzerine vazife çıkarsın desinki arkadaş bundan sonra jeneratör kabulune makine mühendiside gelecek :) bide ona harç yatıralım bide onu bekleyelim oda abuk subukl istekler çıkarsın herkes bize sövsün . :)
siz halen havalandırma hesabı var diyorsanız nasıl istiyorsanız öyle yapın neye inanmak isyitorsanız inanın aslında forumlara bir daha aleni yazı yazmamaya karar vermişitim ama bu seferlik cevap vermek zorunda hissettim kendimi .
sürçü lisan olmuşsa affola amacım kimseyi kırmak yada polemik değil sadece türkiyedeki abuk subuk uygulamaları eleştirmek. aklı evelin biri hesap istiyor bizde düşüyoruz peşine. ama gerizekalılık bizde kendi adıma konuşuyorum. sen özelden ver bana hesap isteyenin numarasını . bende gidip sorayım arkadaş sen hesap istemişsinde biz bunu neye göre yapacağız formulu ne çarpanı ne katsayı ne baz değişken ne rakıma bağlımı bu katsayılar deniz seviyesinde değişirmi turbo şarjlı motor olursa ne olur çift turbolu ise ne olur , motorun silindir sayısını piston çapını hesaba katacazmı 4silindirli olursa ne olur tabi emişli olursa ne olur
hesap varsa siz hesaplayın kardeşim ben motor imalatçısına soruyorum ...
 
Son düzenleme:
Servet bey Dediğiniz gibi Türkiye de projecilik ne yazıkki Fabrikasyon şimdi ben bunu isteyen Arkadaşlara soruyorum elinizde örnek var mı yok ? Bu işin usülü esası, Şartnamesi var mı yok ? O halde benim Hesabımı karşılaştıracak bir veri yoksa ben Dediğiniz şekilde yapıştırıp geçeceğim Çaresiz..
 
gemi mühendisi yapmıyor sen ne yapacan yav gemi mühendisine diyorlar makineye lazım gelen hava motorun katoloüunda var deye :)
 
Merhabalar,
Binanın bodrum katında bulunan jeneratör için jeneratör projesi hazırlamaktayım. Proje içeriğinde "Havalandırma Hesabı" yapılması istenmektedir. Kapalı alan jeneratörler için havalandırma hesabı örneği olan meslektaşlarımın paylaşım yapmasını rica ederim. Saygılarımla.
Kardeş merhaba,
Jeneratör kısa devre hesabı, yakıt sarfiyat hesabı ve Temiz hava hesabı ile ilgili doküman varsa gönderebilir misin rica etsem.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst