Kamu'da Hangi Kurum?

uuraydin

Üye
Katılım
20 Ara 2010
Mesajlar
9
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,

Elektrik-Elektronik Müh.yim. Hayırlısı ile kamuda çalışmayı istiyorum. Teiaş, Eüaş, bakanlıklar,tcdd, hastaneler... çalışan arkadaşlar kurumları hakkında (çalışma şartları, yükselebilme, maaşları...) gibi bilgileri paylaşabilirlerse, benim gibi tercih yapacak arkadaşlar içinde yararlı olacaktır.

Bu konuda forumda bulabildiğim düzgün bilgi Eüaş hakkında murat cengiz arkadaşımız paylaşmış:
EÜAŞ, (Elektrik Üretim AŞ)

-399 sayılı kanun hükmünde kararnameye bağlı kit personeli çalışır.

-Elektrik üretim alanında, kamuya ait elektrik santrallarını kapsar.

-Kurumun taşraları demek Santrallardır, santralların avantajı mesleki anlamda işin öğrenilmesini sağlar, dezavantajı ise yerleşim yerlerinden uzak olmaları , ilerde çocuk ve ailenin ihtiyaçları için sıkıntı olabilir. Lojman avantajıda taşrada vardır. Merkezde masa başıdır, Bazıların masa başı çalışanlara ile problemi olsada yine yoğun bir tempo vardır. Avantajı merkezi yer olması her türlü sosyal aktive avantajı vardır. Lakin ilk başlayan mühendisin lojman şansı merkezde yoktur. Kıdem arttıkça avanatajı artar.

-Santralları olduğu yaklaşık türkiyenin her bölgesi diyebiliriz.

-Becayiş vardır.Tayin ise çok zordur.

-Mühendis temmuz 2012 maaşı yaklaşık 2.950-3.000 tl dir (%20 vergi dilimi).Vergi dilimleri %15 le başlar, %27 ile biter. Ocak 2012 3.200 tl diyebiliriz. 6 ayda bir 263 tl banka promosyonu, 3 ayda bir 45 tl sendika ödeneği vardır. Dil tazminatı KPDS A puan türünde maaşın %10, B puan türünde %5 , c de ise %2 maaşa ekenir. Çalışmayan eş için yaklaşık 170 tl, çocuk başınada 30 tl aile yardımı maaşa eklenir. 6. yılı dolduran %2 kıdem farkı alır, bundan sonraki her 6 yılda bir %1 kıdem farkı maaşa eklenir.

-Mühendislerin yükselme durumu vardır. 2 yılda bir görevde yükselme sınavı yapılır. Teknik şef, müdür yardımcısı, müdür sınavla olunur (müdürlük yeni eklendi). Sınav mesleki konular ağırlıklı olmakla beraber, genel kültür vs. konularda vardır.

-Kıdem ücretini maaşta belirttim. Kıdemle birlikte teknik şef , müdür yardımcı gibi ünvanlarda tabiki maaş artışı vardır.

-Taşralarda lojman kolaydır, genel müdürlükte zordur. Genel müdürlükte şube müdürü oldunuz mu, görev tahsisi olarak emekli olana kadar lojman hakkı kazanırsınız.

-Kreşler, misafirhaneler, tatil yerleri kurumun oldukça fazla vardır. Bu gibi yerlerde çok ucuza kalınabilir. Özellikle teknik personelin yurt dışına eğtim amaçlı gezilere katılma ihtimali vardır.

Diğer kurumlar hakkında da böyle paylaşımlar olursa çok makbule geçer. Teşekkürler :)
 
Zor bulursun hocam bu kadar detaylısını sanal alemde bile pek yok. Selçuk eem arkadaşımız bu konuda bir çalışma yaptı orda belirtilen durumlar var.Bu forumun genel havasına kalsak kamuya bile girmeyin diyecekler yani o kadar!!!! entrasan durumdalar. Kurumların genel sayfalarında bilgi talep edin kısımları ile memurlar nette forumda biraz araştırman faydalı olcaktır.
 
Çok sağolun hocam bu forumda sizde olmasanız yani durum cidden kötü :) Ayrıca kamuyu seçmemde sizin bu forumda yazdıklarınızda bir etken oldu.

Tabiki mesleki anlamda ilk tercihim Teiaş olacak fakat alternatifler içinde araştırma yapıyorum. Memurlar.net de biraz insanları yönlendirmek için sahte kişiler yalan yanlış yönlendirmeler yapılabiliyor o yüzden zaten buraya yazıyorum. Merak ettiğim kurumlar:
1. Bayındırlık ve İskan bakanlığı
2. Kamu hastaneleri Kurumu, (bu sene ilk defa alım yaptılar ve çok fazla alım yapıldı)
Bunların dışında, sizin tercih için tavsiyeniz hangi kurum olur keşke bu kurumda çalışsaydım dediğiniz bir yer var mı?
Sonuçda insanın kalan hayatını etkileyebilecek bir tercih oldu için kamuda çalışan birinin yorumları benim için çok önemli.
 
Memurlar.nette gerçek bilgiler de var fakat kendi menfaatlerini de düşünerek bazı kurumları aklınca kötüleyen kişilerde var ne yazık ki.Meslek anlamında dediğiniz gibi öncelikli tercihler teiaş ve eüaş olarak görülür.Fakat teiaşın verdiği maaş 2756 asaletten sonra ise 3000 tlye yaklaşmaktadır.Maaşı elbette çoğu özel şirketten iyidir fakat örneğin Dhmi de ilk girişteki net maaş:3100 civarlarında asaletten sonra %8 zam yapılır 3348 tl yi bulmaktadır burada maaşların yüksek olmasının nedeni ise havacılık tazminatıdır.Bu tür bazı kurumlar ayriyetten tazminat aldığı için maaşları yüksek olabilmektedir.Buna örnek bir diğer kurum son günlerde aldığı sds ücretleriyle maaşları dolgunlaşan belediyeler ve il özel idareleridir önceden bu kurumdaki maaşlar 2800-2900 civarı iken şimdi 3500 tl yi bulan belediyeler ve il özel idareleri mevcuttur bunu başka bir forumda yazdığımda bu kadar maaş artmaz diyenler olmuştu ondan dolayı kanıtlarıyla beraber veriyorum 1.)110 bin memur 680 lira zam ald - Hrriyet EKONOM 2.)buna da inanmayanlar için direkt resmi kanıt her ilin aldığı sdsler:BEM-BR-SEN Belediye Ve zel dare alanlar Birlii Sendikas burada mevcuttur.Kamu hastaneleri kurumunda maaş 2500 ü dahi bulmaz ancak döner sermaye ile maaş elbette artar doktorlar kadar olmasada döner sermayeden faydalanırlar ancak bu emekli maaşına etki etmeyeceğinden sorun olabilir Buradan kamu hastaneleri ücretine ulaşabilrisin:TKHK biz burada her açıklamamızı bir resmi kanıtla da desteklemeye çalışırız ki bursaı da memurlar.net gibi olmasın aslında bu forumda da kpss ile ilgili bir bölüm açılmasıyla da yöneticilerimizin ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum neyse fazla yazdım galiba başka sorun varsa buradan ulaşabilrisin
 
Herkesin gönlünde bir dhmi geçiyor :) ama işte açılan kadro sayısının az olması yüksek puanla kapası biraz insanın gözünü korkutuyor. Teiaş ve eüaş her ne kadar kit olsada hem mesleki açıdan hemde şartlar açısından çok iyi. Dediğiniz gibi belediyeler ve il özel idareleri artık çok iyi para veriyorlar ama siyasetin işin içine girmesi pek hoş değil.

Selçuk hocam bakanlıklar hakkında bilginiz var mı? bayındırlık, iç işleri, enerji bakanlığı gibi parası pulundan ziyade mesleki anlamda soruyorum :)

Dediğiniz çok doğru sadece kpss ve memurluk hakkında bir bölüm açılırsa çok daha güzel ve yararlı olacaktır. Çünkü forumdaki diğer kamu-kpss konuları bilgi paylaşmadan ziyade gereksiz tartışma ortamına dönmüş durumda.
Bu arada yardımlarınız içinde çok teşekkür ederim.
 
Belediyeler dediğin gibi oldukça siyasetin içine bulaşmış kadrolardır buralarda zaten siyasi olarak farklı taraftaysan yükselmenin veya tayin gibi durumların oluşması da oldukça zordur il özel idarelerinde ise belediyeye nazaran daha az siyaset oynar fakat burada da sosyal imkanlar hiç yoktur örneğinbir misafirhanesi vb. oldukça azdır zaten şu sıralarda il özel idarelerinin kaldırılması gündemdedir.Mesleki açıdan elbettte teiaş eüaş iyidir 200-300 az alırım ama gerçek mesleğimi tam manasında yaparım diyorsan bence en iyisi ancak buraları seçerken 7300 koduna çok dikkat etmeni öneririm çünkü bu kod vardiya vardır yani gece de çalışabilrisiniz anlamına gelir buna teiaş da yük tevzi de denir yani hem meslek öğrenmek hem de 08 17 çalışmak için teiaşı ama vardiyasız olanlarını öneririm yoksa yorucu olabilir ve bunu içinde ek bir ödenek almazsın ne yazık ki
Bakanlıklar 657 e tabii kurumlar olduğu için meslek öğrenme açısından pek birşey katmaz daha çok buralarda yazışma işleri yapılmaktadır ama yine de bakanlıklar arasında en iyisi de enerji bakanlığıdır meslek açısından maaş açısından pek bir farkları yoktur 399 larda yani kitlerde ise meslek öğrenmeşansı daha fazladır maaşıda biraz daha yüksektir.ama bazı açıladan da örneğin tayin durumu,lojman vb. 657 ler daha iyi denilebilir
 
Bu forumda kamuyu düşünen savunan 4-5 kişiyiz, zaten tartışılan konulara bakarsan kimin gerçekleri yazdığını anlarsın. Sende bir çok yeni mezun meslektaşın gibi kamuyu düşünmen normal. Memurlar nette yanlış yönlendiren karakterlerden de burdada var merak etme :)

Teiaş, Eüaş bunlar kit olduğu için sözleşmeli personel çalışır ama 657 kadrolu memurluk ile aynı özlük haklarına sabit, iş garantisi var. Elektrik mühendisi olduğu içinde yükselmen daha kolay vede kitlerde dil tazminatı çok farkediyor. Maaşta biraz daha fazla ama vergi dilimide sebebiyle kesintide kitlerde daha fazla oluyormuş. Kitlerde sosyal olanak çok daha fazla lakin çalışma şartları biraz daha zor.

DHMİ kitlerdeki en güzide kurum ama girmek gerçekten zor. Sonuçta bırak kamuda memurluk işçilik bile çok güzel şartlara sahip, botaş ta ki mühendisler işçi statüsünde. 500-600 lira daha fazla kazanabiliyorlar.
 
Askeri fabrikalarda kpss ile işçi kadrolu mühendis alıyor. Maaş olarak diğer devlet kurumlarından yüksektir. Dil tazminatıda vardır.
 
Anadolunun küçük bir ilinde belediyede yeni işe başlayan üniversiteden yeni mezun mühendis ortalama sosyal denge tazminatıyla 3.500 tl kazanmakta, mercedes te çalışan 6 yıllık makine mühendisi ise 3.300 tl almakta. Başka bişey demeye gerek var mı?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst