kalifiye bir mühendis nasıl olmalı?

Katılım
21 Tem 2007
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar meraba..ben mekatronik mühendisliğinde okuyorum ve fabrikaların ne tarzda ve hangi donanımlara sahip bir mühendis aradıklarını takip edebileceğim ve bu konuda bilgi alabileceğim bir site arıyorum...yani kariyer.net gibi mesela..daha çok mühendisler için olan bi site olursa çok sevinirim...şimdiden çok teşekkür ederim...
 
Bir mühendisin kıymeti her yaşta bilgisi ile tecrübesinin toplamı ile ölçülür. Fevzi Akkaya

İncelediğimiz mühendis 25 yaşında diploma almıştır. Dağarcığında birçok bilgi ile şantiyeye ayak basmıştır. Fakat bu bilgisini kullanma tecrübesine sahip bulunmuyor, heyecanlı ve ürkektir. İlk görevi kendisine teslim edilir edilmez bu bilgiler, kafasında, sıra gözetmeden birbirini itip öndekinin yerini almaya başlar, hepsi kifayetsiz, gözükür, sarıldığı mektep kitapları bile derdine çare olamaz. (Aslında bu bilgilerini kullanma tecrübesine henüz sahip değil.)

İlk günlerin heyacanı geçtikten sonra, yavaş yavaş bilgisini kullanma tecrübesini edinmeye başlar. 8 ile 10 senelik bir devreden sonra, 35 yaşlarında, tecrübe eğrisi, bilgi eğrisi ile çakışır, mühendis artık bilgisini kullanma tecrübesini edinmiştir. Artık bir inşaat nosyonuna sahip olmuştur.

Bu devre yürür geçer, mühendis mektep kitaplarından gayri kitaplar edinmeye ve kütüphanesini teşkil etmeye başlar. Tecrübesi arttıkça, kafasında bilgileri tasnifli olarak yerleşir, bunlara yenileri eklenir ve mühendisin bilgi dağarcığı 65 yaş civarına kadar artmakta devam eder...(Nokta. devam edelim :)

65 yaşına gelen mühendis, o zamana kadar edindiği tecrübe ve bilgiye sahiptir, ama yenilerini edinme kabiliyeti artık kalmamıştır.
Yaşı ilerledikçe hafızası da gerilemeye başlar, 70'e kadar kendini idare eder, 75'de artık eskimiştir, ama kendisi farkında değildir. 75'den sonra ise hafızası süratle gerilemeye başlar, yenilerinden eskilere doğru gerek bilgi gerekse tecrübe dağarcığı hızlanarak boşalır. Boşaldıkça mühendis eski günlerin tatlı hikayelerini anlatmakla yetinir, taki Emrihak vakti olup nalları dike...(takriben yaş 80 !)
Eğer bu mühendis devlet memuru ve 65 yaşında emekli olmuş ve köşeye çekilmiş ise, pek hikaye anlatmaya vakti kalmaz, çoğu zaman fakir, iki sene içinde toparlanır gider...

25 - 35 yaş arası : Tecrübesizlik Devresi

Bu devrede mühendis hatalar yapacaktır. Bu hataların bir kısmı zarasızca bertaraf edilirse de bir kısmı direkt veya endirekt zararlara sebeb olur. (işinden dolayı şantiyeyi yekun bir gün geciktirse, bir günlük şantiye masrafı = Endirekt zarar)
Zaman ileledikçe hata oranı azalır, fakat yaptığı hatalar ilk günkülerden ağır olur. Bunun sebebi kendisine duymaya başladığı emniyettir, halbuki daha kafi miktarda hata işlememiştir.

Böylece mühendis devre sonuna erişir, dağarcığında yetişiri kadar (hata/zarar) derslerinden oluşan bir tecrübe birikimi vardır, artık bilgilerini emniyetle kullanacak tecrübeye sahip olmuştur.

Not : Herşey bir bedel karşılığı elde edilir. Bu devredeki zarar yekünü mühendisin tecrübe edinmesi için önenen bedeli teşkil eder. (Küçücük bir fark : bedel mühendisin cebi yerine şantiye kasasından karşılanır. (Vakti ile bizler için de karşılandığı gibi.))

45 - 65 yaş arası : En verimli devre

Birinci devreden çıkan mühendisin bilgi ve tecrübe eğrileri yükselmeye devam eder ve nihayet 45~65 yaşları arasında en verimli devresine ulaşır.
Ama zannedilmesin ki hiç hata yapmaz, o da beni beşere özgü hataları yapabilir. Fakat bu hatalar, asgari düzeydedir ve büyük zararlar doğurmayacak niteliktedir. (İşin garibi, bir hata işlerler, arkasından aynı hatayı bir daha işlerler.)

Bu devreye ulaşmış olan mühendis, dizayn yapabilir, projeleri kritik edebilir, alternatifler düzenleyebilir, inşa metodları tespit edebilir düzeye erişmiştir.
Rahatça şantiye ve teknik büro şeflikleri yapabilir, şirket hatta şirketler yönetebilir.

65 - 75 yaş arası ve sonrası

65'e ulaşan mühendisin bilgi ve tecrübesi doruğa ulaşmıştır. Ama bu yaştan sonra heyacanı azalır,
evvelce sefa görünenler yavaş yavaş cefa rengine boyanmaktadır.
Mühendis 70'e kadar idare eder, 75'den sonra ise koyuverir. (75'den sonrası için söz yok!)

Mühendis yavaş yavaş faal hayattan çekilmeye başlar, yeni bilgi ve tecrübe edinmez, fakat dağarcığında kıymetli bir hayat tecrübesi birikmiştir. Danışmanlık, yönetim kurulu üyelikleri için (fakat ancak ve en çok 75'e kadar) biçilmiş kaftandır.

İncelemede prototip mühendis olarak 25 yaşında diploma alıp 80'e kadar yaşayan bir mühendis seçildi.

Prototipin dışındaki bazı mühendislerde, tecrübe eğrisi az veye çok yükselirse de, bilgi eğrisi, start noktası olan diploma tarihinden sonra, mektep bilgi seviyesinin altına düşmeye başlar. Zamanla bilgi ile alakalarını keserler. Bunlar kendilerine 'Metremikap Mühendisi' derler, hemen hemen yalnız tecrübeleri ile iş görürler, okumuş formene eşittirler. Halbuki : Bir mühendisin kıymeti, her yaşta, bilgisi ile tecrübesinin toplamı ile ölçülür.

Mühendisler şaraba benzerler, eskidikçe kıymetlenirler derler. Doğrudur ama grafikleri prototipe benzeyenler için ve 70 yaşına kadar geçerli olmak üzere...
Metre mikap mühendislerine gelince, bunlar hava almışlardır ve sirkeye dönüşmüşlerdir.

İyi bir projeci için min devre 35 yaş sonrası, iyi bir büro şefi için min. devre 45 yaş sonrasıdır.

Bir mühendis 25 - 35 yaş arasındaki tecrübe devresini şantiyede geçirmeden hele ilk günden büro mühendisliğine karar verirse, bilmelidir ki ebediyen eksik kalır, şantiyeye hitab eden projeler yapamaz, statikerlikten öteye geçemez.

Not : Burada sözü edilen bilgiden kasıt, şüphesiz bütün kütüphaneyi nokta virgül kafada emre amade bulundurmak değildir. Nokta virgül hariç, mektepte veya mektep sonrası edinilen klasik ve teknik bilgilerin işe yarar veya günlük işte kullanılır halde tutulması, derinleşmek istenilen mevzularda başvurulacak literatürün bilinmesidir.

Yukarıdaki metnin tamamı Fevzi Akkaya'nın "Şantiye El Kitabı" adlı eserinden alınmıştır.
 
Ya cok guzelmis gercekten meslege yeni basladim sayirlir aslinda sayiliri fazla . Ac kurtlar gibiyim herseye atliyorum yazinin ilk etabinda kendimi goruyorum . Proje sefimiz ki kendisi tamamen sozluk gibi sikisinca ara tek kelimeyle bitirsin isi ve ne yazikki sanirim jubilemi kacirirsam benimde dusecegim durum bir mimar abimiz 70 yas civarlarinda kelime biraz agir olacak ama bunamis (hepimizin sonu gibi) hic bir kara veremiyor surekli bizi yaniltiyor . Cok kotu ama iscilere bile dalga konusu oluyor surekli sizlanip eski gunlerini anlatiyor . Bir dostundan hayat hikayesini dinledim adam yaptigi isler inanilir gibi degil .
Zamanin da jubile yapmali arkadaslar Hepinize saygilar
 
fullpower çok yazmışsn ama pek birşey anlamadım anladıklarımada katılmıyorum.

yaş ilerledikçe beyinde durma bile olmaz..sen gerilemeden bahsetmişsin

iyi bir mühendis bilgiye aç bir mühendistir.elindekileri herkesten daha güzel kullanmakta iyi mühendsin özelliklerindendir. ;)
 
bölümü ile alakalı herşeyden anlayacak aynı zaman 1 veya birkaç dalda uzman olacak
 
bölümü ile alakalı herşeyden anlayacak aynı zaman 1 veya birkaç dalda uzman olacak

Aslında özü bu değil mühendis olmanın, herşeyi bilmesi ve başka birkaç dalda uzman olması!!! İyi bir mühendis, ihtiyacı olduğu bilgiye en kısa sürede ulaşabilen ve çözüm önerisi getirebilendir. Gelişmiş ülkelerin endüstrilerindeki mühendisler, sadece bütünün bir parçasını çok iyi bilmek ve ilgili konuda detay düşünmekle yükümlüdürler. Bizde sekreter gibi mühendis arıyoruz,her işten anlayan insanlar kümesi. Benim fikrimdi size saygı duyuyorum.
 
sayin fevzi akkaya yanlis hatirlamiyorsam elektronik muhendisi degildi, galiba insaat muhendisi(yada makina) idi.

dolayisi ile santiyede yatip kalkmasi dogal.

Iyi bir elektronik/kontrol muhendisinin ayni kriterlerle olculmesi yanlis olur.

(hem fevzi akkaya'ya cok guvenmeyin, herseyi dogru yapmis olsaydi, kurdugu STFA imparatorlugu, yerine sectigi adamlar tarafindan yagma edilip batmazdi!)

kaldiki bizdeki gibi muhendisin enflasyonun oldugu yerlerde en iyi muhendis bile olsan degerin olmaz cunku herhangi bir anda senin yaptigini dortde bir besde bir fiyatina yapacak birileri vardir. Ayrica sirketler arastirma vb islere yatirim yapmayi aptallik saydiklarindan cok iyi muhendisde olsaniz bilgi ve becerinizi artiracak imkanlar bulamaz ancak ingilizce bilen mahir teknisyen olursunuz. (maalesef) Etrafiniza bakiniz, Ciddi bir endustriyel tesis kurulacagi zaman kontrol cihazlari vb yurtdisindan geldigi gibi tecrubesi var diyerek muhendislerde disardan getirilir. Cunku yatirimci TRde iyi muhendis oladuguna/ olabilecegine inanmaz. Bu maalesef bu cografyada 300 senedir boyledir.
Onun icin II Mahmud askeri reformlar yapinca Prusya ve Fransada adam getirir, Biz kanun yazacagimiz zaman Fransiz/Italyan/Isvicreden alinti yapariz. Birinci dunya savasinda butun ordumuzu kurmaylari Almanlardi mesela.

ornek: Turkiye endustriyel makinalarin yapiminda 25-30 milyar dolarlik imalat/ihracaat yapiyor bir tane dunya markasi olabilmis bir kontrol cihazi ureticisi biliyormusunuz? Daha gecen gun vinc kumandalarinin bile yapilamadigindan konusuluyordu bir forumda.

Yani yatirimci/sermayedar/Yoneticiler eger yerli muhendislik hizmetlerini yaratmaya/uretmeye gonullu degilse iyi bir muhendis olmaninda imkani olmaz. (iyi derken dunya standardlarinda demek istiyorum tabiiki, yoksa koyunun olmadigi yerde keciye ...)
 
Son düzenleme:
Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil. Ben Sweetlan ın dediği gibi, bir mühendis sürekli kendini geliştirmelidir. İşi Düzgün Yapmak gereklidir, yapılan iş 4 4 lük olmalıdır, planlı ve projeli olmalı. Önemli bir ayrıntı: bu iş adam yönetme işidir. Benim izlenimlerime ve kendi fikrime göre işletmeler bir mühendisten çok bir takım lideri arayışında.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,872
Mesajlar
913,217
Kullanıcılar
449,461
Son üye
evenzhou

Yeni konular

Geri
Üst