Kaç KVA'lık Bir Jeneratöre İhtiyacımız Var?

Bir hesaplama yapılrken elindeki verilerin(dataların )sağlam olmalıki o hesaplamaların sonucunda çıkan değere güvenebilesin.Verileri tam ve doğru vermezsen hiç kimseden cevap alamazsın.
Klimanın çektiği akımı bilmiyorsun? 18000BTU bir ton klima var piyasada.Ölç bu değeri bize bildir diyorum ölçü aletin yoksa marka modelinden bak öğren yetkili servisi ara diyorum o da yok !
Çektiği nominal akımı bilmiyoruz demeraj akımını nasıl hayal edelim direk gücünün 2 katını alıp yuvarlak bir hesapta yaptım sana. Ama bize değerleri veremiyorsun.
Jeneratör devreye girdiğinde kaç tane klima devreye girme ihtimali var otel falan mı burası hani max % 80 doluluk olabilir dersin ona göre hesap yaparsın ona da cevap vermedin?
Hadi tüm verileri aldın bir hesap yaptık diyelim jeneratörün marka modeline göre ilk adım yükü değişir kalite jeneratörlerde bu % 60 iken diğerlerinde % 25’e kadar düşebilir. Elindeki jeneratörün adım yükü ne yada almayı düşündüğümüz jeneratörün markası ne bilelim ki ona göre jeneratör seçimi yapalım.
Sen şimdi bu kadar mantıksızlık içinde mantık aramaya kalkıyorsun bilmem anlatabildim mi? Klasik memur olup olmamak senin tercihin !
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
sayın scorpion eyes üstadım kızma bana. hafta sonu oldugu için bu bilgilere şuan erişemiyorum erişince zaten bende mümkün oldugunca gerçege en yakın degeri etmeye çalışacagım. yanlız bu yazdıgınz cevapta aklıma bişey takıldıbu jeneratörlerin ilk adım yükünden bahsetmişsiniz. bu ne demek az birşey açıklayabilirmisiniz. eger ilk adım yükü jeneratörün ilk kalkış anında kaldırabilicegi yük ise ozaman benim çıkan sonuçların 4 katı kadar bi eneratör seçmem gerekir bilmem yanılıyormuyum teşekküler
 
sayın scorpion eyes üstadım kızma bana. hafta sonu oldugu için bu bilgilere şuan erişemiyorum erişince zaten bende mümkün oldugunca gerçege en yakın degeri etmeye çalışacagım. yanlız bu yazdıgınz cevapta aklıma bişey takıldıbu jeneratörlerin ilk adım yükünden bahsetmişsiniz. bu ne demek az birşey açıklayabilirmisiniz. eger ilk adım yükü jeneratörün ilk kalkış anında kaldırabilicegi yük ise ozaman benim çıkan sonuçların 4 katı kadar bi eneratör seçmem gerekir bilmem yanılıyormuyum teşekküler

Bende size onu izah etmeye çalışıyorum. Evet jeneratörlerde adım yükü devreye girdiği anda üzerine alabileceği yük miktarıdır. Bu yüzden demeraj akımlarından doğan güç start güç jeneratör gücünü belirlemede en büyük fonksiyondur. Çoğu meslektaşımız sadece nominal güce bakıp karar verir. Daha geçen hafta benzer sorunla bir arkadaşımın başı derde girdi soğuk hava deposunda büyük güçlü motorlara projede ve keşfinde yol verme koymamış jeneratör direk kendini korumaya alıyordu. Motorlara softstarter koydular sorunları çözüldü. Bu nedenle jeneratör üretici firmasının yetkili servisinden bilgi almak gerekir. Sadece stand-by, prime ve continuous güç belirlemekle ile bu iş bitmiyor.
- Standby Güç: Değişken yük altında sınırlı sürede çalışma gücüdür. Ortalama % 70 yük değerinde yılda toplam 200 saat çalışabilir. Şebeke enerjisi kesintilerinde yedek güç olarak kullanılır. Aşırı yüklenemez.
- Prime Güç: Değişken yük altında sürekli çalışma gücüdür. Ortalama yük değeri % 70 olmalıdır. 12 saatte 1 saat aşırı yüklenebilir.
- Continuous Güç: Sabit yük altında sürekli çalışma gücüdür. Ortalama yük değeri % 100 olabilir. Aşırı yüklenemez.
 
ya scorpion eyes bir pens metre bulup binaya gelen ana hatta fazlardan akımı ölçtüm faz başına ortalama 330 amper olarak ölçtüm. bir klimada yaptıgım ölçümde ise ampermetredeki değer 7,5 ile 9 amper arasında sürekli degiişiyordu. burada yine 2 sorum olacak 1.SORU: klima akımını ölçmeye çalışırken multimetredeki değer neden sirekli oynuyordu. 2.SORU: şimdi binada konpanzasyon bataryaları var yani konpanzasyon yapılıyor. bu demek oluyorki faz farkı istenilen aralıgın dışında degil. burada ben cosq degerini ölçerek nasıl bulabilirim. ampermetre ölçtügüm değer ile 380 nin çarpımı bana toplam güç S'i verir yanılıyormuyum?
 
1.soru'nun cevabı klimanın çalışmasıyla ilgilidir,klima iç ünite fan'ı devreye girip çıkıyordur veya hızı değişiyordur v.s. nedenler olabilir. Eşdeğer güçte diğer klima üzerinde ölçüm yapıp mukayese edebilirsin. 1 adet kliman 3 fazlı ise S=1,732x380x9=5,923kVA (akımı ölçtüğün andaki fazlar arası gerilimin 380V olduğu kabulüyle). Burda da klima devreye girdiği anda çektiği demeraj akımı belirlenmeli. 2.soru'nun cevabı pensampermetre ile ölçtüğün ana hat akımı ise yani kompanzasyon güç kablolarının bağlandığı yerin şebeke tarafı gerisinde ana şalterden ölçüm aldıysan ve röle üzerinde cosfi değerin 1'e yakınsa 0,99 gibi ise o zaman cosfi=1 kabulü ile S=P 'dir. Yani P=S=1,732x380x330=217,199kVA=217,199kW 'dır. (akımı ölçtüğün andaki fazlar arası gerilimin 380V olduğu kabulüyle)Reaktif enerjiyi,cosfi değerini veren,demeraj akımını gösteren ölçü aletleri var bu özellikte ölçü aletiyle yapılacak ölçüm en sağlıklı sonucu verecektir. Demeraj akımını belirlemek önemlidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst