invertör ilemi motoru sürmek daha iyi yoksa kumanda elemanları ilemi( Motor Kalkış )

deadlylost

Üye
Katılım
4 Şub 2009
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
32
invertör ilemi motoru sürmek daha iyi yoksa kumanda elemanları ilemi( Motor Kalkış )?

Arkadaslar Son zamanlarda tüm makinalarda invertör kullanılıyor yani öle yıldız üçgen devreleri artık sadece hidroforlarda yada ufak tefek makinalarda. kullanılıyor. sizce en garantili uzun kullanılabilir olan hangi yol
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
invertör motor hız kontrolü için kullanılır motor kalkışı için soft starter kullanılır doğru bir tespit yapmışsın artık motor kalkışında soft starer daha ucuza geliyor ve uygulaması daha kolay olduğu için genelde tercih ediliyor ama motor ömrü ile ilgili pek bir katkı sağlamıyor invertör ise motor yavaş çalıştırılacaksa ve soğutma fanı ayrı değilse genelde motor yanmaları ile sonuçlanıyor umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Arkadaşım bu kullanım alanlarına göre değişir. 7.5 kw üzeri motorlarda yani yıldız üçgen olması gerekli olan yerlerde şahsım adına invertör tavsiye ederim kesinlikle. makinalara gelince genelde hız kontrolü, dur - kalk rampa ayarı, tork ayarı ve çevre birimlerle haberleşme olanağı rahat olduğundan invertör kullanılır. invertör ile kontaktörleri karşılaştıracak olursak motor kumandalarında Mercedes ile hacı murat gibi olur bana göre...
 
ınvertor ıle calısan sıstemlerde yarı yarıya elektrık faturası azalır
 
Motor hız kontrol cihazlarının kullanılmasında ki en büyük avantaj, motorun devrinin ayarlanabiliyor olmasıdır. Yumuşak kalkış ve duruşlarla da yüksek demeraj akımlarının önüne geçilerek enerji tasarrufu sağlaması ki, bu tasarrufu normal devirlerde ve yüklenmelerde de yapmaktadır. Diğer bir avantajı sağlamlığı ve fonksiyonelliğidir.

Neden hız kontrolü gereklidir?
1. Azalan Bakım giderleri: D.O.L. (Direct OnLine) yolverme ile karşılaştırıldığında mekanik ve elektriksel yüklenmeler minimuma iner, bakım gerekliliği azalır.
2. Üretim artışı: Gerektiğinde, hızı nominal hızın üzerine çıkararak üretim artışına olanak sağlar.
3. Enerji tasarrufu: Pompa & Fan gibi birçok uygulamada prosesin ihtiyacını sağlayan düşük hızlarda büyük miktarda enerji tasarrufu yapılabilmesini sağlar.
4. Kalite artışı: Optimum proses kontrolü ile ürün kalitesi artar.

Motor hız kontrol cihazları, içindeki yarı iletkenden dolayı, inverter ya da frekans konvertörü olarak da adlandırılır. Asıl amacı adından da anlaşılabileceği gibi motorun hızını kontrol etmektir. Ancak günümüzde sadece motorun hızını kontrol etmek yetmemekte ve endüstrinin birçok alanında tork kontrolü, verimlilik gibi amaçlarla da kullanılabilmektedir.
Hız kontrol cihazları frekans ve gerilim (V/F) eğrisi kullanması dolayısıyla, motorun frekansı ve geriliminin orantılı olarak değiştirilmesiyle daha hassas ya da daha zorlu uygulamalarda yüksek verimlilik sağlar. Teknolojinin bu cihazlar üzerindeki yansıması ise son dönemdeki rekabetin de etkisiyle şu şekilde olmuştur;
Kapalı ve açık çevrim PID uygulamalarında, moment kontrolü, vinç ve asansör uygulamalarında, hassas basınç ve sıcaklık ayarı yapabilen pompa ve fan motorlarında, yürüyen merdivenlerde, klima santrallerinde, binalara ve bina otomasyonlarına özel HVAC uygulamalarında, açma - sarma uygulamalarında ve daha birçok alanda iş yapabilen, bu alana özel cihazlar üretilmiştir. Giderek globalleşen dünyamızda önem sırasında zirveye çıkmış olan enerji tasarrufuna yönelik birçok çözümler geliştirilmiş ve bunların içinde motor hız kontrol cihazları ilk sıralarda yer almaktadır. Gerektiği kadar hız ve/veya güçte dönen motorlar zaten ister istemez gereksiz enerji tüketimini engellemektedir. Bunun yanı sıra hız kontrol cihazının da içindeki yarı iletkenden (IGBT) dolayı enerji tasarrufu söz konusu olmaktadır.
 
arkadaşlar;
atladığınız bir konu soft starter veya invertörler elektrik şebekesine harmonik yolluyor. kullanımında bu konunun dikkate alınması gerekiyor.
 
invertör ilemi motoru sürmek daha iyi yoksa kumanda elemanları ilemi( Motor Kalkış )?

Arkadaslar Son zamanlarda tüm makinalarda invertör kullanılıyor yani öle yıldız üçgen devreleri artık sadece hidroforlarda yada ufak tefek makinalarda. kullanılıyor. sizce en garantili uzun kullanılabilir olan hangi yol

böyle soruya mantıkı cevap çıkmaz her işişn cihazı ayrıdır!!!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,335
Mesajlar
916,791
Kullanıcılar
450,178
Son üye
Esat YILDIZ

Yeni konular

Geri
Üst