Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

Sayın Şef bende evimde rüzgar enerjisi kullanmak istiyorum ve evdeki hidraforla(1.5 kw) derin su kuyusu pompasına(1.5kw) bağlama istedim ayrıca birde katı yakıt kazanım var bunun pompası(125w) ve fanı(100w) için düşünüyorum sizce nasıl bir motor olmalı siz üretim yapıyor musunuz özelden bana fiyat çıkara bilmeniz mümkün mü acaba
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
bende bir daireye yetecek kadar elektrik üretmek istiyorum buzdolabı çamaşır makinesı bilgisayar televizyon filan çalıştırsa yeter
kanatları filan yaparım alternatörden hiç anlamam eve yetmesi için kaç kw almam lazım ve gerekli parçalar nelerdir voltaj dengeleyici
birde devir nasıl ayarlanacak rüzgar hafif estiğinde dönme yavaş olacak gerilim düşük olacak bunu sabit tutan alet lazım yükselticimi kullamak lazım yoksa akü şarj yöntemimi yapmakmı lazım 12 v yi 220 ye çeviren akım çeviricimi almak lazım bilgilendirirseniz sevinirim
 
Arkadaslar anlayamadigim birsey var.. Simdi ben oto sarj alternatorunu buldum. Actim..

Sargilarini falan halledecegim. sn. SEF hocamin dedigi gibi mil deki sargi ve demirlerden kurtulup muknatis yerlestirecegim. Merak ettigim su:

Fircalarin basacagi bakir levhalarin baglantisi nereye olacak? orjinal halinde bu levhalar mil deki sargilara bagli...

Sarim ve baglantilarla ilgili bilgisi olan bir arkadas detayli acik ve net bir aciklama yapabilirmi?

1zzkzkz.jpg
 
Sayın yawuz58.
Bir daireye yetecek kadar elektrik üretmek istiyorum demişsiniz de bu iş bayağı büyük bir iş tir.
Benim yaptığım 1000 w.lık türbinle bile bir evin ancak aydınlatma, tv. ve buzdolabını zor karşılıyoruz. O da sürekli rüzgar olan bir bölgede olmasına rağmen. Rüzgar türbininden alınacak güç sürekli olmayacağı için çok sayıda akü grubu gerekli olacaktır. Ayrıca en az 4000 veya 5000 w.lık inverter ister. Bu iş size yaklaşık 15-20 bin liraya mal olur. Hala yapmayı düşünüyorsanız 3 kw.lık alternatör lazım.
 
Sayın Ahmet_gr.
Şayet alternatörün bobinleri sağlamsa hiç dokunmayın. O sargılar işimizi görür.

Rotorda bulunan üçgen demirleri ve içinde bulunan bobini hiç kullanmayacağız. Hidrolik pres kullanarak, bahsettiğim orta kısmı milden ayıracağız. Milde bulunan bileziklere de ihtiyacımız olmayacak. Sadece mil sağlam ise onu kullanırız. 4 cm. kalınlığında yumuşak demiri torna ettireceğiz. Bu demirin çapını ise şöyle hesaplayacağız.

Bobinlerin sarılı olduğu statorun iç çapını kumpasla ölçüyoruz. Diyelim ki 90 mm. geldi. Kullanacağımız mıknatıs kalınlığı da 10 mm. olsun. Karşılıklı 2 mıknatıs kalınlığı 20 mm. eder. 3 mm. de toplam boşluk bırakırsak 23 mm. oldu. 90 - 23 = 67 mm. olur.
Rotorda kullanacağımız demir silindirin çapı 67 mm. kalınlığı ise 40 mm. olacak. Bu demiri mile geçirdikten sonra tornada bu ölçülere indiriyoruz. 12 tane 40x20x10 mm. ölçüsündeki mıknatısları yanyana N S N S sıralamasıyla demire kuvvetli bir yapıştırıcı ile yapıştırıyoruz.

Bu mıknatıslı demiri stator içine sokarken dikkatli olun, parmağınıza zarar verebilirsiniz.

Peki, önceki bobini, rotoru ve bilezikleri neden iptal ettik ?

Bu alternatör önceki haliyle rotordaki mıknatıslanmayı kendi ürettiği elektrikten alıyordu. Fırça-bilezik sistemi onun için gerekliydi. Ama modifiye edince mıknatıslanma olayını sabit mıknatıslarla yaptığımız için bunlara gerek kalmıyor.

Kolay gelsin.
 
Sn.ahmet_gr

rotorda bulunan sargıları iptal edip yerine sabit mıknatıs koyacaksanız bu bakır fırçaların biryere bağlanmasına gerek kalmıyor. stator yapısı 3~ asenkron motordaki gibidir.

genelde bir evin günlük ortalama enerji tüketimi (en güzel aylık faturadaki tüketiminize bakmanızdır) 3-5kwh düzeyindedir

bu yaklaşık olarak 8 saatlik dilimler şeklinde 3 peryotta kullanım farklılıkları gösterir.

yani tüketim çoğunlukla 16 saat te gerçekleşir.

buna istinaden sizin enerji üretebilecek 24 saatiniz var kabaca bir hesap yaparsak

5kwh tüketiminiz olsa 1 saatte üretmeniz gereken 200 wh gibi bişiydir. tabi sürekli bir kaynak mevcut olmadığı için (rüzgar sürekli olmayabilir) alternatör gücünüzü daha yüksek tutmanızda fayda var. fakat gene de bu gücün 1kw ı geçmesinin gerekmediğini düşünüyorum. zira siz 10kw lık alternatör kullanıyor olsanız da sonuçta bu enerjiyi aküye depolamanız gerekeceği için aküler bu kadar süre içinde şarj olmaya elverişli değillerdir.

geri kalan kısımda invertor seçimi yaparken de gün içinde tepe yüklenmeyi göz önüne alarak seçim yapmak daha mantıklı olacaktır.

akü ya da gerekli akülere gelince 12v 105ah lik bir akü %100 şarj tutma verimi ile (giderek düşecektir) 1260wh=1,26kwh enerji depolayabilir.

tabi ek cihazlarla daha verimli bir sistem yapılabilinir. mesela rüzgar türbini yeterli hıza çıkartmadı fakat döndürüyor yani alternatör çıkış gerilimi düşük bununla az da olsa mevcut enerjiyi genede depolamak için step up, gereğinden yüksek hızlara çıkıpta gerilim artışlarında da step down çeviricileri otomatik olarak kullanabilecek bir şarj ünitesi de daha verimli sonuçlar verecektir.
 
Sayın yawuz58.
Bir daireye yetecek kadar elektrik üretmek istiyorum demişsiniz de bu iş bayağı büyük bir iş tir.
Benim yaptığım 1000 w.lık türbinle bile bir evin ancak aydınlatma, tv. ve buzdolabını zor karşılıyoruz. O da sürekli rüzgar olan bir bölgede olmasına rağmen. Rüzgar türbininden alınacak güç sürekli olmayacağı için çok sayıda akü grubu gerekli olacaktır. Ayrıca en az 4000 veya 5000 w.lık inverter ister. Bu iş size yaklaşık 15-20 bin liraya mal olur. Hala yapmayı düşünüyorsanız 3 kw.lık alternatör lazım.
sayın şef im yorumunuz için teşekkür ederim 15 20 bin liraya zaten hazırı satılıyor hiç uğraşmam artı benim ömrüm boyunca belki 20 bin liralık elektrik kullanamam o zaman sizin yaptığınız gibi birşey yapayım aslında benim uğraşmam rüzgardan ve
ayrı bir enerjiden faydalanmak bu noktada akü ye ihtiyacım olmaz fazla olmadı bir tane jeneratör alırım onun motorunu sökerim
onla denerim sizinki gibi bir şey yaparsam bana hangi parçalar lazım olur alternatör akü kanat vs gibi tam yazarsanız çok sevinirim
 
d4d9s.jpg20131104_181803[1].jpg

resim 1 bildiğimiz flanş tipi endüklemeden en iyi verim alabilmek için 2. resimdeki tarzda papatya tipi düşünüyorum takıdığım sormak istediğim şey stator çubuk adtini kaç yapayım 48 yada 54 gibi vede mıknatıs adeti ne olmalı sizce

tavsiyelerinizi bekliyorum
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,350
Mesajlar
916,919
Kullanıcılar
450,203
Son üye
recepttt

Yeni konular

Geri
Üst