Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

Sayın Jorell.
Her ne kadar darılıp, gücensem de bu foruma girmeden yapamıyorum. İsterseniz buna nadasa bırakmak diyelim.
Size gönderdiğim motoru hatırlayamıyorum. Çünkü o kadar çok üniversiteliye yardımcı oldum ki, her birini hatırlamak mümkün değil.
2 adet köprü diyot alın, köprü diyotların AC yazan ayağına ve tam karşı köşesine denk gelen ayağa kabloları tek tek bağlayın. Yani toplamda 4 tane AC. ayağı olmuş oluyor. Köprü diyotların artılarını birleştirin, çıkış alın. Aynı şekilde eksilerini birleştirip, çıkış alın. Bu artı ve eksilere led bağladığınız zaman yanacaktır.
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayın Jorell.Her ne kadar darılıp, gücensem de bu foruma girmeden yapamıyorum. İsterseniz buna nadasa bırakmak diyelim.Size gönderdiğim motoru hatırlayamıyorum. Çünkü o kadar çok üniversiteliye yardımcı oldum ki, her birini hatırlamak mümkün değil.2 adet köprü diyot alın, köprü diyotların AC yazan ayağına ve tam karşı köşesine denk gelen ayağa kabloları tek tek bağlayın. Yani toplamda 4 tane AC. ayağı olmuş oluyor. Köprü diyotların artılarını birleştirin, çıkış alın. Aynı şekilde eksilerini birleştirip, çıkış alın. Bu artı ve eksilere led bağladığınız zaman yanacaktır.
sayın şef ne oldu da gücendiniz...Sizin gibi değerli hoca ve ustalarımıza buradaki acemi arkadaşlarımızın- yani benim gibi- ihtiyacı var..bizi sizsiz bıraklamayın..saygılar...
 
Sayın ŞEF çok şükür ki sonunda LED'i yakabildim pervanemle. :) Sanırım hatam şeymiş, kabloları bağlarken yeterli temas kurduramamam. Bu sefer daha sağlam doladım, hareket etmesini engelleyecek şekilde kabloların. Bu sefer yandığını gördüm ya tamamdır. :) Ancak üzücü bir haber vermem gerekirse, pervanem rüzgarın şiddeti karşısında vidalanan yerinden çatladı.

Sizce pervaneyi neyden yapmalıyım? Boyutları ne olmalı? Rüzgar gerçekten çok güçlü öyle söyliyim. Bazen beni bile hafif iteliyor yani. :)
 
Led yakmanıza çok sevindim, lakin kanat kırılmasına bir o kadar üzüldüm. Size gönderdiğim kanadı PVC borudan yapmıştım. Nalburdan aynı borudan alıp yapabilirseniz olur. Bir de kanatların bağlandığı demir flanşa 3 tane 20 cm. uzunluğunda demir lama kaynak yaptırın. Kanatları bu lama üzerine vidalarsanız bir daha kırılmazlar. Lama, 5x20' lik lama olur. Yani kalınlığı 5 mm. genişliği 20 mm. olandan.

Kanat yapmak için yeterli alet edevat yok, yapamam derseniz gene kargo ücretini karşılarsanız size daha hafif daha dayanıklı alüminyum kanat gönderebilirim.
 
Tamam sayın ŞEF biraz uğraşayım kendim yapmaya, biraz emek harcamak istiyorum.

Bir sorum daha olacak. İlk iletimden sonraydı sanırım bana şey demiştiniz, "önce bir iki led yakayım diye gelirler sonra evdeki eşyaları çalıştırmak için uğraşırlar" gibi bir cümle. Ben de demiştim ki, "yok benim öyle amaçlarım isteklerim yok, led ampül falan yaksam yeter zaten yeterli rüzgarım da yok" :)

Cümlemle çelişeceğim, hem artık yeterli hatta fazlaca rüzgarım var, hem de ufak tefek de olsa bazı aletleri çalıştırmak isterim. Daha büyük sonuçlar elde etmek isterim bu işten. Ancak ne yapılması gerekiyor ? Enerji yükseltici gibi bir şey olsa gerek teknik adını bilmiyorum.
 
Enerji yükselteci diye birşey yok sn.Jorell.
Yapmanız gereken, daha büyük bir alternatör veya dc. motor bulup, daha büyük kanatlı bir türbin yapmak olacaktır. Şunu unutmayın ki en kötü alternatör en iyi dc. motordan daha verimli olur. 250-300 devirde şarja başlayan, 12 v. 3-5 amper üretim yapan bir alternatör ile 40 Ah bir aküyü şarj edip, kendi odanızda veya evin bir kısım lambalarını yakabilirsiniz.
Tabii türbin ile akü arasına bir de şarj kontrol cihazı gerekecektir.
 
Biraz araştırayım o zaman ben bana ödev olsun :)
 
Tekrar merhabalar. Şans eseri bu sabah apartmanın önüne atılmış bir vantilatör gördü babam. İndim hemen aldım kurcaladım söktüm şu an elimde sadece motor ve pervanesi var. İşime yarayacağını düşünüyorum, resimlerini çektim, bu motoru nasıl kullanabilirim 4 adet kablo var. Resimleri bağlantı olarak vereyim, inceleyip yardım ederseniz sevinirim çok. Bu bana bayram hediyesi gibi oldu :)

Bi ihtimal, bozulmuş da olabilir tabi bi şey diyemem ama en kötü pervanesini kullanabilirim. Teselli ikramiyesi gibi :)

2013-08-08 15.15.28.jpg2013-08-08 15.15.44.jpg
 
jorell arkadaşım şimdi her motor elektrik üretmez rotorunda manyetik alan oluşması lazım ki vantilatör motorunda da bir uyartım akımı ya da mıknatıs olduğunu hiç sanmıyorum bozulup bozulmadığını ise koklayın yanık kokusu varsa bozulmuştur veya bir multimetre yardımıyla dirençleri ölçerek kesin sonuca ulaşabilirsiniz.
 
abilerim hayırlı akşamlar bnde bu işe merak salmıştım şef ustam yardımcı oluyodu anck kendine ulaşamaz oldum 24 oyuklu bir motor rotoru vr buna sargı yapıcam 1mm lik telle kaç tur sarmalıyım birde 6 uç olucak artı eksiyi nasıl bulucam onları nasıl baglamalıyım
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,839
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst