Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

Sayın.ŞEF'im yaptığınız sistem sıradan bir sistem değil de,sanki çok büyük bir rüzgar türbini üreticisi olan büyük bir şirketin projesine göre yapılmış orijinal bir sistem kalitesinde görünüyor,onun için yapılan övgüleri de bence fazlayısıyla hak ediyor.

Sn.saftilki'nin 3 fazlı köprü diyotlu bu sorusunu,soruyu başka bir açıdan ele alıp (Kayıplar,çıkıştaki akım şiddetinin oranı,soğutma,fazların tek tek,birbirinden bağımsız olarak doğrultulması,vb.) 3 fazı da birbirinden ayrı ayrı ele alıp,köprü diyotlardaki akım çıkışı yönünden değerlendirip,soruyu o şekliyle yanıtlamış oldum,kusura bakmayın.3 fazın normalde 6 adet diyotla yapılan,tam dalgalı doğrultmasında(Araçlardaki şarj dinamolarında olduğu gibi),akım çıkış değeri için kesinlikle çıkıştaki akım şiddeti (Rüzgar hızıyla devir de arttığında akım şiddeti de doğru orantıda artacağı göz önüne alınarak) ölçülüp ayrı olarak bunu değerlendirmek gereklidir.3 adet köprü diyodu videoda görünce,sistemi sanki birbirinden bağımsız 3 ayrı fazın,fazlarının tek tek doğrultulması şeklinde yanlış şekilde algıladım,3 fazlı tek ortak bir doğrultma şeklinde de bunu göremedim,yanlış değerlendirmem de bu yüzden oldu.

Anlatımınıza göre sisteminizin rüzgar hızına direk olarak bağlı çalışan bu otomatik yapılan kontrol mekaniği kısmında kullanılan toplamda 2 adet röleniz var.12 volt'luk gerilimin düşmesinde,örneğin 11.98 voltta rölenin biri çalışarak sistemi bir konuma,artmasında ise,örneğin 12.02 voltta ise diğer ikinci röleniz çalışarak,rüzgarda türbinin en az zarar görüp,en randımanlı çalışacağı optimum başka bir konuma getiriyor.Tam 12.00 voltta ise,ne 1. röle ne de 2. röleyi çalıştırmayan bir sistem mantığı işliyor anladığım kadarıyla.Yani 12 voltun çok az küsuratı değişen alt ve üst değerlerinde,2 adet rölemizin muntazam olarak çalışan kontak devresi,elektronik bir devre kartıyla değerlendirilip açılarak,sonsuz dişli motorumuza elektriği iletiyor,bu şekilde türbini rüzgara göre en iyi şekilde de konumlandırıyor.Tam 12.00 voltta ise her iki röleden hiç birisi devreye alınmayıp otomatik konumlandırma işlemi de hiç yapılmıyor.Bu son durumda (12.00 volt değerinde) türbin de tam stabil (Hareketsiz) olarak kalıyor.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
öncelikle sayın şef ve binbaşı hocam ilgi ve yardımaraınızdan dolayı çook teşekkür ediyorum,
alternatör motor modifiyesi olup stator sac paketleri 1.5 cm sökmüştüm daha öncesinde değişik bir tasarım vardı kafamda tutmadı neyse 2 faz sargısını 0.60 tel'i ikiye katlayıp sardım son 1 faz'ıda 1.10 tel ile sardım tek tur 70 spir eğerki stator sac paketi sökmeseydim eminim çok daha verimli olacaktı. elimdeki 5 kg,lik hilti yaklaşık 600 dd manderen hızı var 650 dd makita matkapla her fazdan 12 ah veriyor evet diyotlar ısınıyor soğutma çok kolay lakin kablolarda ısınıyor hadi 2.5 ttr kullanalım onuda aşarız
sayın şef ustam ne yapmaya çalışıyorsun diye sormuş ah ben bi bilsem:confused:.
esasen kafamda 4 ayrı proje var 1. sırada şebekeden minimum enerji çekip yükseltmek bu imkansıza yakın ama değil.
2. rüzgar ve su rüzgar kanatlarında çok daha değişik bir tasarımım var sn:şef ustama bunu basit bir varsayımla çizmiştim aynı teoriyi geliştirip 3 kat daha rüzgarı avuçlama sisteminin peşindeyim bu üreteç yere gömülecek ve dönen boru yukarıya çıkacak böylece üretcin uğultusu ve titreşimi ortadan kalkacak.fırtına çıkması durumunda kanatlar takla atacak üst devir sınırı olarak.
3.ise magnet motor malzeme tedarik sıkıntılarından hep yarına kalıyor bakalım, cd ebatında mika dişli arıyorum,
4. ise boş ver daha başlamadım
ALLAH razı olsun yardımlarınıdan dolayı adım adım takıldıkça soruyorum ama bunları başardığımda kayıp olmam paylaşırım paylaştıkça çoğalan tek şey bilgi ise bu günün yarınıda vardır biz birbirimize hep lazımız.slm;)
 
Son düzenleme:
redüktörle daha güçlü enerji üretebilirsin arkadaşım dc fan motorları çok uygun mesela

- - - Updated - - -

redüktörle daha güçlü enerji üretebilirsin arkadaşım dc fan motorları çok uygun mesela
 
Yaptığım alternatörü bugün açık havada, rüzgarda deneme imkanım oldu. Gerçi rüzgar hızı 15-20 km/h hızındaydı. İstediğim gibi fazla bir rüzgar yoktu. İstiyordum ki şöyle 35-40 km/h hızında bir rüzgar olsun, sistem kendini korumaya alsın, ama olmadı rüzgar yeterli gelmedi. Link aşağıda.
24 v. 1000 w. FLANŞ ALTERNATÖRLÜ RÜZGAR TÜRBİNİN AÇIK HAVADA TEST ÇALIŞMASI. - YouTube

helalin var ustam on numara işçilik çıkarmışsınız tebrik ederim
 
Bu konu başlığını ben açtığım halde bundan sonra burada sorulan sorulara cevap veremeyeceğimi, bu forumda artık yazmayacağımı, kendi kendimi uzaklaştırdığımı üzülerek bildiririm.
 
Bu konu başlığını ben açtığım halde bundan sonra burada sorulan sorulara cevap veremeyeceğimi, bu forumda artık yazmayacağımı, kendi kendimi uzaklaştırdığımı üzülerek bildiririm.

hayırdır şef'im kırıcı bişimi yazdık ben veya bi başkası nedenini sorgulayamam ama illaki bir nedenide vardır çünki bu birhayli üzücü bir durum,
 
Bu konu başlığını ben açtığım halde bundan sonra burada sorulan sorulara cevap veremeyeceğimi, bu forumda artık yazmayacağımı, kendi kendimi uzaklaştırdığımı üzülerek bildiririm.
Tüh ya ŞEF ne güzel size sormak istediğim sorularım vardı yeni motor getirtmiştim şehir dışından.
Neyse yardım etmeyeceksiniz yine de canınız sağolsun :)
Bütün yazdıklarınızı okumuştum zaten ama yine de aklımda sorular vardı
 
Selamlar 1. sayfadan 58. sayfaya kadar soluksuz okudum resmen.. :) ve gerçekten de herkes emek harcamış. Tebrik ediyorum sizleri...
Siz büyüklerime bir kaç sorum olacak izninizle Ben Edirneliyim bu sene ceviz ekeceğim ve küçük bir ev yapmak istiyorum. Ve bu ev tüm gereçlerini doğadan karşılayacak. Elimde çeşitli büyüklüklerde güneş panelleri var bunları dış aydınlatma için ayırdım. Bir tane traktör alternatör'ü aldım 36 oyuklu MAKO marka lisede bobinaj okuduğum için sarım'ı sıkıntı etmiyorum eğer yeniden bir sarım söz konusu olursa. Sizden bir kaç yardım isteyeceğim bu alternatörün üstünde kayışlı kasnak var ben kanatları nereye monte edeceğimi bilmiyorum sizden bunun yardımını istiyorum tabii yapım işlemine başladığımda bir kaç soru daha sorabilirim.. İyi çalışmalar herkese..
 
satmayı düşünüyormusunuz ?

- - - Updated - - -

satmayı düşünüyormusunuz ?
 
Herkese merhaba. Öncelikle 2010 yılında bu konuyu görüp buraya üye olmuştum ve sayın ŞEF'ten çok güzel bilgiler edinmiştim. Verdiği her şey için Allah razı olsun ondan. Forumu bıraktığını okudum ama umarım tekrar gelir buralara :( Şayet bu işle uğraşan ilgilenen herkesin ŞEF'ten öğrenecek çok şeyi var.

2010 yılında edindiğim rüzgar türbinini 3 yıl boyunca kullanma fırsatım olmamıştı. Şu anda ikamet ettiğim evin konumu dolayısıyla rüzgar türbinini kullanabilirim. Ancak bazı sorunlarım , sorularım yok değil. Çünkü bu konuda bilgim çok az, kısıtlı.

Ben yine de ortaya kafamdaki soruları yazayım vakit kaybetmeden. Elimde bir adet 4 kablo çıkışlı step motor, iki köprü diyotun birleştirilmiş hali, köprü diyota bağlı kondansatör var. Tabi bunun yanı sıra pervane ve düzenekler de mevcut. Çok deneme yaptım, motordan gelen 4 kablonun 4ünü de diyottaki metal çıkıntılara(adı her neyse bilmiyorum :) ) bağladım her olasılıkla. Sadece ikisini denedim bağladım farklı farklı, LED denedim ampül denedim onu denedim bunu denedim bir türlü bir ışık göremedim. Rüzgar gerçekten güçlü burada, pervane oldukça hızlı dönüyor. Amma gel gelelim sonuç başarısız.

Bu kabloların bir bağlanma şekli muhakkak vardır, belki denemelerimde tam temas ettiremedim o metal çıkıntılara ya da ampüle lede bilemiyorum bu şekil bi sıkıntı da olmuş olabilir ancak eğer ki bana bağlama konusunda yardım ederseniz, nokta atışı yaparak denemek istiyorum çünkü çok denedim usandım diyebilirim.

Ve step motorunun bozulma olasılığı nedir? Bozulduğu için olmuyor olabilir mi?

Son olarak da, daha küçük boyutta bir pervane ile dc motor kullanarak denemeye çalıştım, ki bu sefer kondansatör ve diyotu kullanmadım, ancak LED yine yanmadı. Sorun nerdedir acaba ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst