Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

sn. emrepeker,
sorularınıza tam ve net cevaplar veremem ama kendi kıt bilgilerimi paylaşayım:
1. Mıknatısların manyetik akı yoğunluklarıyla hesaplamalar yapılır.birimi gauss ya da tesla yla ölçülüyor.
2. sanırım bilinen en verimli yolu bu, ki bu kullanılıyor.zaten NNSSNNSS.. şeklinde de sadece kutup alanı büyüyor
3. bobin sayısı faz ve kutup sayısıyla, sipir sayısı istenilen gerilim (volt değeriyle), tel çapı istenilen akım (amper değeriyle) doğru orantılı.yani sipir sayısı artarsa gerilimde artar, tel çapı büyürse akım değeri de büyür.
4. hava nüveli (yani flanş alternatör) ler zaten söylediğiniz şekilde yapılıyor.
5. birbirine zarar vermeyecek şekilde en az şekilde olmalı.manyetik akı yoğunluğu uzaklıkla ters orantılıdır.
6. sanırım 3 lü grup dediğiniz 3 fazlı, 4 lü dediğinizde 1 gruptaki bobin adedidir.boyut, maliyet, istenilen değerlerle ilgilidir.
7. mıknatıs adedi (yani kutup sayısı) alternatörün kaç fazlı olduğuyla ve her fazda kaç bobin olduğuyla belirleniyor.yani 24 oyuklu 3 fazlı bir alternetörde faz başına 4 bobin düşüyor kutup (mıknatıs) sayısı da 8 ken. 36 oyuklu 3 fazlı bir alternatörde faz başına 6 bobin düşüyor kutup sayısı da 12 oluyor.yani bu adetler belli değerlere göre bulunuyor.bobinler aynı kalıp mıknatıs sayısı arttırılırsa verim büyük ölçüde düşer.

bunları hesaplamak için formüllerle boğuşman gerekiyor.rüzgar tribünü biraz pahalı bi hobidir.kolay gelsin
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
merhaba arkadaşlar ben düşük devirli alternatör arıyorum. 220v 50hz
 
s.a erkan avcı e.m.l de okuyorum.dönem ödevi olarak rüzgar tribünü yapıcam bana en ucuz yoldan rüzgar tribünü yapımında yardım edermisiniz.220V luk bir ampul yakmam gerekiyor sadece şimdiden teşekkürler.

 
Sayın EmreORHAN.
Küçük çaplı bir türbinden direk 220 v. almak biraz imkansız.
Çünkü bu tip türbinler genelde 12 - 24 veya 48 v. olarak üretilir. Ama ben illa 220 v. ile bir ampül yakacağım derseniz, yapılacak alternatör ona göre yapılır. Bobin teli çok ince ve çok sipirli sarılırsa tahmini 500 devirde 220 v. alabiliriz.
 
s.a erkan avcı e.m.l de okuyorum.dönem ödevi olarak rüzgar tribünü yapıcam bana en ucuz yoldan rüzgar tribünü yapımında yardım edermisiniz.220V luk bir ampul yakmam gerekiyor sadece şimdiden teşekkürler.

220V bir ampul yakmak için rüzgar türbini ile bir akü şarj edilip aküden inverter aracılığıyla çalışma yapılabilir.şarj için ise şarj regülatörü kullanmak gerekir.
 
600 d/d hızda bir faz nötör 8 amper 650 devirde 12 amper 2. ve 3. fazı verince matkabın gücü yetmiyor, ben yanına 1 kw motor takıp 1/3 triger kayış kasnak uygulamayı düşünüyorum çünki matkap 4 amper çekerken alternatör 12 amper verebiliyor. ne dersin :)
 
Son düzenleme:
Sinan ustam.
Videoyu izleyemedim, sorun var galiba.
Ne düşündüğünü tahmin edebiliyorum. Burada şu hesap yapılmalı. Matkap motoru 220 v.da 4 amper çekerken kabaca 880 w. güç harcıyor. Alternatörden 12 a. alırken kaç voltta 12 a. alıyorsun önemli olan bu. Şayet 12 v.da 12 a. alıyorsan 144 w. yapar. 24 v. olsa 288 w. yapar, 48 v. olsa 576 w. yapar.

Görüldüğü gibi önemli olan amper olarak değil de watt olarak kaç watt güç alabiliyorsun. 220 v. da 4 a. verip, gene 220 v.da 4,5 a. alabilirsen işte o zaman olay olur.
 
2 gün önce bu başlığa rastladım ve neymiş diye okumaya başladım yaklaşık 5 yıl önce sadece amatör bir şekilde ve yanılmıyorsam sırf vakit dolsun diye şef abimiz bir proje geliştirmiş ve bunca yıl içinde profesyonel olmuş bu işten para da kazanmaya başlamış ayrıca alternatör konusunda yabancı firmalardan daha verimli motorlar üretmeye başlamış ve bu konunun başında söylediğiniz "su akar Türk bakar" sözünün ne kadar anlamsız ve bizleri hantallaşmaya iten birilerince uydurulmuş bir söz olduğu kanıtlanmış oldu.Böyle bir konuyu alıp yüzlerce hatta binlerce insanı bilgilendirdiğiniz için size canı gönülden teşekkür ederim Allah yolunuzu açık etsin koca koca Rüzgar tarlaları kurmanız dileğiyle saygılar.
 
evet ustam tam üstüne bastınız bahsettiğinz hesapları göz ardı ettim çünki bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu sağol, peki inverter yapamazmı volt yükseltmeyi hilti ile tahrik ettim bu sefer 26 amper 3 faz toplamı 600 devirde
 

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,907
Kullanıcılar
450,198
Son üye
emrahsahan4646

Yeni konular

Geri
Üst