Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

Çok garip bi şey yaşadım bugün.

Motorun küçük milini elimle çevirdim hızlıca, LED yandı söndü yandı söndü. Yani bi olumlu sonuç aldım. Ancak pervanemi yani bilgisayar soğutucusunun pervanesini taktığımda mile, çevirdiğimde tık yok. Acaba pervane çaplı olduğu için onu çevirmek daha mı zor oluyor ?

Bu arada, bir bilgisayarcıya gittim disket sürücü almak için, step motor için yani. Anlattım, adam elektrik elektronik mezunuymuş. Step motorlar zor olur dedi, 1 0 1 0 diye falan girmek gerekiyormuş sanırım , 1 girdiğimizde 45 derece dönüyormuş falan bi şeyler anlattı tabi yabancı olduğum için pek anlamadım. =) Her neyse dedi ki bana, bi oyuncak al onun içinde dişli sistemli motor olur , onu kullan dedi. Aldım bi oyuncak, dişli sistemi de tekerleğe bağlıydı motorla birlikte. Pille denedim motoru ve dişliyi. Motor hızlıca dönmesine rağmen tekerlek az döndü. Yani tamam dedim güzel, işime yarayacak. Sonra tekerleği döndürmek istedim, dişliler işlemedi, dönmedi. Daha doğrusu motor yokken dişliler yine dönebiliyor, ancak son dişlinin yanına motoru da yerleştirdiğimde motordaki dişli ve diğer dişliler dönmüyor bile. =S

Niye böyle olduğunu anlamadım.

Ayrıca , oyuncağı aldıktan sonra yine bilgisayarcılara gittim sordum. İyi bir şirketin fiyatı 14 tl'ydi disket sürücü için. Çok geldi , gereksiz geldi. Almadım. Başka yerlere daha küçük çaplı yerlere sordum, onlarda da yoktu. =S

Şu an karmaşık bir haldeyim. =) Var mı çözüm önerileriniz ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayın jorell kardeşim.
Rüzgar türbininde dişli veya kayış kasnak kullanarak devri yükseltmek hiç verimli değildir.
Bu dişli sisteme redüktör denilir. Ama bu redüktör veya kayış kasnak sistemi her ikiside aynı görevi yapar.
Şayet yüksek devirde dönen bir motor miline bağlarsan çevirme oranı kadar yavaş döner, bu arada redüktör milinin de torku artar.
Şöyle örnek vererek anlatayım. Yalnız bu örneği çok ince hesaplara girmeden basit şekilde anlatacağım için işi bilen arkadaşlar sürtünme kayıplarını filan hesaplamadan anlatacağım ;

Diyelimki elimizde 3000 devirli 10 w. gücünde bir motor var. Bu motorun devrini dişlilerle 10 kere düşüreceğiz. Yani redüktörün milinden 300 devir almak istiyoruz. Motor milinden önceden 10 w. güç alırken 300 devirlik redüktörün milinden 100 w.güç alırız.

Burada görüldüğü gibi devir düşürüldükçe güç aynı oranda artar.

Sizin yaptığınız ise bunun tam tersi oluyor. Yani redüktörün çıkışını giriş olarak kullanmak istiyorsunuz. Gene yukardaki örnekten gidersek ;
Redüktörün milinden 100 w. güç uyguladığınızda motor miline 10 w. güç uygulamış olursunuz.

Onun için ben yaptığım türbinlerde dişli veya kayış kasnak kullanmayı istemiyorum. Hele birde alternatöre yük bindiği zaman kasılıp kalıyor.
Motor milini elle çevirdiğinizde kısa bir süre için yüksek devirlere çıkabilir, o sizi yanıltmasın. Elle çevirerek sürekli aynı devirde döndüremezsiniz. Pervaneyi takınca aynı devri bulamadınız.
 
Anlıyorum sayın ŞEF, yani siz bana step motoru kullanmamı mı öneriyorsunuz ?
Bu step motorunu kullanmak, tıpkı sabit mıknatıslı dc motorları kullanmak gibi mi peki ? Yoksa ek olarak yapılması gereken şeyler var mı ?
 
Step motorunun miline kanatları direk bağlıyorsun, araya herhangi bir dişliye filan gerek yok.
Siz adresinizi bana özelden yazın. Sadece step motoru göndereceğim. Diğer kısımları kendim yağacağım diyorsanız bu düşüncenize saygı duyduğumu bilmenizi isterim. İnsanın kendi yaptığı işten aldığı zevki hiç bir şeyden almaz.
 
Sayın ŞEF'im;merhaba,çalışmalar son gazdır inş.Bu arada bu gün çok sert rüzgar vardı kanadın biri nakavt oldu ama valla yine iyi dayandı.İyi oldu böylelikle yeni sardığım max. 3kw.lık alt.ü montaj yaparım.Küçük işlemi var,1-2 saatde montaj yaparım.Bendeki gelişmeler;malum 3 kw. max.alt.,Ş.ü.nde yeni elektronik gelişmeler var,birde ustam gerekirse sizden yardım isteyeceğim bir konu bu yaptığımız alt.leri 3 faz dc step motor gibi sürme peşine düştüm.Step motoru sürücü devre ile sürebiliyorsak bizimkiler niye olmasın?Sürücü devreleri PC desteksiz(şimdilik)bir parça çözdüm gibi.Birde ustam ;Nüveli sistem gibi ama çift tarafı kutupluda çok hoş bir planım var.Biraz detay istiyor.Şöyle gönlüme göre bir tornacı olsa rahat yapılır ama nerdee kırk naz bizim tornacıda.Mevlam görelim neyler ustam.Hayırlı geceler
 
Eyvallah Mehmet Ali dostum, teşekkürler, sen nasılsın.
Senin bu durumun için bizim o tarafta bir söz vardır.
Sonradan geldi, bir köye odun etti derler. Valla ne diyelim ustam, sen yalnız kendini değil bir çok kişiyi aştın. Artık ağzımız açık senden haberler bekliyoruz.

Ben de yapacağım alt. bobinlerini sardım, şimdi mıknatısları monte edeceğim sacları yapıyorum. İstediğim gibi olmadı, hafif yalpa vardı. Şimdi yeniden yapıyorum. Benim alt. nüvesiz ve çift taraflı mıknatıslı olacak. Tahminim 48 v. 2000 w. almayı düşünüyorum.
Dikey eksenli türbinde kullanacağım. Şayet istediğim gibi olursa müşterisi de hazır.

Senin çok sık kullandığın deyimle ;
Görelim Mevlam neyler, neylerse hayreyler.

Hoşçakal. Allaha emanet ol muhterem dostum.
 
Step motorunun miline kanatları direk bağlıyorsun, araya herhangi bir dişliye filan gerek yok.
Siz adresinizi bana özelden yazın. Sadece step motoru göndereceğim. Diğer kısımları kendim yağacağım diyorsanız bu düşüncenize saygı duyduğumu bilmenizi isterim. İnsanın kendi yaptığı işten aldığı zevki hiç bir şeyden almaz.

Anladım sayın ŞEF, gerçekten çok teşekkür ederim yardımlarınız için. Size özel ileti atmak istedim ancak sanırım ileti kutunuz dolu. =) Bu yüzden iletilmedi.

Eğer olasıysa yer açarsanız özel ileti göndereceğim size.
 
Hamd olsun iyiyim.Saygı değer dostum,ağabeyim;inanın yazarken terledim yüzüm kızardı,ne biliyorsam sizlerin teşvik ve desteğiyle biliyorum,Çok şükür bizlere bunları öğrenmeyi nasip edene,çok şükür siz saygı değer dostumu bana tanıttırana.Saygılarımla.
 
s.a sayın şef im elımde en az 2 -3 tane klıma fan motoru var
ve daha nıcelerınıde hurdacıya verdık :)
böyle birşey için kullanılacagını bılmıyordum aslında denedım ama hıcbır sekılde elektrık uretmedıgını görünce vazgectim
yorumlarınızda herseyının aynı sadece sargılarının degısıtırıldıgını soyledınız
bu konuda yardımcı olurmusunuz :)
ayrıca ıstemedıgım kadar da fan motoru bulabılırım
calısır durumda hemde :)

sargı konusunda yardımızını beklıyorum
 
Aleykümselam sayın shawin arkadaşım. İlginiz için teşekkür ederim.
Ben o yazımda fan motoru olduğu haliyle elektrik üretir demedim. Hatta bobinleri yanık bile olsun önemli değil, ben yeniden daha kalın telle sarıyorum demiştim.
Çünkü bu motor 220 v. ve değişik devirlerde dönmesi için sarılmış bir ac. motor. Ben bu motorun tellerini söküp 1 mm. tel ile 3 faz olarak sarıyorum. İçindeki rotorun plaket saclarını söküyorum, onun yerine demir silindir ve silindirin üzerine de 12 adet mıknatıs yapıştırıyorum.

Acaba siz İstanbul'da mı çalışıyorsunuz ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst