Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

Sayın jorel !
Sorularınıza kısaca cevap vereyim.
Bir doğru akım motoruna elektrik verirseniz motorun mili döner. Aynı motorun milini dışardan bir kuvvetle dönderirseniz elektrik üretir. Ama bu dediklerim sabit mıknatıslı motorlar için geçerlidir. Bu motorlar genelde yüksek devir isteyen motorlardır. Şayet bulabilirseniz bir step motor düşük devirde elektrik üretir.

Kanatları bağladığınız bir flanşı motorun miline monte edip, rüzgara çıkardığınızda elektrik ürettiğini göreceksiniz. Bu elektrik voltajı ve akımı ne kadar olur onu bilemem. Deneme yanılma usulüyle 13 v. 1 a. elektrik aldığınızda bununla küçük bir aküyü şarj edip kullanabilirsiniz.
Haydi kolay gelsin.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Şimdi evde çoook eskilerden bi oyuncaktan söktüğüm motor buldum ama tabi bu motor oldukça küçük bir şey. Bilirsiniz , küçük oyuncak arabalarda falan olur bu motorlar. Ya da yine oyuncak helikopterlerin pervanesini çalıştırmaya yarayan motorlardan. Oldukça küçük. Ancak bu motorlar sizce sabit mıknatıslı dc motor mudur ? Eğer ki öyleyse , yaşadım. =) İlk iletimde de belirttiğim gibi, benim amacım öyle ev eşyalarını falan çalıştırmak değil. Zaten rüzgarsız bir yerde oturuyorum. Bu yüzden böyle küçük minyatür bi şey yapmak istiyorum. Toplamda nerden baksanız 20 cm uzunluğunda en fazla , pervanenin 3 4 cm çapında olduğu bir şey yapmak istiyorum. Eğer motorum sabit mıknatıslı dc motorsa , işim kolay. Geriye bir pvc boru alıp kesim işlemleri yapıp pervaneyi oluşturmak olacak. Bu konuda da engin bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Nereden anlayabilirim bu tür bir motor olduğunu?

-------------------------------

Motorun kablolarının çıktığı ucunda toplam 4 kablo var ve 2si bir lambaya bağlı küçük bir lambaya. Elimle mili döndürdüm hızlıca ama bi ışık göremedim lambada. Ancak diğer kablolara pil bağlayınca hem motor çalışıyor hem de ışık yanıyor. Acaba bu motor istenilen motor değil mi ? =S
 
Son düzenleme:
Bugün kilerde bir araba teybi buldum ve hemen çıkardım eve , söktüm ve motora eriştim. =)

Elimde bir araba teybi motoru mevcut. Sanıyorum ki bu motor , benim aradığım sabit mıknatıslı dc motor. Pille çalıştırdım ve souç da olumlu. Motorda arıza yok.

Bir pvc boru aldım küçük boyutlarda. 4 parçaya kestim. Pervanemin kanatları da hazır. Teybin kasasını da kanatları monte etmek için kullanıcam. Şimdi sadece bir aletle bu kasayı kesmek, matkapla vida için delikler kesmek kaldı. Onları da bugün yapabilirsem yapıcam , olmazsa yarına kalacak. Umarım sonuç olumlu gerçekleşir. =)


------------------------------

Sayın arkadaşlar, bir soru sormak istiyorum. Şimdi bu bulduğum motorun diğer tarafında iki kablo var. Bu kabloları küçük bir ampüle bağlayıp mile bağlı pervaneyi hızlıca çevirsek ampülü yakabilir miyiz doğrudan? Yoksa ara eleman olarak kullanmamız gereken şeyler var mı ? Yapmam gereken şeyler var mı?

Çünkü küçük bi disk gibi bi şey buldum onu taktım hızlıca çevirdim, olumlu bir sonuç alamadım. Acaba dedim etki mi güçsüz kalıyor, yoksa başka bir iş mi var bunda.

Yardım ederseniz sevinirim.
 
Son düzenleme:
Sayın ŞEF, step motor kullandığımızda ürettğimiz akım AC akım mı olacak ?

Bunu doğrudan , LED yakmak için ya da ampül yakmak için kullanabilir miyiz , yoksa ara elemanlar kullanmamız gerekir mi , örneğin DC akıma çevirmek için falan ?
 
sayın jorell motordan gelen 4 ucun motorun devir yönünü değiştirmek için kullanıldığını düşünüyorum. Elinizdeki motorun milini çevirerek uçlarından voltaj alınıp alınmadığını voltmetreyle ölçün. Belki elinizdeki ampulu yakamayacak kadar küçük gerilim veriyor olabilir.
 
öncelikle merhaba ,
işim gereği bircok kez rüzgar santrallerinde bulundum .istanbulda müstakil bir evde oturuyorum en büyük arzum kendi evimin tüm ihtiyacını karsılayabilecek 5000 w lık bir türbün kurmayı cok istiyorum kendi hesapalarıma göre boyutları cok büyük oluyor .profosyonel türbinlerde uyartım vererek rüzgar olmasada enerji üretilebiliyor 2mva bir türbin yaklasık 1 milyon dolar diye biliyorum .bana yardımcı olabilirmisiniz 5000 w lık bir türbin yapmak istesem ...
 
Sayın haltın, affınıza sığınarak sormak istiyorum, verdiğiniz yanıt hangisi içindi ?

Bu arada , artık step motor arıyorum onu da eski bir disket sürücüden bulacağım. Tabi olmayacağını bilerek sordum bugün bilindik 2 bilgisayar mağazasına. Onlarda yok doğal olarak. Küçük çaplı bi bilgisayarcıda bulabileceğimi sanıyorum. Ama step motoru aldıktan sonra ne yapacağım onu bilmiyorum işte.
 
sayın jorell,
motordan 4 uç çıktığını ve bu uçlardan ikisine elektrik verdiğinizde motorun döndüğünü. Ancak motorun milini çevirdiğinizde lambanın yanmadığını söylemişsiniz.
Motordan çıkan 2 yerine, 4 tane ucun motorun devir yönünü değiştirmek için kullanılabileceğini. Ayrıca motor milini çevirdiğinizde lambanın yanmamasını da motorun gerilimi az veriyor olabileceğinden kaynaklanabileceğini düşünüyorum.
 
Anladım, 4 kablo demiştim ama o oyuncaktan dolayı öyle yani normalde bu tür motorlardan 2 tane kablo çıkar bi uçtan. Ancak bu motordan 4 çıkıyor çünkü 2sinin birleştiği şey, küçük bir ampül. Yani o da oyuncağın kendi yapısından dolayı. Yoksa yine bizi ilgilendiren , diğer 2 kablo.

Zaten o motoru kullanmıyorum. Bir araba teybinden motor aldım ancak o da devir sayısı oldukça yüksek. Dolayısıyla onu da rüzgarla ya da elle çalıştıramam. Bu yüzden şu an step motoruna yönelmiş durumdayım.

Bunu da eski disket sürücülerinden bulacağım. Yani rüzgar türbinimde step motoru kullanacağım. Ancak dediğim gibi , step motoru hakkında çok da bilgim yok.

Step motoru kullandığımda acaba ara eleman kullanmamız gerekecek mi, yoksa doğrudan motorun bi ucunu pervaneye bağlayıp diğer ucunda da kabloları ampüle , LED'e bağlamak yeterli mi olacak , işte bunu bilmiyorum.

Bunun hakkında bilgi istiyorum.
 
Sayın jorell kardeşim !
Bugün malzemeleri karıştırırken, öncelerden hurdacıdan yok pahasına aldığım bir step motor buldum. Bu motordan 4 kablo çıkıyor. Bu kabloları 2 adet köprü diyotla doğrultup, şarzlı matkapla milinden çevirdim ve tahmini 350-400 devirde 5 - 6 v. aldım.
Senin istediğin gibi birkaç tane led çok rahat yakar. Hatta el fenerinde kullanılan küçük ampül bile yakar diye düşünüyorum.

Şimdi bu motoru monte edebileceğim bir düzenek ve kanatları bağlayabileceğin bir flanş ayarlamaya çalışıyorum. Ayrıca elimde kanat yapmak için malzeme de var, kanatları da yapabilirim. Şayet bir kaç gün beklersen ve sadece kargo ücretini ödemeyi kabul edersen bunu sana hediye etmek istiyorum. Görüyorum ki bu konuda çok meraklısın ve ben de elimden gelen yardımı yapmak istiyorum.

Bana özel mesajla adresini bildirirsen göndermeye çalışırım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst