güneş panellerinin aküyü deşarz etmesi

galip29

Üye
Katılım
11 Eki 2014
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
44
Gündüz güneş panelleri aküyü dolduryor.. bu paneller gece olunca aküdeki enerjiyi geri kaçırma deşarz durumu varmış.. Bu durumu nasıl çözebilirim şarz regulatörüm yok. araya koyacağım şey ne olmalı ?
bu arada aküleri doldurabiilmek için panellerden gelen açık devre voltajını 1-20 V civarındaki voltajı dc dc convertörle 13,8 volta cevirip sabitledim. akülerim bu şekilde doluyor..!

şimdi tek sorunum bu akülerdeki enerjinin gece olunca geri kaçmaması için ne yapabilirim ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
oyle bir şey olmaz solar paneller bir nevi fotodrenç gıbıdır uzerlerıne işik duştuğunde drenci düşer enerjı uretır farkı işik duşmedığınde iki kutup arası mega ohm sevıyesınde drencı yukselır bukadar yüksek drenç uzerınden gerı donuş olur ama micro amperler sevıyesınde oda senın akuyu 20 yılda boşaltamaz yınede kuşkulanıyorsan solar panelın gücüne gore dıyot bağla
 
diyotu nereye bağlayacağım..? ve kaç ohm luk olucak..? 10 tane birbirine parelel bağlı 10 watt 0,64 ah gücünde panellerim.. hepsi aynı güçte 10 tane parelel bağlı lar çatıda..!
 
25 amperlik seri bir diyot bağla kökten çözüm. Üzerinde 0.7 - 1 volt arası gerilim düşer. 6 amper geçtiğinde 6 vat güç kaybı olur. Mişlerle mışlarla iş yapılmaz bilenlere bakacaksınız. Geri akım kaçırması önemsizdir takılmayın sorun çıkmaz kullanmaya devam edin.
 
anlaşildı sen bu konuda kusura bakma bılgı tecrübe yok sen hiçbişey bağlama dahada karıştırırsın sistemde akülerı boşaltıyor kim demışse yalan veya yanlış oyle şey olmaz kaçırdığını basıt bir şekılde test edebılırsın gece karanlık olduğunda akü kutup başini çıkar çıkardığın kutup başiyle akü arasına 12 volt lamba tak yanarsa dedığın doğru kaçırıyor şayet lamba yanarsa sorunu başka yerde ara kablolarda kısa devre fılan olabılır lamba yanmaması lazım
 
senin teknik bilgilerini hangi hoca oğretti bilmiyorum ama.. solar paneller hava karardığında akuyu geri somürüyor..! solar panellerin çıkışına bağlanan şarj regulatoru boşuna bağlanıyor ozaman.. bu şarj regulatörünün 2 gorevi var hem voltajı sabitlemek hemde geri dönüşü önlemek..!
 
solar paneller işik olunca enerjı uretır hava karanlık olunca kutuplar arası drenç oluşur hava tam kararınca artı-eksı arasındakı drenç 2 mohm a kadar çıkar buda akuden en fazla 10 mikro amper çeker 12 voltta aküyü boşaltması yıllar alır
 
denemesi bedava.. ben 12 voltluk akunun 5 volta indiğine şahit oldum. ve bağlantı ve tesisattaa hiçbir sorun kısa dvre vs yok ken. !

araya diyot atınca duzeldi..! diyot atmak şart.!
 
Güneş paneline diyot takılmaz !
Anlamadığım panele ossuruk kadar voltaj geldiğinde aküyü nasıl şarj edecek ?

Neden diyot takılmaz ?
  1. Enerjiler öyle güneşten aküye , havadan aküye zart diye dönüştürülmezler (Mutlaka bir şarj devresi yapmak lazım)!
  2. Diyotun üstünde düşen gerilim(ki minumum değeri 0.7 voltdur) yük anında ne yapacak ?
  3. Aküye gelen akımın (Şarj akımı) farklı zamanlarda farklı değerlerde olması gerekiyor(Bknz 1. madde).
  4. Pratikte işe yarasada gerçekte size katacağı avantaj çok küçüktür.
Uğraştığınız şey çok hoş ama iş verimliliğe geldiğinde işler çetrefilleşir.
*** @tekin126 arkadaşın söylediklerini dikkate almanı tavsiye ederim. Bu arada önemli not : Herbir hücrenin çıkış gerilimini ölçmen gerekir ki hangisi bozuk olduğunu nasıl anlayacaksın ? Tabi toplam voltaja az üreten ile çok üreten nasıl etki eder düşün artık.
 
:) tartışılacak konu yok sen bılırsın arkadaşım ben teknik bılgıyı 6 yıl sonra yarım asır olacak unutmuş olabılırım:)şuanda 44 yıl önce şuandakı burada yazılan bılgılerı okulda çalışıyordum
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,725
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst