Güneş panellerinde verim hesabı

Katılım
1 Eyl 2014
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
32
Konum
Adana
Güneş panellerinin verim hesabı nasıl yapılmaktadır.Bir çok sitede %15 lik bir verimden bahsediliyor.Peki bu verimi en fazla kaça kadar yükselebilir.Bir fikri olan var mı?Teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
panel yapanlar bilir onun cevabını.
 
Bu bahsettiğiniz verim panel verimi güneşten gelen birim alana düşen enerjinin ne kadarını elektrik enerjisine dönüştürdüğünün hesabıdır. kimi paneller %10 kimi paneller %30 a kadar çıkmaktadır. ( aşağı yukarı laboratuvar ortamında ölçülen değerlerdir )

Örnek verirsek ,

Yazın ağustos ayı Antalya için m2 ye 600 watt güneş enerjisi düşüyor ise %25 verimli bir panel bu düşen enerjinin ancak %25 ini elektriğe dönüştürebilir. buda 150 watt a tekabül etmektedir. Bunu sizin hesap etmeniz için özel ölçü aletlerine ihtiyacınız olacaktır.

Bir panelin verimini dışardan müdahale ile çok yükseltemezsiniz. Verimi etkileyen bir kaç etken vardır. Benim bildiğim en büyük iki etken şunlardır.

1- Panele gelen ışık akısı
2- Panele gelen ışınların açısı
3- Panelin çalışma sıcaklığı

Verimi arttırmanız için

1- Panele gelen ışık akısını maksimumda tutmanız gerekiyor. Bu konumda mesela panel önüne ışık yoğunlaştırıcı frensel mercek yada aynalı çözümler uygulayanlar var ( ne derece faydalı olduğu tartışılır )
2- Panele gelen ışınların açısı dünya döndükçe değişit bu nedenle panel yönlendirici devre ve hareket sistemleri kullanılmaktadır. Panelin gün içinde aldığınız akımın düşmesini ve gün boyunca verimli kullanmayı sağlamaktadır.
3-En önemli etkenlerden biride panel sıcaklığı. Laboratuvar testlerinde panel ölçümleri yaklaşık 25 derece oda sıcaklığında yapılmaktadır. Ancak arazi uygulamalarında bu sıcaklık çok yükselmektedir. Malum güneş ışınları sadece ışık olarak değil ısıyada dönüşmekte buda panel verimliliklerini düşürmektedir. Bu noktada panel sıcaklığını düşürmek verimi oldukça arttıracaktır.

bilgim kadarı ile aktarmaya çalıştım hatam varsa özür dilerim. Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
serkan_48 bilgiler için çok teşekkürler.
Kule tipi yoğunlaştırılmış GES hakkında bilgisi olan var mı?
Verimi hakkında net bir şey bulamadım.
 
Selamun Aleyküm
Verimlilik oranı Sayın Serkan_48 in bahsettiği gibi ışığın elektriğe dönüştürülme oranı olarak ele alındığında; panele düşen ışık akısı ve düşen ışık açıları, verimliliği (kabaca) değiştirmeyecektir. Verimlilik için panelde hazırda bulunan (panele düşmüş) ışık enerjisi mevzu olduğundan ışık miktarı ve açısı bir önceki değişken olup, panel verimliliği için değil sistem verimliliği için konuşulabilir.
Panel verimliliği için panel yüzeyinde ışık enerjisi ölçülüp çıkış elektriği ile oranlanması düşünülebilir ve panel hangi açı ve durumda da olsa sonuç olarak hali hazırda üzerinde bulunan ışık enerjisi mevzu olacaktır. (Teknik bir veri olan verimliliğin değişen açılarla vb gün içi değişmesi düşünülmeyecektir..)
Sistemin verimliliğini arttırmak için güneşin günlük ve yıllık hareketinden dolayı yaptığı açı değişimlerini takip etmek düşünülebilir. Bu biçimde panel kapasitesi ve sistem verimliliği arttırılmış olur.
Tabi bu temel yaklaşımdan daha ince durumlar olduğundan;sistemlerin çalışmasında en verimli haller olduğundan; ışık kapasitesinin artması oransal olarak verimlilik artışı olmasa da güneş panelinin en yüksek verimlilikte çalıştığı bir ışık kapasitesi düşünülürse ışık şiddeti de verimliliği etkileyecektir.(Verimlilik değişiminin miktarına göre ihmal edilebilir ve ya grafiksel/formülsel izah edilir.) Sıcaklık da aynı biçimde elektriksel özellikler vb yönünden verimlilikte belirleyicidir.
Yalnız panel sıcaklığını dış ortama olan ısı transferi etkilediğinden panelin sıcak olması güneş enerjisinin elektrik/ısı dönüşümünü tek başına belirlemez, dönüşümün yapıldığı sıcaklık yönünden verimliliğe etkir.
Bahsedilen ayna ve mercek uygulamaları da yine verimlilik artışı değil kapasite artışı sağlar.
Alınan sonucu arttırmak için bahsedilen, mercek/ayna tipi toplayıcı alan arttırıcı uygulamalarla açısal takip tipi uygulamalar (hatta panelin önünü temiz tutmak için de birşeyler düşünülebilir), verimlilik parametrelerinin uygun seviyelerde tutulması(gerekli önlemler) ile birlikte; sistemin bozulabildiği haller (yüksek sıcaklık... vb ve uygun ısı transferi imkanının olması.) düşünülerek yapılabilir. Açısal takip zamanlama ile yapılabildiği gibi, maksimum güneş enerjisini tespit eden bir mekanizma ile de düşünülebilir.
Başarılar dileriz...
 
Benim bitirme projem olarak da düşündüğüm bir sistem var.Bu stirling motorunun ısınma kısmına çukur ayna ile güneş ışığını odaklasam çıkışında üreteceğim elektriğin verimi nasıl olur?
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,238
Mesajlar
916,090
Kullanıcılar
450,048
Son üye
guney oral

Yeni konular

Geri
Üst