Güneş Enerjisi

güneş enerjisi ile ilgili şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: bir binada ortak kullanım yani sadece güneş pili ile elektrik enerjisi elde etmek amaçlı olmadan su ısıtmak için kullanılan güneş panelleri ile birlikte hatta bir de rüzgar gülü ile birlikte sağlam bir düzen tasarlandığın da,ısınma,elektrik ihtiyacının karşılanması fevkalade biçimde yapılabilmekte. İlk yatırım maliyeti yüksek yalnız yıllar içerisinde bu size fazlasıyla geri dönebiliyor. Örneğin böyle bir düzeni 8.000 YTL(ya da 12.000) ye mal edersek (bu kesin bir rakam değildir) ve kullanım ömrünü de 10 yıl olarak(su ısıtan güneş panellerinin ömrü 10 yıl kadardır) hesaplarsak -8.000/10=800 ytl yıllık bize yükü olur. Aya vuracak olursa 800/12=67 ytl aylık giderimiz var. Bugün koşullarında 67 liraya ısınıp, sıcak su kullanıp, elektrik enerjisini (aydınlatma, buzdolabı, T.V, bilgisayar, çay kaynatmak :) gibi küçük amaçlı olarak) kullanabilme şansımız ne kadar?
Ben bilgim ölçüsünde burada kabaca bir hesaplama yaptım konuya daha vakıf olan arkadaşlarda yorum yazarsa daha iyi olur.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
doangün bey çok güzel bir açıllamaya değinmişsiniz
ama nedense güneş enerjisini veya rüzgar gülü ile elektrik üreten sistemi kullanan bir yer ülkemde şehrimde görmedim duymadım.Üniversitede gördüm dış aydınlatma sadece bir direkte vardı güneş enerjisi ile sağlanıyordu ve bir de güneş enerjili araba vardı tabi bunlar deneysel amaçlı
 
güneş enerjisini direkt elektriğe dönüştürmek çok çok çok uzun sürede kendini amorti edebilir. 10 sene önce bir seminere gitmiştim. 1 ampul 1 buzdolabı ve 1 televizyonu güneş enerjisiyle çalıştırmak 34000 mark'a maloluyormuş.Zor durumlarda kullanılabilir.
 
90 ların sonunda bill clinton ülkesindeki 100000 evin çatısına sadece güneş pili ile kaplatma (çatıda kiremitten eser olmayacak biçimde) girişiminde bulunuyor fakat olmuyor. Daha güncel bir örnek verecek olursak çin'de şu ana dünyanın en yüksek binası yapılmakta. yerden yüksekliği 1000m yani 1 km. Adamlar yükseklikten dolayı üst kısımlarda olusan hava akımları ile beraber binanın çevresini yukarıda bahsettiğim düzen gibi yapmak suretiyle yalnış hatırlamıyorsam binanın %5 enerji giderini karşılamayı düşünüyorlar.
Bugün büyük petrol firmları dahil salt güneş enerjisine dayalı olmayan yenilenebilir enerji kaynaklarının ıslahı,verimliliğinin arttırılması üzerine çalışmalarını sürdürmekteler.
Gelelim bizde neden bu işlerin yapılmadığına. Biz sadece tüketmeye alışıyoruz başkası bizim yerimize zaten buluş yapmıyor mu? Kullanırız olur biter :). Biter de birisi toplumuna şöyle seslenmiş:
ÇALIŞMADAN,ÖĞRENMEDEN,YORULMADAN RAHAT YAŞAMANIN YOLLARINI ARAMAYIİHDİYAT HALİNE GETİRMİŞ MİLLETLER,
EVVELA HAYSİYETLERİNİ,
SONRA HÜRRİYETLERİNİ,
VE DAHA SONRA DA İSTİKBALLERİNİ KAYBETMEYE MAHKÜMDURLAR.
M.K. ATATÜRK
Teknik okullarımızdan umarım böyle önemli çalışmalar görürüz ve salt aydınlatma amaçlı sıradan çalışmalar yapılmaz, bizlerede katkı sağlayacak çalışmalar hayat bulur.
 
şunu biliyorum ki devlet bir yasa çıkardı. ama uygulamaya henüz geçmemiş.
kısaca şu: devlet desteği olmadan şu sıralarda maliyetten dolayı güneş veya rüzgar enerjisine geçmek çok zor. kendini amorti etmesi 10 yılları buluyor. ama şu da bir gerçek ki her geçen gün atmosfere saldığımız carbondioksitin önüne ancak bu şekilde geçebiliriz. daha temiz ve yaşanılır bir dünya için güneş ve rüzgar enerjisi şart ama şuanda çok pahalı.
 
Merhaba Benim sormak istediğim birşey var.20 Megawattlık kurulu sistemler var.Bu sistemler gün içerisinde elde ettikleri sistemleri şebekeye direkt mi gönderiyor yoksa depolayıp şebekenin ordan çekmesini mi bekliyor.Diyelim ki şebekenin çekmesini bekliyor ancak o zaman bu enerjiyi depolayacak akülerin maliyetleri çok fazla olmaz mı?Kısacası bu durum sacma olmaz mı? Peki ya şebekeye gönderiliyorsa bu enerji orada nasıl korunuyor ben bunu da anlamıyorum?
Cevaplarsanız sevinirim.
 
Merhabalar, öncelikle bir kaç yıl önce yazılan iletileri okuduktan sonra kısa zamanda çok yol alınmış olduğunu fark ettim, bu sektörde faaliyet gösteren bir firmanın yetkilisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Şebeke bağlantılı sistemlerin amortisman süreleri her geçen gün düşmeye devam etmekte, şu anda ise sistem tasarımına ve çoğrafi şartlara bağlı olarak 5 yıl civarında olduğunu söylemek mümkün, eğer sistem şebeke bağlantısız olarak projelendirilecek ise amortisman süreleri halen 10 yıllar civarında seyretmektedir.

Essus arkadaşımın sorusuna ise şu şekilde cevap verebilirim: yenilenebilir enerji sistemlerinin önündeki en büyük engel kesikli yapıda olmasıdır. Bunun çözümü için dünyanın çeşitli yerlerinde çok büyük ar-ge çalışmaları halen yapılmaktadır.

Bahsettiğin gibi bir akü sisteminin kullanılması denenmiş bir fikirdir (dev piller adı verilen sistemlerde yer altındaki çok büyük alanlarda oluşturulan dev kimyasal enerji depoları düşünebilirsiniz) günümüz teknolojisi ile malesef ekonomik değil.

Enerjinin başka formlarda depolanması fikirleri üzerinde durulmakta, örneğin enerji ihtiyacının olmaması durumunda üretilen enerji ile devasa kapasitedeki ve yükseklikteki bir baraja, deniz seviyesinden su basmak. Bu şekilde fazla enerji potansiyel enerji formunda barajda depolanarak ihtiyaç durumunda su basan dev pompaların bir jeneratör şeklinde çalıştırılması ile enerji tekrar potansiyel - kinetik - mekanik - elektrik enerjisi çevrimine uğrayacak.

Umarım bir nebze olsun bilgi paylaşabilmişimdir.

Saygı ve sevgilerle.
 
Gerçekten son çıkan yasalar da bunu desteklemekte...Gene de maliyetleri oldukça yüksek. Amortisman süreleri de 15-20 yıl civarında tabi güneşli gün sayısı ile orantılı olarak.

Mevzuat Bilgi Sistemi enerji
 

Forum istatistikleri

Konular
128,432
Mesajlar
917,556
Kullanıcılar
450,355
Son üye
ozguleyildiz

Yeni konular

Geri
Üst