Fiber Optik İletişim Sistemleri Ve Fiber Optik Kablo Çeşitleri

CENK45

Üye
Katılım
16 Tem 2008
Mesajlar
123
Puanları
1
Yaş
33
Optik haberleşme, 1950’lerin sonu 1960’ların başında, bir RF(Radyo-Frekans) jeneratörünün optik eşdeğerini sağlayan lazerin keşfi, haberleşme için optik dalgaların kullanılma ihtimali üzerinde büyük bir ilgi uyandırmıştır. Elektromanyetik spektrumun tamamına bir göz atmak ve haberleşme için optik dalgaların neden en uygun olduğunu sormak iyi olacaktır.

Bu açıdan optik dalgaların, DC akımlar ve radyo dalgaları gibi elektromanyetik dalgaların sadece bir biçimi olduğunu vurgulamalıyız; diğer taraftan, ışığın elektromanyetik yapısı, radyo frekanslı dalgaların ki ile aynı şekilde kullanılmaz ve optik işaretler çok farklı şekilde kullanılmalıdır.

Bilginin bir noktadan diğer bir noktaya taşınması, yani haberleşme, çoğu kez, bir haberleşme sistemi içinde, bilginin taşınması görevini yapan bir elektromanyetik dalga üzerine bilginin bindirilmesi ve modülasyon ile sağlanır. Modüle edilmiş taşıyıcı, alıcı noktada demodüle edilerek orijinal bilgi işareti elde edilir.

Taşıyıcı dalgalar olarak, milimetrik dalgalar, mikrodalgalar, RF dalgalar ve optik frekanslı dalgalar kullanılabilinir. İlke olarak, bir taşıyıcının bilgi taşıma kapasitesi frekansıyla artar. Ancak, X-ışınları ve daha kısa dalga boylu dalgalar parçacık özelliği gösterirler; bu yüzden, frekansla artan gürültüye maruzdurlar. Bundan başka, X-ışınları madde içinde zayıflatılırlar ve uzak mesafelere gönderilemezler. Böylece faydalı frekansların üst sınırı, görünür veya belki uzun UV (mor ötesi ) bölge olur. Spektrumun alçak frekans ucunda, 1 Mhz civarındaki frekanslar zaten radyo için kullanılmaktadır.1-10Ghz civarındaki VHF ve UHF bantları Mikrodalga haberleşme sistemleri için kullanılmaktadır. Bununla beraber, kullanışlı bant genişliği nispeten sınırlıdır. IR (kızılaltı) bölge haberleşme için iyidir; fakat oda sıcaklıklarında, siyah cisim ışıması 10m de pick yapar; böylece sistemin tamamı soğutulmadıkça gürültü problemi oldukça ciddi olur. O zaman, bu durumda,haberleşme için ideale yakın taşıyıcı olarak görünür ve yakın IR(~1014-1015Hz) bölgesi kalır. Lazer, bu frekanslarda uygun bir ışık kaynağıdır. Kalan iş, modülasyonu işaret üzerine bindirmenin ve işareti uzak mesafelere taşımanın yollarını aramaktır.

Bir optik haberleşme sisteminin başlıca üstünlüğü bant genişliği olduğundan çeşitli amaçlar için gerekli bant genişliği hakkında bilgi sahibi olmak faydalıdır.

Kısaca, bilgi çağına doğru gittiğimizden, bant genişliği ihtiyacı hızlı bir şekilde artmaktadır; böylece çok yüksek bit hızlarında kullanılabilen bir iletim sistemine sahip olmak önemlidir. Kullanılan bant genişliği arttıkça, sistemin gürültüye bağışıklılığı da artar.
Işık, tabiatın en önemli bilgi taşıyıcılarından biridir. Optik haberleşmeyi bu kadar önemli yapan bu bilginin band genişliği potansiyelidir. Optik frekans 5. Hz mertebesindedir. Hz ( 100.000 GHz) lik bir taşıyıcı ve %10 band genişliğine sahip bir sistem 10.000 Gbit/sec. ‘lık bilgi taşıyabilir. LASER’in bilgi kapasitesi kurumsal olarak mikrodalga sistemlerin bilgi kapasitesinden kat daha fazladır. Birtek optik konuşma hattında tüm dünyayı birbirine bağlamak için gerekli teorik potansiyel mevcuttur. Her ne kadar LASER’in modüle edilebileceği öğrenildikten sonraki ilk çalışmalar sonucunda atmosferdeki bozulumlar ve ekonomik olmaması nedeniyle optiksel haberleşme ilgi çekiciliğini yitirse de bügün optik fiberlerin daha güvenilir ve modifiye edilebilecek bir optiksel kanal oldukları ortaya çıkmıştır. Bu da optiksel haberleşmenin önemini gün geçtikçe artırmaktadır.
Atmosferik kanalın yol açtığı tüm problemler (yağmur,sis,toz) sistemin yerleştirilmesi için yüksek fiyat,iletişim için geniş kapasiteli yüksek hızlı sistemleri,ekonomik olarak ilgi çekiciliğini yitirmesine neden olmaktadır. Temel band frekanslarında çalışabilen,dünya temelli,uzun mesafeli dünyadan uyduya,uydudan uyduya,kılavuzsuz iletişim sistemleri bunlara rağmen hala gelişimini sürdürmektedir.
Bununla birlikte optiksek fiberler hakkında araştırmalar sürdürülmüş ve bu fiberler daha güvenilir ve modifiye edilebilecek bir optiksel kanal olarak ortaya çıkmıştır.

Bu Linkteki dosyayı indirerek fiber optik kablo sistemleri ve taşınması hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

http://www.elektrotekno.com/dosyalar/trexmilennium_1.rar
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst