farklı bir elektrik üretme

cang0

Üye
Katılım
16 Kas 2013
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
31
s.a sayın forum üyeleri gereksiz bir konu gibi görünsede ciddi yararını görebileceğimi düşündüğüm bir konu bu kendim su ürünleri mühendislik öğrencisiyim evimde akvaryumum var kullanmakta olduğum hava motoru su sirkülasyonu yapıyor düşüncem gerek ısıtma veya ışık masrafını düşürmek üzere bir proje yapmak bana yardımcı olabilirmisiniz ? bu motoru kullanabilirmiyim 50 w bir motor modifikasyon gerekirmi dört gözle yol göstermenizi bekliyorum herkeze saygılar iyi forumlar.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Aleyküm Selam Sayın Cang0
Bir düşüncen olduğundan bahsetmişsin ama içeriği ile ilgili pek bilgi vermemişsin.
Nasıl bir elektrik üretme, nasıl bir tasarruf düşündüklerini paylaşabilirsin. Ayrıca akvaryumları tanımayanlar için ekipmanların neden kullanıldıklarından da bahsedebilirsin.
Resim vb bilgi paylaşımı da görsel çeşitlilik katacaktır.
Başarılar dileriz.
 
Sayın cncarastirma gerçekten teşekkür ederim ilginiz için biraz ters tepki alırım gibi geliyordu :)

saatte 15 w elektrik tüketerek çalışan bir iç filtrem var saatte 1000-1500 lt civarı su basıyor
iç filtre.jpg
bu alet akvaryum içini temizlerken ucundaki yerden su atıyor bu suyu yönlendirerek kanal gibi birşey yapmayı planlıyorum bu kanalada yapacak olduğumuz çarkla motoru monte etmeyi düşünüyorum açığa çıkacak enerji ile ledleri yakıp akvaryum aydınlatması veya uygun şekilde yapacağım ısıtıcıyı çalıştırmayı düşünüyorum ama sorunum motor elimde sadece bi vantilatör var onu söküp motorunu kullanmayı düşünüyorum ama bu motor işe yararmı elektrik üretirmi pek bilgim yok maalesef
 
Sayın Cang0 terslik uzak olsun inşallah(c.c.)
Düşünceyi mantık olarak ele alabiliriz.
Filtrede gücü motorun ürettiği düşünülürse, filtre çıkışından enerji üretip, hem motoru çalıştıran hem de ek enerji veren bir sistem düşünmeyiz.(Devridaim makinası gibi isimlerle çeşitli zamanlarda konuşulmuştur.) Ancak en uygun filtre seçimi ile (filtre yöntemi de değiştirilebilir, temiz suyun oluğu bir kaynak(göl vb) ile su değişimi yapılabilir) filtre için gereken enerjiyi azaltabilir motoru daha küçüğü ile değiştirebilir ve elektrik sarfiyatını azaltabiliriz. Bu durumda artan enerji ekstra işlerde kullanılabilir. Diğer taraftan çoklu uygulamalar için birçok filtre yerine tek bir havuz ve filtre ile temizleme yapılıp temiz su dağıtımı düşünülebilir(ki verimliliği uygun sistem seçiminde daha fazladır)
Filtre çıkışından enerji üretme bazı zamanlarda sisteme müdahale edilemese düşünce olarak konuşulabilir. Bunun için uygun motoru uzmanları yanıtlamalıdır ama bu sitede musluktan akan su ile elektrik üreten küçük bir cihaz ele alınmıştı.
TEMSAN Türkiye Elektromekanik Sanayi Genel Müdürlüğü Akarsu Enerji Lisanssız Elektrik Üretimi Mikro Hidroelektrik Santral Sistemleri siteleri Kontrolkaleminde ele alınmış, ancak bahsettiğim musluğa takılan https://www.kontrolkalemi.com/forum...undan-elektrik-uretecek-jenarator-buldum.html olsa gerek.
Bahsettiğimiz gibi toplam enerji hesabı ile teorik olarak uygun filtre seçmek, basıncı değiştirmek gibi elektrik sarfiyatını gerekirse motor değiştirerek azaltabilen yöntemlerin dışında filtreden tekrar elektrik üretip enerjiyi döndürmeye çalıştırmak verimlilikten zaaf olacaktır. Yine jeneratörde elektrik üretilmesi sadece armatürün dönmesi ile değildir. Elektrik üretimi miktarına göre dönmeyi engelleyen kuvveti, bir enerji kaynağından alınan güç ile aşarak dönmenin sağlanmasıdır.
Enerji verimliliği açısından en başta ısıtma için filtre pompa motorunu su yalıtımı ile akvaryumun içine koymak ve ya uygun biçimde akvaryuma gömme yapmak motor ısısını suda saklamış olur.(Zaten böyledir belki..) Akvaryumu yalıtmaya çalışmak da ısı gereksinimini azaltacaktır. Yan camlarda (ısı yalıtımının genel malzemeleri ile) görünürlüğü azaltsa da alt ve üst kısımda faydalı olabilir. (Tabi üst kısımda havadaki oksijenin suda çözünmesi için açıklık olsa gerek. Akvaryumdan ışınımla ve konveksiyon-iletim yolları ile olan tüm ısı yalıtım uygulamaları akvaryuma modifiye edilebilirse örnek bir proje olabilir. Mesela akvaryum cam kalınlığını arttırmak, özellikle çift cam uygulamak ısı tasarrufunda etkin olacaktır. Isıtmayı da direk Şebeke elektriği yerine küçük bir gazlı sistemle düşünülürse (çakmak gazı, doğalgaz..) masraflar azalabilir. Kombili kaloriferli yerlerde kalorifer peteği gibi ama uygun boyutlu bir ısı değiştiricisi (heat exchanger) kalorifer hattına (belki quick kaplin gibi kolay sökülüp takılabilen elemanlar ile..)bağlanabilir. Tabi tüm ısıtıcı sistemlerin otomatik ve uyarılı biçimde kontrol edilmesi, ısıtmanın yetersiz kalma ihtimaline karşı bir elektrikli ısıtıcı da hazırda sisteme bağlı bulundurulması düşünülerek, küçük alanlara kapatılmasını istemediğimiz canlıların hayat şartları zorlaştırılmamalıdır.
Aydınlanma için tümüyle uygun seçilmiş ledli sistem, akvaryum boyutlarını bilmiyor olsak da pek bir elektrik yakmıyor olmalı. Işıklandırmanın nereden nasıl hangi armatürlerle yapıldığı da önemli.
Hem gazlı ısınma hem de aydınlanma denilince; akvaryum içine (gömme su temassız) bir gaz yakıcı kanal yapılabilse yanan gaz hem akvaryumu ısıtır hem de ışıklandırmış olur. Yakılan gaz miktarı azaltılarak ısıtmada kesinti azaltılıp, ışıklandırma için de kesinti azaltılmış olur. Mesela eski gazyağı lambası tipi bir alet akvaryum ortasına gömme olmuş olsa, nostalji açısından incelenebilirdi. Tabi gazyağı lambası tipi hem ısı yönünden hem yanma yönünden hem de ışığı renklendiren cam kaplaması yönünden uygun olmayabilir,
modifikasyon gerekmekte..

(Tabi gaz yakıcı ve ya petek tarzında yakın bölgelerde uygun olmayan sıcaklık artışına göre de ısı aktarım yerleri ve biçimi uyarlanmalı.)
Proje ile ilgili resim paylaşılması ve de sonuçların da aktarılması izleyenler için de faydalı olabilir ve konuya dahil olanların fikir vermesine vesile olabilir.
Başarılar dileriz.
 
Amin abi inşallah..
Bilgiler için sağol abi birçoğu aklımda ama malesef yapılamıyor evdeki ısıtma sistemi elektirikli ısıtıcı akvaryum sayısı 10 adet 2 katlı 1 tane diğerleri 4 katlı 2 tane seri bağlı katlılar ısıtıcı masrafı düşürme amacı ile Etrafı strafor kaplı akvaryumların sadece ön kısım açık.
Esas aklımı kurcalayan elimde kısmi şekildede olsa çeşme suyu debisi civarında (bilmiyorum çeşmenin debisini ama akvaryumu motor ile boşaltmam doldurmamdan hızlı oluyor) bir kaynak var sürekli akıyor 7/24 bunu değerlendirmek istiyorum telefon bile şarj etsem o tadı tadmak istiyorum. yakın çevremde hiçbir kaynak yok sadece elimdeki şuanda..
bu arada bu motor ile enerji üretmek mümkünmü ?
 
Sayın Cang0 imkan kısıtlılığından bir kısım çözümler uygulanamıyor olabilir, ama uygulanmalarına bir engel yok. Diğer önerilerimiz gibi akvaryumların tamamını tek motor ve filtre ile temizlemiş olsan daha verimli olabilir. Çift cam vb uygulamalar da akla gelenlerden.
Kaynak diye bahsedilen filtre çıkış suyu ise bu konuda bilgi vermiştik, buradan elektrik üretilmesi kayıpları (motor elektrik giderini vb) arttıracaktır.
Verdiğimiz linklerde mini türbinler olmakla beraber, Kontrolkalemi ne ait linkte çeşmeden direk elektrik üreten bir cihaz gösterilmişti.
Başarılar dileriz.
 
Sayın cncarastirma akvaryumlarda tek motor tek ısıtıcı kullanma ihtimalim malesef yok.Çift cam mantıklı ama cam fiyatları malum çift cam yerine strafor daha akla yatkın geldiği için bunu uyguladım.
elektrik giderini arttıracağı konusunda şöyle bilgi vereyim bu motor maksimum tüketim güçünde malesef çalışıyor 15w ben motora yük bindirmeden su yolu gibi birşey yapacağım
örnek
çalışma 1.JPG
en önemli aklıma takılan soru vantilatör motoru kullanılabilirmi ?
 
Sayın Cang0 kimin elinde ne imkan vardır bilemiyoruz, düşünce odaklı birşeyler yazmış oluyoruz. Neden tüm akvaryumlarda tek filtre-motor kullanılmıyor onun esasını bilmiyorum ama buna uygun bir sistem zor bir iş değil.
Bahsettiğimiz birçok çözüm sonuca gitmeye uygundur .
Çift camın ısı cam imalatı yapan bir yere yaptırılma mecburiyeti yok, iki cam arası mesafe bu aralıktan hava vb geçişi olmadığı halde sağlanırsa, camlar uygun ekipman ile birleştirilirse çok masraf olmasa gerek.
Motorun maks. yükte çalışması, uygun olmayan sistem direnci, pompa debisi, motor gücü ve ya devri uygunsuzluğu mudur bilmiyorum. Diğer taraftan normalin üstünde temizlik yapması mı bekleniyor bunu da bilmiyoruz. Hidrolik diyebildiğimiz pompa-motor-filtre ekipmanları incelenebilir.
Sıvı basıncı ile elektrik üretilmesi açısından bir türbin benzeri sistem kendiliğinden benzetilmeye çalışılırsa ekipmanın birçok incelikleri bulunmaktadır, bunlara uymayan ve ya gereken özellikler, sağlamayan ekipman yeterli olmayacaktır.
Başarılar dileriz.
 
Sn. cang0 öncelikle sizin sorunuz haricinde yazdıklarınızı ve size önerilenleri maalesef okumadım, saygısızlık algılanmasın ama ne önerildi ne düşünüldüğü hakkında fikrim yok. kullanılan enerjiyi geri kazanmak yerine, mevcut enerjiyi verimli kullanma yollarını araştırmanız bence daha mantıklı zira hiç bir zaman tahmin ettiğiniz gibi geri kazanç sağlamanız zor. sadece farklı öneri olarak ki 10 akvaryumunuz olduğundan bahsetmişsiniz ve bu motordan 10 adet kullandığınızı varsayarak, 10 motor yerine akvaryumların sularını birbirlerine aktararak (uygun seviyelerde yerleştirerek) en son ki akvaryumdan yukarı tek motorla suyu aktarmak gibi bir fikir olur mu bilmem (akvaryumdan hiç anlamam)

zira bir pompanın yukarı bastığı su miktarı ile aynı düşü yüksekliğine geri boşaltsanız bile türbin jeneratör vb kayıplar nedeni ile geriz kazanımınız oldukça az olacaktır.


yanlışım varsa lütfen düzeltin ama 10 adet 15w pompa yerine 1 adet 30w pompa kullanmaya uygun bir akış işinizi görecekse fazlasını daha kullanmadan geri kazanmış olacaksınız. tabi bir çok şey tahmin ettiğim gibi olmayabilir. o nedenle yanlış veya alakasız bir öneri olabilir
 
Sn. İsm@il haklısınız bu sistemde akvaryumlarımda var ama şöyle bir durum var yer darlığı tavan mesafesi akvaryumlar büyük 1,20-1 mt civarı uzunluklarıda 60-70 cm yükseltide var yani koyabileceğim maximum 4 akvaryum var üst üste benim maksadım gideni geri kazanmak değil yanlış anlaşılma var gideni kazanmamın mümkünatı yok zaten biliyorum mesela az miktarda elektrik üretip elimde bulunan ledleri yakarak ışık problemini azaltmak istiyorum ışıklarımın hepsi 15-20 w ben bunların 1 tanesini bile iptal edip led döşesem benim yararıma olacak bunun için bi çalışma yapacağım mesela oyuncak araba motoru ile 1 led yakılıyor birkaç tane böyle motor koysam ufak akvaryumlarımdan bazılarını aydınlatırım ama ıncık cıncık çok karışık olacak onun yerine tek motor yapayım diyorum
sizlerden ricam motor olarak bu motoru nasıl değerlendire bilirim (VANTİLATÖR motoru)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,659
Kullanıcılar
449,943
Son üye
Ali4129

Yeni konular

Geri
Üst