Fabrika Bakıma Girdi Reaktif/Aktİf Uçtu , Kapasitif/Aktif Sıfır Çekiyor

%17 imiş.
paralel değilse olmaz evet.O zaman neden bu kadar çok trafo kullanılıyor ki.1600 kva dan büyük trafo yok mu memlekette?
ha bir de anlamadığım şey,bu kadar trafonun sayaçları ayrı ayro değil midir.OG de tek hat üzerinden mi ölçüm yapılıp ücretlendiriliyor?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Var olmazmı. 2500kVA lık ta var. Ama yetmeyince ilave trafolar gerekir. O da işletmenin ilk kurlum ve büyüme olayları ile ilgili. Büyüdükçe trafo ilave ederler.
Ölçümleri Tek bir sayaçtan OG tarafından olması gerekli. Modüler hücredeki ölçü kabininden. Oradanda gene modüler hücreden ayrı ayrı kabinlerden, trafolar ayrı ayrı XLPE kablo ile beslerler. Çünkü bir işletmeye birden fazla sayaç vermez Tedaş.
_______________________________________________________________________________

%17'yi görmemişim. Bakım kısa sürerse kurtarır gibi. Günlük artışı takip etmesi gerekli. Hassas biraz.
 
Aslında o kadar trafo olduğuna göre epeyice bir aktif gücü vardır (tahminim buraya 150 000 ytl üstünde fatura geliyordur) Bu kadarcık ! endüktif güç artışı aylık aktifin yanında çerez kalır gibi geliyor bana.Mesela şu yapılabilir.
günlük endüktif artışına bakılır.(oran değil de harcanan güç cinsinden) Bu artış sanırım hemen hergün aynı olacaktır.Toplam bakım yapılacak süreyle çarpılıp,bakım süresi sonundaki endüktif reaktif sayaç tahmin edilir ve oranlanır.Cezaya girmiyorsa ne âla.Bir kaç ta manuel olarak kondansatör devreye alınca her şey güzel olur diye düşünüyorum,mesajlarınızı okuduktan sonra.
 
Arkadaşlar Selam Acaba şu %142 lik reaktif 8 Alık yükün reaktifimidir acaba. Eğer öyleyse sistem normal çalışmaya başladığında bu %142 devede kulak gibi kalacaktır bence. saygılar
 
Soru :paralel değilse olmaz evet.o zaman neden bu kadar çok trafo kullanılıyor ki.1600 kva dan büyük trafo yok mu memlekette?

cevap : var olmazmı. 2500kva lık ta var. ama yetmeyince ilave trafolar gerekir. o da işletmenin ilk kurlum ve büyüme olayları ile ilgili. büyüdükçe trafo ilave ederler.

arkadaŞimi tahmİnİ doĞru ...
neden memlekette dah bÜyÜk trafo yokmu sorusuna gelİnce ...

arkadaŞlar ... İŞletmelerde verİmlİlİk esastir dolayi si İle İŞletmeler kisim kisim dir Örnegİn ....
pres
kaynak
boya
paketleme gİbİ
İŞletmeler her bİrİnİ ayri ayri trafolarla beslemesİde İŞletmeler
1 ken İÇİnde parÇalana İlİr
2 kisim kisim bakima gİre bİlİr
3 hangi hat ne kadar enerjİ harÇar ne kadari faturaya yansir ..
İŞletmeler bunlara Çok dİkkat eder ..
ve bİr İŞletme bİrden fazla trafo kulanamasi m-usta-fa arkadaŞimizin dedİĞİ gİbİ İŞletmelerİn bÜyÜmesİ İlede alakalidir..


arkadaŞlar ben aksam gİderken trafolarin 4 adetİnİ ayirip keserek enerjİden ayirip genel trafo olan 5 nolu trafomu da sabİt kondan satÖr baĞlayarak ÇÖzdÜm ...
bu gÜn kÜ aranimiz % 37 ....



paylaŞimlar İÇİn teŞekÜrler..
 
1600 kva lık trafonun bara kısa devre akımı 38-40 kA civarında,2500 kva lık trfonun 65-70 kA civarında-
dır.Trafoyu büyütmek demek,baraya bağlı otomatik şalterlerin, daha yüksek maliyetli şalterler olarak se-
çilmesini gerektirecek demektir.25-40 kA 'lik şalterler,harcıalem fiyatlar olmasına rağmen,bunun üstünde-
ki şalterler daha pahalıdır.Ayrıca,kısa devre akımının yüksekliği,ilave sorunlar yaratabilir.O nedenle,işlet-
me kolaylığı yönünden,genelde,max. 2500 kva'dan fazla olmayacak şekilde yükü dağıtmak isteriz.1600
kva'lık güç,genelde kullanılan max. güçtür.Şalter,pano imalatı ( baralardaki dinamik yük yönünden ),vs
gibi sebeplerle de harcıalem rakamdır.
 
Arkadaşımızn bahsettiği, "8 amp.lik " yük yüksek gerilim tarafından ölçülen akım olmalı tahmoınımce,bu durumda, trafo çevirme oranı yaklaşık 80 cıvarında olduğuna göre butun işletmenın çekdiği yük 350-360 amp. cıvarındadır. Hazır kondansatör panolarında, sabır kondansatörü, akım trafosundan sonra bağlıyorlar, bunu, akım trafolarından önceye almak faydalıdır. Ayrıca, sabıt grupların değerlerini tekrar kontrol edip,düşürmekde fayda vardır. Her ne kadar literatürde, sabıt kondansatör değerleri verilsede trfao markalarına göre değerler değişmektedir. Sabıt grubun, RGK akım trafosundan sonra olması, Rölenın devrede devamlı konsansatör görmesi demekdir. Bu durumda devreye grup almakda gecikecekdir. Bırde, 1. kademe gruplarını, arkadaşlarımızında dediği gibi, rölenın hıssedeceği (mA) değerlerine göre ayarlayıp röleye yenıden tanıtma yapmak faydalı olacakdır dıye düşünmekdeyim.
 
sayın musacee eğer sabit kurtarmazsa ve cosfiyi kapasitif ayarlayamazsanız ya da ayarlayınca düzelmiyorsa,
panoda manuel-otomatik seçme anahtarı olmalı.Onu manuele alıp elle gerektiği kadar kondansatör devreye alabilirsiniz.Bunun için butonlar olması lazım.
bakım süreci bittiğinde panoyu eski haline getirmeyi unutmayınız.
Kolay gelsin.

sn fahti bey evet kanomuzun üzerin de bir 0 - 1 anahtarı var ben bu anahtarı 1 konumuna getirdim umarım doğru yoldayımdır.

soru : 0 durumundamı sabit kondansatörlerimiz devrede
1 durumundamı sabit kondansatörlerimiz devrede ?

şu anda 1 durumunda ve % 37 günlük tabiki daha faturaya yansımıyor . ....



paylaşımlar için teşekürler ... musacee (MUhammet SAit CElik Elektrik)
 
konu : reaktif / aktif = %15
kapasitif / aktif= % 5

iyi günler iyi çalışmalar arkadaşlar sabit gurubu sizin ban verdiğiniz bilgiler sayesinde öğrendim.. gerçi kompanzasyonu yapan firmayada sordum ama siz daha önce söylediniz.. Ve çalıştığım fabrika ceza ödemek zorunda kalmadı.. Şu zaman lar temiz ener ji ile ilğili kitaplara merak sardım ama şidi sorunum yada merak ettiğim şu: ....

aceba :reaktif / aktif = %15 bu değerleri % 1yada 2 ye kadar düşüre bilirmiyiz..
kapasitif / aktif= % 5


billği: kompanzasyon panasu nu yapan firme : aktif mühendislik
reaktif güç kontrol rolesi prophi janitza güç rolesi...



soru: değerleri % 2 yada 3 e düşüre bilirmiyiz.......
 
Son düzenleme:
Değerler tabii ki, daha da düşürülebilir ama bu kısmen zor olsa da doğal yollarla da olabilir veya maliyeti yüksek olan alron sistemi ile de olabilir yada svc.

* Doğal yollarla bahsettiğim, röle için yapılan ayarların daha hassaslaştırılması, kademe alma-bırakma süresindeki ufak değişiklikler, kademe kondansatör gücünün biraz daha iyileştirilmesi, ihtiyaca daha uygun olması gibi.

* Diğer yöntemler, komple yeni baştan ayrı bir sistem demek ve klasik sistemlerden çok daha maliyetli olan sistemlerdir. Yani; kademesiz kompanzasyondur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,765
Kullanıcılar
449,978
Son üye
food_eng_1952

Yeni konular

Geri
Üst