ESKİ ŞARJ CİHAZLARI

pasifik_1

Üye
Katılım
14 Nis 2012
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
45
Merhaba Hepimizin evinde birsürü eski şarj cihazı mevcuttur.(Örn:Eski dizüstü şarj cihazı,akülü matkap şarj cihazı,telefon vs.)Bu eski şarj cihazlarını nasıl değerlendirebiliriz,güç kaynağı olarak kullanabilirmiyiz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Tabiki...Şarj cihazının volt,amper ve filtre regüle yapısına göre karar verebilip kullanabilirsin
 
*Direkt akım alamazmıyız.
*Şarj için pile bağlarsak şarj yapılırmı yada ilave şarj devresimi gerekir.
Örn.Benim şarjlı vidalama cıhazının pilleri çabuk bittiğinden pilleri söktüm attım.Kendi şarj aletinden direkt çalışmadığından ayrı adaptörden akım vererek kullanıyorum.
Kendi şarj adaptörü boşta kaldı işe yararmı.
 
şarj adaptöründe kaç volt olduğu yazıyordur zaten ona göre pillere bağlıyabilirsin
 
1- Eğer adaptör çıkış voltajı 14-16 volt dc.'lerde ise, evlerdeki aküleri (40-60-100 amper-saat'lik gibi) uzun sürelerde şarj etmede kullanılabilir. Ancak adaptörün kısa devre veya aşırı akım korumalı smps adaptörü olmaması da gerekiyor, sağlıklı bir akü şarjı için. (4 diyotlu köprü doğrultuculu ve bir de elektrolitik kondansatörlü ise çok daha uygundur) Adaptörün mevcut çıkış amperi, şarjda bu aküye bağlandığı sırada, dc.'yi ölçen bir pensampermetre veya 10 ampere kadar dc.'yi ölçen true rms bir multimetreyle ölçülüp, akü kapasitesi (şarj sırasında geçen ortalama amper değeri) bu esnada geçen amper değerine bölünerek, uygulanacak olan şarj süresi yaklaşık olarak bulunabilir.

2- 2 adet ve 8-9 volt ac./ dc. çıkış veren bozuk cep telefonu ve modem adaptörlerinden; küçük kalem pilli (3 voltluk) mini bir radyoyu, pc ses kuvvetlendiricili hoparlörleri bir ses çıkış katı veya küçük bir ses amfisi olarak kullanıp, bu radyo kulaklık ses çıkışından, kulaklık için çıkan bu sesi, ses kuvvetlendiricili pc hoparlör iç devresinde kuvvetlendirip, onun da stereo jaklı kulaklık çıkışından, daha büyük watt.'lı ve daha büyük çaplı (70 ekran tv'den çıkan, 5 watt, 4 ohm.'luk, özel kabinlere alınmış olan) ) hoparlörlere ses kablosuyla ileterek çok düşük maliyetli ama sadece radyo çalan bir müzik setine dönüştürmüştüm. Forumda ses devre şemaları kısmından ayrıca bunu paylaşmıştım, halen kullanıyorum.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kÜÇÜk-bİr-radyodan-kÜÇÜk-boy-bİr-mÜzİk-setİ-yapmak.81457/

Bunun için 2 adet lm 7805 entegresi ve radyo için 5'den 3 volt dc. ye düşürmek için radyoya uygulamadan önce 3 adet seri bağlı olan 1N4001 silisyum diyotlarını kullanmıştım. Bu tür uygulamalar düşünülebilir.

3- Adaptör çıkış voltajı 12- 14 volt ac/dc.ler arasındaysa 12 volt, 5 watt. (12 volt dc. de sadece 0.41 amper isteyen) araç plaka veya bagaj aydınlatma ampulünü besleyen, voltaj düşürücü trafosuyla (dc adaptörse dc. kısmı iptal edilip ac/ac olarak) şeklinde, örneğin mutfak aspiratörü içinde 220 volt ac ile yanan ampulü çıkarılıp yerine duyndan alınan 220 vac ile indirekt (trafolu) ampülle) aspiratör altı aydınlatma amaçlı olarak düşünülebilir, daha uzun ömürlü olan iç ampül ömrü içindir. (İkide bir bozulunca değiştirmemek, kalıcı bir ömür açısından)

4- Eskiyen ışıldaklarda, sadece ışıldakdaki led grubunun tek sağlam kalan bu parçası için, bu adaptör çıkışları çok uygunsa eğer ve led grubu örneğin 6 volt akü ile orijinalinde çalışıyorsa eğer, lm 7806 entegresiyle örneğin 8-9-10 volt dc.; 1-2 amper dc. çıkışı olan bir ac/dc adaptörün çıkışına bağlanarak bir masa lambasına dönüştürülmesi belki düşünülebilir. Forumda bunu (ac/dc adaptörle led grubunu devamlı masa lambası olarak çalıştırmayı) düşünen bir üyemiz olmuştu. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,725
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst