Enerji Yöneticiliği ve EKB Uzmanlığı

evet sn. cheki,
ben de bu konuda bizi bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
saygılar
Sn. cheki.
23.10 tarihli bilgilendirme yazınızda " EKB uzmanları,serbest çalışamayacaktır.Bir EVD şirke-
tine bağlı olma zorunluluğu olacaktır " şeklinde bir ifadeniz bulunmaktadır.Bildiğim kadarı ile,
tüzel kişilikler de bu hizmeti müstakil olarak verebileceklerdir.Bahsettiğiniz bu zorunluluğu,
hangi mevzuatta bulabileceğimiz konusunda bilgilendirebilirseniz memnun olurum.
 
Yeni binalar için SMM belgesine sahip mimar ve mühendisler.

Mevcut binalar için EVD şirketine bağlı (sözleşmeli) mimar ve mühendisler EKB belgesi düzenleyebileceklerdir.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği
Resmi Gazete Tarihi: 05.12.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27075

12. Bölüm, Madde 26/A, 3. ve 4. fıkralarda belirtilmiştir.
Link: http://www.eie.gov.tr/duyurular/EV/.../Binalarda_Enerji_Performansi_Yonetmeligi.doc

Şu an için bir binaya kaç tl karşılığında kimlik belgesi düzenleneceği belli değil. Fakat kimlik belgesini vermek için çok çok detaylı çalışma yapmak gerekecek. bu nedenle cüzi miktarlar karşılığında verileceğini sanmıyorum.

Biz ilk EKB uzman eğitimlerimizi tamamladık.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar bir konuya açıklık getireyim Bütün mühendislik bölümleri mezunları EKB düzenleme sertiikası sahibi olamazlar. Bu sadece inş müh, mak müh, elk müh ve mimarlara
verilmiştir.
 
Sayın BEY-İzmir,
Kanun ve yönetmeliklerin hangi maddelerine dayanarak bunu söylüyorsunuz?

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğini ve ilgili Tebliği incelerseniz sadece "mimar ve mühendisler" ibaresini göreceksiniz. Hangi mühendislerin ekb uzmanı olacağı ya da olamayacağı herhangi bir yerde belirtilmemiştir. Bazı güvenilir olmayan kaynaklar sadece makine, elektrik ve inşaat mühendislerinin bu belgeyi alabileceğini söylemektedir. Fakat bunun şu an için aslı yoktur. EKB uzmanlığı eğitimlerine giren ziraat mühendisleri bile bulunmakta.

Fakat doğru uygulama bu değildir. Bu konudaki genel yorumlar sizin de dediğiniz gibi mimar, makine, elektrik ve inşaat mühendislerinin EKB uzmanı olabilmesi yönünde. Ayrıca Bayındırlık ve İskan Bakanlığının kısa bir süre içinde bu konuda düzenlemeye gideceği tahmin ediliyor (biliniyor). Birkaç hafta içinde bu düzenlemenin geleceğini tahmin ediyorum. Ben ayrıca Makine ve Elektrik teknik öğretmenlerininde yetkilendirilmesi taraftarıyım.
 
Evet ön görülen değişiklik oldu ve bundan sonra sadece mimarlar, inşaat, elektrik ve makine mühendisleri ekb uzmanı olabiliyor.
 
yeni binalar için bina projesinde yer alan (yani elektrik,makina,inşaat ve mimar) kişiler yapabiliyor.

şubat ayının başında çıkan yönetmeliğin sıkıntılı noktalarında açıklama getirildi.
ekb uzmanlığı çok iyi oldu da sıkıntılı noktalar var umarım hepiniz yapabiliyorsunuzdur.
 
Serbest çalışamama bu sektörü nereye götürür anlayamıyorum
 
20.04.2011 tarihli resmi gazetede yayınlanan karara göre Enerji Kimlik Belgesi bundan sonra Ruhsat aşamasında değil Yapı Kullanma İzni alma aşamasında istenecektir
 
Allah aşkına bir ziraat mühendisinin otomasyonla elektrikli motorla yada fırınların iyileştirilmesiyle ne alakası var? Klasik türk mantığıyla düşünülmesin. Hadi makineyi inşaatı anlarımda ziraat çevre gıda müh bunlar ne alaka ? Herkes kendi işini yapsın. Ben okuyayım zorluk çekeyim adam sinemaya gitsin gezsin sonra benim mesleğimin yolundan gitmeye çalışsın yok ya! Bence yasa düzeltilmeli öyle bir açıklık olmamalı! Düzeltildikten sonrada paralarını karşılamalı devlet ve sertifikalarını iptal etmeli. Böyle saçma iş olmaz. Eğitimlerin içeriklerine bakın. Elektrik / Elektrik-Elektronik Müh Makine Müh İnşaat Müh için olmalı bu sertifika. Elektronik Haberleşme bile olmamalı.
 
gerekli düzenleme yapıldı zaten. sadece elektrik, makine, inşaat mühendisleri ve mimarlar ekb uzmanı olabiliyor. Değişiklikten önce ekb uzmanı olanların yanına kar kaldı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst