Elektrik santrallerinde reaktif güç üretilir mi?

Biz başından beri üretim santralleri için konuşuyorduk ancak işin birde iletim hatları kısmı var tabiki. Üretim santrallerinde reaktif güç ile aktif güç arasında hiçbir etkileşim yoktur. Reaktif güç değişimi görünür gücü etkiler sadece. Roboelektronik verdiğiniz güç üçgeni bunu açıklamak için güzel oldu. İletim hatlarında ise reaktifin hattı boş yere yüklemesi sözkonusudur ancak bu aktif gücün azalmasına yol açmaz. Sadece iletkenler boş yere yüklşenmiş ve hat ısınmış olur ve büyük kapasitelerin tercih edilmesine sebep olur. Reaktif arttı diye hattan çekilen aktifin değişmesi diye birşey yoktur.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
1974 burdur Nickli Üyeden Alıntı
biz uyartımı artırdığımızda aktif güç sabit kalırken reaktif güç artar,reaktif gücün artması demek, görünür gücün artması demektir diyorsun.aktif(görünür) güç hem sabit kalır,hem artar diyorsun ben herhangi birşey anlamadım. benim bildiğim alternatörlerde aktif gücü (görünür güç) artırmanın tek yolu tahrik eden makinanın gücünü artırmaktır.örneğin hidro elektrik ise yapısına göre türbin ayar kanatları,çark kanatları,düze gibi elemanların ayarlarını açıp suyun debisini artırarak altarnatörün aktif yükü artırılabilir.deyilse reaktifi artırıp azaltmakla altarnatörün yükünü değiştiremezsiniz.size daha başka bir örnek vereyim diyelim 100 mw hidro elektrik satral var enterkonnekteye parelel bağlı ve100mw tam yükte çalışıyor. ikazı artırarak reaktifi 50mgvar yükseltik. 100mw yükte degişiklikmi olacak? kesinlikle hayır.hiç bir değişiklik olmaz.diyelim enterkonnektede bir arızadan dolayı bazı kesiciler açtı ring koptu 100mw santral belli bir kesimi müstakil olarak beslemeye başladı. yük 75mw civarında bu santralın yükünü değiştiremezsiniz santralın yükü artık alıcılara bağlıdır.ancak ikazı artırıp,azaltmakla,gerilime göre yükte çok az değişim yapabilirsiniz.yükü artırcı düğmelere bassanız dahi sistem algılamaz.ne zaman beslenen yerden bazı alıcılar devreden çıktı veya devreye girdi santralın yükü o zaman degişir değişime göre harcamış olduğu su da değişir.ne kadar iş, o kadar su. ne kadar iş o kadar yakıt



Sayın 1974 söylediklerim galiba tarafınızdan tam anlaşılmamış veya yazdıklarım tam anlaşılır değil. 3 farklı güç vardır
1.Görünür güç
2.Aktif güç
3.Reaktif güç
Görünür güç aktif ve reaktif güçlerin karelerinin toplamının kareköküne eşittir.
Benim söylediğim uyartımı artırdığımızda reaktif güç artar ancak aktif güç sabit kalır. Dolayısı ile görünür güç( aktif güç değil) de artar. Türbin giriş vanası (gaz türbini için) açma-kapama komutunu görünür güçe göre yaptığı içinde reaktif arttığında aktif sabit kalsada vana açar ve daha fazla yakıt kullanılır.Anlatabildiysem sevinirim.


darma ve 1974 burdur ardasım kırmızıyla yazan yerlere ben katılmıyorum.
 
Sn peace33 katılmamakta son derece haklısınız çünkü yanlış bilgilendirme yapmış arkadaşlar.
Jeneratörler aktif güç talebini giriş yakıt miktarını arttırarak sağlarlar , endüktif reaktif güç talebini de uyartım akımını arttırarak. Bu iki olay siyahla beyaz gibidir çok net ve birbirinden bağımsız gelişen olaylardır.
 
evet yanlıs bilgilendirilmissiniz...

___

burdur hocam dogru söylemis ama yanlıs degil eger aktif gücü artirmak istiyorsaniz bir jeneratörde motor gücünü artirmaniz lazim yani tahriki ama darma hocam yanlis ifade etmis görünür güce göre artmaz öyle olsaydi reaktif gücle birlikte artmasi gerekirdi tahrikin...

___

yanlıs ifade diyebilecegimiz yer aktif güc icin görünür güc demesi olmus ama o gercek güc manasinda kullanmistir degil mi üstad...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sn peace33 ve sn Analizör
aktif güçü, görünür güç gibi göstermiş olduğum yanıltıyı, hatayı sonraki yazılarımda düzelttiğimi sanıyorum.
 
reaktif üretim konusunda daha detaylı bilgiye sahip arkadaş varsa anlatabilrmi.(kısaca ikaz ve faz acısı demeyın lutfen.)özellıkle generaötrde reaktıf nasıl oluşuyor....detaylı bilen varsa anlatırsa sevinirim.saygılar.
 
Elektrik santrallerinde aktif ve reaktif güç üretilir.
Aktif güç yakıt ile (su,gaz,kömür,vb.) üretilir. Yakıt vanası ayarlarıyla güç ayarlanır.
Reaktif güç ise uyartım akımı değiştirilerek ayarlanır. Bunun için herhangi bir yakıt harcanmaz. Yakıt giriş vanalarında da bir değişiklik olmaz.
 
Şimdi ikaz akımının artıp azalması ile gerilimin artıp azaldığını biliyoruz. Peki Paralelde çalışan bir Jeneratörün gücünün arttırılması(yakıt vanası ayarı ile su,gaz vs.) ile ikaz akımı değişir mi yoksa sabit kalır mı? Yani ikaz akımı sadece gerilimi mi etkiliyor?
 
evet üretilir hatta üretmesi isteni.Yeni çıkan yönetmelikten 30mw kurulu gücün altındaki tesislerde bu kapsamda değildi ancak yeni yapılan düzenleme ile tüm üretim tesisleri bu kapsama alındı.

İyide hangi kapsam diyorsanız googla reaktif güç destek yazın...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,332
Mesajlar
916,775
Kullanıcılar
450,176
Son üye
electrical_engineer

Yeni konular

Geri
Üst