EKR24k 138 nolu set değeri detaylı açıklama

durceylan

Paylaşımcı üye
Katılım
22 Mar 2007
Mesajlar
879
Puanları
131
Yaş
50
Resimdeki sistemde her faza ait 2 monofaze ve devamında 6 trifaze olmak üzere toplam 12 kademe kondansatör kullanılmıştır.

Bağlantı şeması dikkatle incelenirse, extra olarak 6 adet monofaze kondansatör kullanılmıştır. Extra monofaze kondansatörler, ilk 6 kondansatöre göre daha düşük güçte seçilmiştir. Detaylarına indiğimizde extra kondansatörlerin ne işe yaradıkları anlaşılacaktır.

Sistemden geçen akım, akım trafosu primer girişinin %16’sının üzerinde bir ölçme aralığında ise ( yani 800/5 akım trafosu takılı olan bir sistemde hattan geçen akım 128 amper ve üzerinde ise ), kompanzasyon rölesi C1, C2, C3,........,C7,C8,.......,C12 kondansatörleri devreye alıp çıkaracaktır. Eğer akım trafosu primer girişinin %16’sının altında bir ölçme aralığında ise (yani 800/5 akım trafosu takılı olan bir sistemde hattan geçen akım 128 amperin altında ise örneğin 24 amper gibi ), kompanzasyon rölesi bu sefer C1Y, C2Y, C3Y,.... ve.. C7,C8,.....,C12 kondansatörlerini devreye alıp çıkaracaktır.

Peki bu değişim nasıl olacak?

Akım trafosunun sekonderinden geçen akım %16’nın altına düştüğünde EKR24k kompanzasyon rölesi üzerinde bulunan “Röle B” kontağını kapatacaktır. Röle B kontağını kapatınca A kontaktörü enerjilenecektir. A kontaktörü enerjilenince kontaklarını kapatarak C1, C2,......C6 kondansatörlerinin nötr hattını kesecek ve C1Y, C2Y,.......C6Y kondansatörlerinin nötr hattını devreye bağlayacaktır. Böylece akım trafosu sekonder çıkışında %16’nın altında bir akım çıkışı olduğunda daha düşük güçte olan kondansatörler, akım tekrar %16’ın üzerine çıkıncaya kadar diğer kondansatörlerle takas edilmiş olacaktır. Sistemimizde düşük akımlar çekildiğinde ihtiyaç ne ise, ona göre kondansatör gücü devreye bağlayabiliriz.

Örnek olarak monofaze kondansatörlerimiz aşağıdaki gibi olsun.

R fazı : C1=1kVAr, C2=2 kVAr
S fazı : C3=1kVAr, C4=2 kVAr
T fazı : C5=0,5kVAr, C6=1kVAr olsun

Akım trafosu sekonder çıkışı %16’nın altına düştüğünde yukarıdaki monofaze kondansatörler büyük geliyorsa, Örneğin sistemimizde;

R fazı için 0,22-0,55kVAr
S fazı için 0,39-0,78kVAr
T fazı için 0,15-0,22kVAr endüktif ihtiyaç doğuyorsa,

C1Y=0,25kVAr C2Y=0,5kVAr
C3Y=0,5kVAr C4Y=1kVAr
C5Y=0,25kVAr C6Y=0,5kVAr olarak seçilebilir.

Eğer extra kondansatör ekleme imkanımız olmasaydı ne olacaktı?

R fazı 0,22kVAr S fazı 0,39 kVAr T fazı 0,25kVAr endüktif yazarken 1kVAr’lık kondansatörlerimiz devreye hiç girmeyecekti. Sadece S fazındaki endüktif yük 0,66kVAr’ın üzerine çıktığında S fazına ait 1kVAr’lık kondansatör devreye girecekti.

Ancak EKR24k kompanzasyon rölesi ile extra kondansatör ilave edebilme özelliği sayesinde, sistemden düşük akımlar geçse bile kompanzasyon oranlarını minimize edebilme imkânımız doğmuş oluyor!!!
 

Ekli dosyalar

  • 138 nolu set değeri detaylı açıklama.rar
    183.4 KB · Görüntüleme: 2
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Harika olmuş süper. Böyle bir sıkıntı yaşanıyordu. elektropanın bu olaya çözüm getirmesi takdir edilecek bir durumdur.
 
Bu uygulama elektropan EKR24k kompanzasyon rölesi ile Ş.Urfa Kamaş Pamuk üzerinde uygulanmıştır. 600/5 akım trafosu takılı olan sistemde fazlardan geçen akım dengesiz ve 1,76 amper ile 9 amper arasında değişmektedir. Yani sistem hem dengesiz hem de akım trafosu sekonder tarafında 20mA'ler düzeyinde akım çekiliyor. Ağustos ayı başından itibaren çekilen oranlar %6 endüktif, %7,5 kapasitif. Daha önce bu sisteme dahil edilen 2 farklı marka röle ile yakalanan oranlar %75 endüktif, %303 kapasitif!!!
 
bu türlü bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu bilmiyordum bizim kullandığımız, rolede 1600/5 bir akım trafosunda 1Kvarlık bir trifaze kondansatörü ölçüyor ve buna göre kompanzasyon yapıyor.

yazdığınız yazıda anlamadığımız,
A rolesi çekince kondansatörlerin güçleri değişiyor burasını anladık ama role kondansatör güçlerini ölçmüyormu ölçüyorsada nasıl ölçüyor, A çekili ikenmi ölçüyor çekili değilkenmi her ikisindede ölçüyorsa her birisi ayrı ayrı ekrandamı görünüyor.

şu yazınız hoşumuza gitmedi bir meslektaş olarak
Ağustos ayı başından itibaren çekilen oranlar %6 endüktif, %7,5 kapasitif. Daha önce bu sisteme dahil edilen 2 farklı marka röle ile yakalanan oranlar %75 endüktif, %303 kapasitif!!!

kendi rolenizi reklamını yaptığınız farkındayız ama öteki firmaları bu yönde kirletmeyin
sizin roleniz %6 %7.5 yaparken fizikzel olarak imkansız bir şey bir reaktif rolesinin %75 ve % 303 yapması, ben tesisatçıyım ama eminimki her role tasarımcısı bu yazıya üzülürdü.
 
Sayın syg_2008_komp arkaşa çokta olmasa katılıyorum,
bir ar-ge kuruluşunda çalışan birisi olarak bu yönde bir ifadeyi okuyunca üzüldüğümü belirtmek isterim.

Saygılarımla.
 
sayın durceylan sürekli kendi reklamınızı yapmanıza bir şey demiyorum amma: bunu yaparkende diğer firma ve kuruluşları yada kişileri küçümsemezseniz daha faziletli bir insan olacağınıza inanıyorum.

Selamlar
 
Değerli arkadaşlar,

Ben sadece bu forumlara katılıpta, bu tarz sorunlarla karşılaşan teknik personele yardımcı olabilmek düşüncesindeydim. Malesef bazı işletme yöneticileri çok cimri olunca fatura teknik personele çıkıyor. Normal dönemde ortalama 100.000-500.000 YTL aktif tüketim bedeli ödeyen işletme yöneticileri, sezonluk dönemde 100-200 YTL aktif tüketimin olduğu dönemde ise haliyle röle 50mA'in altını ölçmediği için reaktif cezaya giriyorlar ve cimriliklerinden reaktif cezaları da kendi teknik personellerine ödetiyorlar. Bu sıkıntıyı yaşayan teknik personel arkadaşlara yardımcı olmak içindi.

Başka marka ve modellerde %75 %303 gibi oranlar diğer rakip firmaları karalamak amacıyla yazılmamıştır. Daha önce çekilen oranlar gerçektir, hayali değildir, referansı vardır. İthal ürünler de olabilir ama marka belirtmedim. Karalama düşüncesiyle yazıldığı şeklinde anlaşıldıysa özür dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,408
Mesajlar
917,373
Kullanıcılar
450,313
Son üye
dnihatt1

Yeni konular

Geri
Üst